Svijet

Svaki Boschev proizvod će od 2025. sadržavati AI ili biti razvijen pomoću njega

Bilo da je riječ o autonomnoj vožnji, pametnom domu ili proizvodnji, vještačka inteligencija (AI) postala je dio svakodnevice. Prepoznali su to u Boschu, koji ostvaruje veliki napredak u primjeni AI-ja u različitim sektorima.

Među proizvodima predstavljenim na CES-u, najvećem sajmu potrošačke elektronike na svijetu, su prvi providan digitalni vizir za zaštitu od sunca u vozilima, 3D display za automobile, aplikaciju za prediktivno održavanje Međunarodne svemirske stanice, sistem za praćenje unutrašnjeg prostora vozila i pametna platforma za medicinsku dijagnostiku.

„Rešenja koja prikazujemo na CES-u jasno pokazuju da cilj Boscha postati lider u inovacijama i u oblasti vještačke inteligencije“, kazao je član Upravnog odbora Boscha Mihael Bole. „Od 2025. godine svaki naš proizvod će ili sadržati vještačku inteligenciju ili biti razvijen ili proizveden pomoću nje.“ Očekuje se da će obim globalnog tržišta za primjenu vještačke inteligencije iznositi oko 120 milijardi dolara u istom periodu, što je dvanaest puta više nego 2018. godine (izvor: Tractica). Bosch želi iskoristiti taj potencijal: kompanija već ulaže 3,7 milijardi eura u razvoj softvera svake godine, trenutno zapošljava više od 30.000 softverskih inžinjera, a 1.000 saradnika radi na vještačkoj inteligenciji.

Osim toga, uspostavili su sveobuhvatan program obuke. „Planiramo osposobiti skoro 20.000 saradnika za rad u oblasti vještačke inteligencije u sljedeće dvije godine“, objašnjava Bole. „Moramo ulagati ne samo u AI već i u ljudsku inteligenciju.“ Program obuhvata formate obuke na tri različita nivoa za menadžere, inžinjere i programere za vještačku inteligenciju, i uključuje smjernice za odgovornu upotrebu vještačke inteligencije.

Bosch ulaže 100 miliona eura u AI kampus
Inovacije zahtijevaju ulaganja. Osim što ulaže u razvoj softvera, Bosch širom svijeta ulaže i u ljude i u centre za kompetencije. Jedan od projekata jeste i novi AI kampus u Tübingenu u Njemačkoj, u čiju izgradnju kompanija ulaže 100 miliona eura. Useljenje u novi istraživački kompleks planira se za kraj 2022. godine. Kampus će ponuditi prostor za kreativnu i produktivnu razmjenu za oko 700 stručnjaka u oblasti vještačke inteligencije. Osim toga, Centar za AI kompanije Bosch (BCAI) radi na sedam lokacija širom svijeta, uključujući i dvije u SAD-u: u Sunnyvaleu u Kaliforniji i u Pittsburgu u Penssylvaniji. BCAI trenutno zapošljava ukupno oko 250 specijalista za AI, koji rade na više od 150 projekata u oblastima mobilnosti, proizvodnje, pametnih domova i poljoprivrede.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *