Svijet Vijesti

Tehnologija za prepoznavanje lica u Bijeloj kući

Američka tajna služba objavila je da je počela s testiranjem tehnologije za prepoznavanje lica u i oko Bijele kuće kako bi se sumnjivi subjekti identificirali na vrijeme, čime bi se spriječilo da predsjednika dovedu u opasnost.
Dokument koji najavljuje ovu funkciju objavljen je krajem novembra i opisuje test tokom kojeg su sigurnosni snimci napravljeni u oblasti oko Bijele kuće uspoređivani s bazom fotografija zaposlenika koji su pristali da učestvuju. Test je počeo 19. novembra, i potrajat će do 30. augusta 2019. godine, a sva poklapanja lica sa snimaka s onima iz baze podataka bit će čuvana i provjeravana. Snimci posjetilaca i slučajnih prolaznika za sada neće biti uzimani u obzir jer je važno da svi subjekti koji učestvuju u testu prije toga daju pristanak.

Tehnologija za prepoznavanje lica već se koristi na određenom broju američkih aerodroma, a očekuje se da se program proširi i na druga javna mjesta. Ipak, ovi sistemi i dalje prave greške, budući da pogrešno identificiraju subjekte. To se dogodilo tokom jednog testa iz 2017. godine, kada je 28 članova Američkog kongresa nepravilno identificirano, budući da su se njihova lica poklopila s licima prijestupnika iz policijske arhive.

Izvor: The Verge

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *