Svijet

Teledyne kupio FLIR

Kompanija Teledyne Technologies Incorporated je objavila da je uspješno okončala kupovinu FLIR Systems, Inc. Na sastanku dioničara održanom 13. maja 2021. godine, usvojeni su prijedlozi za spajanje ove dvije kompanije. To se odnosi na ugovor i plan spajanja koji je utvrđen 4. januara 2021. FLIR će ubuduće poslovati u sklopu Teledyneovog sektora za digitalne tehnologije pod imenom Teledyne FLIR.

Prema odredbama ugovora, dioničari FLIR -a dobili su 28,00 američkih dolara po dionici u gotovini i 0,0718 dionica Teledynea za svaku dionicu FLIR –a. To dovodi do ukupne cijene kupovine od približno 57,40 USD po dionici FLIR -a na osnovu cijene Teledyneovih dionica na dan 13. maja 2021. godine. Ukupna vrijednost transakcije iznosila je približno 8,2 milijarde dolara, uključujući neto dug. Teledyne je ranije osigurao trajno finansiranje za transakciju u gotovini sa ponderisanim prosječnim troškovima zaduživanja manjim od dva posto.

Teledyne očekuje da će se ova kupovina brzo isplatiti i pored transakcijskih troškova i računovodstvene obrade, te donijeti zaradu već u prvoj kalendarskoj godini nakon akvizicije.

Istovremeno, Teledyne je predstavio i nova lica u upravljačkoj strukturi kompanije. Edwin Roks, trenutni potpredsjednik Teledynea i predsjednik sektora digitalnih tehnologija, imenovan je za izvršnog potpredsjednika Teledynea. Edwin će zadržati funkciju predsjednika sektora digitalnih tehnologija koji sada obuhvata i Teledyne FLIR. Osim toga, Todd Booth je unaprijeđen u višeg potpredsjednika i glavnog finansijskog direktora za novoosnovanu Teledyne FLIR grupu.

„Cijenimo podršku naših dioničara i zadovoljstvo mi je što mogu poželjeti dobrodošlicu kompaniji FLIR u porodicu Teledyne”, kaže Robert Mehrabian, izvršni direktor kompanije Teledyne. „Kao objedinjena kompanija, Teledyne FLIR će ponuditi cijeli spektar tehnologija i proizvoda za snimanje koji obuhvaćaju rendgenske zrake, infracrveni prikaz i ostale komponente, sve do cjelovitih sistema za snimanje. Teledyne FLIR će ponuditi i seriju bespilotnih sistema i sistema za snimanje u svim domenama, od mora do svemira. Na kraju, želim čestitati Edwinu i Toddu, čija su unapređenja u potpunosti zaslužena“.

Teledyne i FLIR su 13. maja 2021. godine dostavili rezultate glasanja sa sastanaka dioničara američkoj Komisiji za vrijednosne papire i razmjenu.

O Teledyneu
Teledyne Technologies je vodeći dobavljač sofisticiranih proizvoda i softvera za digitalno snimanje, instrumentaciju, vazduhoplovnu i odbrambenu elektroniku i inženjerske sisteme. Teledyne primarno posluje u Sjedinjenim Državama, Kanadi, Velikoj Britanije te zapadnoj i sjevernoj Evropi.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *