Sluh je ključ svega što radimo kao ljudi. Stvari često čujemo i prije nego što ih vidimo, npr. kod pucnjave, jakih glasova ili zvukova lomljenja stakla. Takvi zvukovi u nama pokreću reakciju koja nas tjera da djelujemo, bilo da posegnemo za metlom ili pozovemo hitnu službu

Priredio: Mirza Bahić; mail: redakcija@asadria.com

Zvuk je osnova za početni odgovor na incident. U štićenom okruženju zvuk koji prati video osoblju daje mnogo više informacija i nudi bolji uvid u situaciju na terenu. Zamislite čuvara koji nadgleda nadzorne kamere. Ono što on vidi možda i ne odgovara stanju na terenu. Naprimjer, gledanje snimka na kojem neko trči je tek dio informacije. No, ako osoba vrišti od straha dok trči, sigurnosno osoblje će znati kako najbolje odgovoriti na tu situaciju. Zvuk je i multiplikator efikasnosti kada je integrisan u sigurnosni sistem jer može podići sigurnost, zaštitu i poslovne operacije na viši nivo. To se odnosi i na smirivanje rizičnih situacija prije nego što postanu incidenti.

Dobar zvuk daleko se čuje

Usvajanje zvučnih i inteligentnih komunikacija za sigurnosne aplikacije je u porastu. Društvene i tehnološke promjene i napredak doprinose sve dinamičnijem rastu. U izvještaju kompanije Juniper Research procjenjuje se da će prodaja pametnih audiouređaja premašiti vrijednost od deset milijardi dolara tokom 2022. godine. Amazonov Alexa i Appleova Siri, dva najčešća glasovna pomoćnika, pridružili su se mnoštvu potrošačkih elektronskih uređaja i kućanskih aparata u mnogim domovima. U segmentu sigurnosti potražnju podstiču nove mogućnosti audiotehnologije, uključujući poboljšanu analitiku zvuka. Izvještaj o stanju industrije za 2020. koji je objavio magazin Security Business pokazao je da je 18% sistem-integratora dodalo detekciju zvuka svom paketu sigurnosnih rješenja. U kombinaciji sa sve izraženijom svijesti o značaju audiodetekcije kod krajnjih korisnika, ovaj segment je spreman za veliki rast u godinama pred nama.

Iskustva autokuća u kontroli oštećenja i krađa vozila samo su jedan od primjera zašto krajnji korisnici sve češće dodaju zvučne funkcije u svoje sigurnosne sisteme. Više od 700.000 vozila ukrade se u Sjedinjenim Američkim Državama svake godine, a četiri od deset ovih krađa dese se u prodajnim salonima. Iako mnoga zastupništva koriste videonadzorne kamere, jednostavno dodavanje detekcije zvuka može donijeti značajne prednosti, što pokazuju iskustva menadžera salona. Oni su kombinirali mikrofone i zvučnike s kamerama, a integracija audio i videozapisa pomogla im je da smanje prateće incidente i za 90%.

Kraće vrijeme odgovora

Skraćivanje vremena odgovora može spriječiti situacije u kojima se svađa pretvara u fizički obračun. Tu je i prilika za blagovremenu intervenciju prije nego što dođe do većih fizičkih ili psihičkih povreda ili gubitka života. Jedna škola je uspjela skratiti vrijeme reagiranja na tuče među učenicima sa tri na dvije minute. I dalje je u pitanju interval u kojem može nastati velika šteta po zdravlje i imovinu. Mikrofoni bilježe galamu i viku, analitika otkriva agresivno ponašanje i šalje upozorenje redarima unutar objekta koji sada mogu reagirati u realnom vremenu.

Vrijeme odgovora se također može skratiti za udaljena područja ako audio i sistemi upozorenja koriste softver na mobilnom telefonu. Mogućnost povezivanja putem mobilnog telefona s audiosoftverom dodatno rasterećuje sigurnosne timove u pogledu oslanjanja na dvosmjerni radio, telefone ili mikrofone u komandnom centru, sigurnosnoj stanici ili u vozilu.

Integracija više sistema

Poboljšani uvid u stanje na terenu dovodi do adekvatnijih i proporcionalnijih odgovora na incidente. To znači da osoblje dobija više informacija na lakši način, što pomaže u donošenju boljih odluka o odgovoru na novonastale situacije. Zvuk podiže kvalitet ovih uvida, što dovodi do adekvatnijeg odgovora i, u konačnici, boljih rezultata. Odličan primjer je integracija zvuka s protivprovalom, čime se omogućava osoblju da zvuk sa scene prati uživo. Uz pomoć detaljnijih kritičnih informacija, sigurnosno osoblje može lako utvrditi da li je neki događaj stvarna prijetnja i obavijestiti nadležne službe o potrebi izlaska na teren.

Integracija kamere s mikrofonom osoblju nudi i pristup većoj količini detalja o osumnjičenom ili sceni, uključujući jezik kojim se govori, izgovorena imena ili data naređenja. Ove dodatne informacije se mogu pokazati ključnim za one koji prvi reagiraju u procjeni namjera i nivoa prijetnje osumnjičenih. Uz kombinaciju zvučnika s mikrofonom i kamera sigurnosni timovi mogu voditi dvosmjerni razgovor kako bi potencijalno smanjili ozbiljnost situacije ili barem stavili do znanja napadačima da će doći do odgovora sigurnosnog tima. Štaviše, kada čujete neočekivani glas iz zvučnika, ljudski refleks je da pokušate ustanoviti odakle on dolazi. Ako je tu prisutna i kamera, ona može vizuelno uočiti o kome je riječ. To operateru daje dodatni uvid u situaciju i olakšava pripremu odgovora, postavljanje pitanja ili slanje pomoći.

Operativna efikasnost i optimizacija poslovanja

Dodavanjem audiorješenja sigurnosnom sistemu možete povećati operativnu efikasnost. To se postiže eliminacijom manuelno obavljanih procesa i pojednostavljivanjem potreba za izvještavanjem. Davanje odgovora na pitanja kada, gdje i zašto sada je jednostavnije jer integrisani sistem nudi uvid u detaljnu evidenciju sa svim potrebnim informacijama koje se odnose na ova pitanja. Tačnije, osoblje više ne mora tražiti odgovore od različitih ljudi i sistema.

Iz perspektive poslovne optimizacije, audiosistem je proaktivno, a ne reaktivno rješenje. Uz integraciju s nadzornim kamerama i sistemima kontrole pristupa, zvuk korisniku pruža sveobuhvatnije i inteligentnije informacije. Komunikacija između ovih komponenti nudi detaljan uvid u rizike povezane s potencijalnim narušavanjem sigurnosti. Kako audiosistemi objedinjuju više podataka, oni nude dragocjenu statistiku, veću odgovornost i jačaju sposobnost intervencije i prevencije. Kao ilustraciju načina na koji zvuk može optimizirati poslovne rezultate navedimo dva primjera iz stvarnog svijeta. U prvom slučaju integrisani interfoni na ulazima eliminiraju potrebu za namjenskim osobljem za posjetioce. To omogućava centralnom sigurnosnom timu da upravlja ulaskom posjetilaca uz znatno smanjenu radnu snagu.

U drugom scenariju, operater jedne od najvećih parking-garaža u SAD-u dodao je mikroprekidač sa zvučnom vezom iza svog aparata za gašenje požara. Sistem je, prema propisima, bio obavezan za instalaciju u garaži. Kada bi se aparat za gašenje požara skinuo sa zida, automatski bi se otvarao audiokanal do sigurnosnog operativnog centra. Sigurnosno osoblje je preko njega u mogućnosti da savjetuje osobu koja je skinula aparat i pozove vatrogasnu službu ako za tim postoji potreba. Vlasnik garaže zabilježio je smanjenje broja slučajeva požara, čak i ako korisnici nisu znali kako koristiti aparat za gašenje požara. To je, u konačnici, znatno smanjilo i troškove osiguranja prostora.

 Smanjenje broja lažnih alarma

Zvuk i inteligentne komunikacije olakšavaju provjeru alarma u realnom vremenu. Primjeri iz stvarnog života uključuju situacije u kojima možete čuti nekoga ko će vam reći da je slučajno pritisnuo dugme za aktiviranje alarma ili mjaukanje mačke koja aktivira detektor pokreta. Provjera alarma omogućava znatne uštede u pogledu smanjenja kazni i minimiziranja nepotrebnih odgovora. Prema američkom Ministarstvu pravde, više od 90% hitnih alarma je, zapravo, nepotrebno iz različitih razloga i to predstavlja ozbiljnu prijetnju efikasnosti policije i javnoj sigurnosti. Lažni alarmi predstavljaju dodatnu opasnost jer događaji ovog tipa koji se ponavljaju mogu dovesti do opuštanja sigurnosnog osoblja i organa reda.

 Povrat uloženog

Brojni su primjeri povećanja efikasnosti, u rasponu od vremena odgovora zaštitarskog osoblja do zaštite autosalona. Međutim, danas se mnoga sigurnosna rješenja prepoznaju po vrijednosti koju mogu ponuditi izvan tipične sigurnosne primjene. Jedan od primjera su zdravstvene ustanove u kojima audiorješenja analiziraju tonove alarma medicinskih uređaja i šalju upozorenja medicinskom osoblju ako nešto nije uredu. Time se štede vrijeme i novac i čuvaju životi. Naprimjer, alarmi za napuštanje bolničkog kreveta se aktiviraju ako pacijent kod kojeg postoji povećan rizik od pada pokuša napustiti krevet. Medicinska sestra koja reagira na ovakvo upozorenje ne samo da može spasiti pacijenta od povreda već i poštedjeti ustanovu od plaćanja novčane odštete. U naftnoj industriji audiorješenja se koriste za nove primjene kako bi se slala upozorenja, a inžinjerskim timovima pomoglo da prepoznaju mašine kojima je potrebno servisiranje. Time se izbjegava višemilionska šteta na temelju troškova neočekivanih popravki i zastoja u proizvodnim pogonima. Na kraju, i površna analiza isplativosti dodavanja audio i inteligentnih komunikacija u sigurnosni sistem ukazuje na značajan potencijal za optimizaciju poslovanja i ostvarivanje ušteda.

Daljinska komunikacija

Integracija audio i videozapisa potvrđuje svoju vrijednost i važnost u širokom spektru aplikacija, a posebno u segmentu daljinske komunikacije. Mnogi moderni sistemi za upravljanje videom (VMS) imaju ugrađenu analitiku koja pruža informacije o lokacijama koje su udaljene od sigurnosnog operativnog centra. Naprimjer, upadi u unaprijed definirane perimetre na udaljenim lokacijama mogu aktivirati sisteme upozoravanja unutar VMS-a. Ipak, bez komponente zvuka sposobnost rješavanja novonastale situacije uveliko zavisi od izlaska na teren. Iako ovakav odgovor može biti potreban, vrijeme koje je osoblju potrebno da stigne na lice mjesta smanjuje mogućnost smirivanja ili sprečavanja opasne situacije. S integrisanim sistemom, nakon što kamera opazi kretanje na udaljenoj lokaciji, VMS može instruirati audiosistem da pusti unaprijed pohranjeno upozorenje i obavijesti prijestupnika da je područje pod nadzorom i da su nadležni organi obaviješteni o incidentu.

 Masovno obavještavanje

Vrijednost integrisanog zvučno-komunikacijskog sistema dokazuje se u različitim primjenama. Masovne komunikacije i sposobnost da se intervenira na daljinu u slučaju izbijanja incidenta pokazatelj su efikasnosti i važnosti takvih funkcija.

U slučaju pojave napadača s vatrenim oružjem u objektu, glasovno upozorenje služi istoj svrsi kao u primjeru s udaljenom lokacijom, uz jednu bitnu razliku. U ovom slučaju se upozoravaju i osobe koje su izložene opasnosti da se sklone, a moguće je

i komuniciranje s napadačem i traženjem od njega da se povuče. Zamislite da nemate opciju da pošaljete policiju na lice mjesta. Slijedi rizičan i direktan sukob, koji može dovesti do neželjenih posljedica. Uz zvučnu potvrdu situacije na terenu, hitne službe koje idu na mjesto događaja bit će bolje pripremljene da se nose sa situacijom i poduzmu mjere predostrožnosti, ako je potrebno.

 Rubna analitika i cloud

Analitika na rubu sistema nudi mnoge prednosti povezane s integracijom audio i videozapisa. S procesorskom snagom kamera i interfona te rastom broja samostalnih audiouređaja ovi sistemi pretvorili su se u prave uređaje za detekciju. Tačnije, oni danas više nisu obični senzori koji prikupljaju podatke kao budući dokazni materijal. Dok većina analitike danas teži pomjeranju ka rubu mreže, opcije bazirane na serveru (lokalni i serveri u oblaku) su također dostupne, kao i hibridni pristupi koji koriste softver i rubnu obradu.

 Dvosmjerna komunikacija

Iako su sirene i stroboskopska svjetla efikasni uređaji za upozoravanje veće grupe ljudi na javnim mjestima o vanrednim okolnostima, oni im ne mogu dati konkretna uputstva šta da rade, kuda da idu i koliko im je blizu neka opasnost. Bilo da je riječ o vremenskim promjenama, požaru ili napadu vatrenim oružjem, audiosistemi omogućavaju slanje specifičnih instrukcija dok se sam događaj odvija, što može spasiti brojne živote. U upotrebi su sistemi dvosmjerne komunikacije, kao što su interfoni, mikrofoni na zvučniku, razglasni sistemi, telefoni za hitne slučajeve te vanjski sistemi za praćenje razgovora. Oni pomažu i u podizanju nivoa opće odgovornosti. Za dodatni nivo sigurnosti, interfon s integrisanom kontrolom pristupa može ponuditi sekundarnu verifikaciju posjetilaca objekta.

 Komandni i sigurnosno-operativni centar

Mnoga velika preduzeća upravljaju sigurnosnim operativnim centrima, a dodavanje zvučnih i inteligentnih komunikacijskih sistema tim centrima ne samo da jača njihovu efikasnost već nudi i niz drugih prednosti, uključujući i trenutni uvid u situaciju na terenu. Svi smo vidjeli kako izgledaju kontrolne sobe ovog tipa. Ipak, ono što se tamo ne vidi je realan rizik da jedan ovakav centar u određenom trenutku postane preopterećen, posebno kada mora pratiti 20 do 30 signala nadzornih kamera istovremeno.

 Audiotehnologija i njene primjene

Integracija je ključna, a analitika je ljepilo koje sve povezuje. Poslovni procesi koji se odnose na rizik, otpornost na napade i sigurnost bit će u potpunosti optimizirani kada osnovni sistemi kao što su kontrola pristupa, videonadzor, zvuk i protivprovala budu integrisani i interoperabilni. Inteligentno osluškivanje situacije pomaže sigurnosnom osoblju i policiji da definira koji su akustični događaji relevantni i koji od njih zahtijevaju odgovor u odnosu na one koji su proizvod smetnji ili standardnih procesa. Analitika funkcionira na isti način na koji ljudsko uho obrađuje zvuk. Kada u sistem dođe zvučni signal, softver za detekciju zvuka analizira šum na osnovu naprednih algoritama i utvrđuje da li se on podudara sa zvučnim obrascima iz prethodno klasificiranih izvora.

 Zvučnici

Zvučnici se mogu koristiti na različite načine kako za sigurnost tako i za optimizaciju poslovanja. Kod primarne namjene, sigurnosno osoblje može upozoriti napadača da je pod nadzorom i da je policija na putu. Organi reda također mogu koristiti povezane zvučnike kako bi slali upozorenja ljudima u velikim grupama u zatvorenom ili na otvorenom. To se odnosi na potencijalno opasne situacije ili slanje poruka s uputstvima o tome šta trebaju raditi ili kuda ići. Zato je važno razmotriti da li bi mikrofon-zvučnik bolje služio prepoznatim sigurnosnim potrebama u drugim situacijama u kojima dvosmjerna komunikacija može igrati ključnu ulogu. Kao primjer mogu poslužiti peroni željezničkih stanica na kojima bi se dodatna sigurnost putnika mogla postići vizuelnim i zvučnim praćenjem stanja na terenu. Iz perspektive optimizacije poslovanja, zvučnici se mogu koristiti i za puštanje muzike, emitovanje reklamnih najava u prodavnicama ili podsjećanje kupaca u maloprodajnim objektima da održavaju socijalnu distancu ili nose maske.

Mikrofoni

Danas većina videonadzornih kamera uključuje mikrofone. U nekim slučajevima vanjski mikrofoni mogu biti poželjniji. Kao i kod zvučnika, ambijentalni faktori će utjecati na izbor mikrofona, npr. je li u pitanju unutrašnji ili vanjski prostor, radi li se o velikoj površini ili manjem prostoru, kakvi su akustički faktori kao što su prekrivene površine ili prisustvo betona. Odabir adekvatnog mikrofona omogućit će jasniji prijenos zvuka i osigurati da do osoblja dođu zvukovi koji su im najkorisniji.

 Telefoni za hitne slučajeve

Telefoni za hitne slučajeve u zonama kao što su garaže i parkirališta danas su često integrisani sa sigurnosnim kamerama. To znači da ako ugrožena osoba aktivira taster za poziv, telefon automatski bira određeni broj, a kamere počinju snimati. Istovremeno, poziv se snima u realnom vremenu, a aktivira se i stroboskopsko svjetlo. Osoblje koje prati rad kamera upozorava se putem sistema za upravljanje videom i može čuti i vidjeti šta se tačno dešava i odrediti najbrži i najprikladniji odgovor.

 Detekcija pucnja

Detekcija pucnjave je alfa i omega javne sigurnosti. Prema Izvještaju o stanju industrije za 2020. godinu, 28% ispitanika navelo je da je zainteresovano za dodavanje ili da već koristi funkcije detekcije pucnja u svojim sistemima. Kao sistem ranog upozorenja, otkrivanje pucnjave ima potencijal da smiri opasne situacije, dajući osoblju mogućnost da što brže prikupi što više informacija. Te informacije uključuju i one o mjestu na kojem je otkriven pucanj, što dodatno skraćuje vrijeme intervencije. Kako ova tehnologija napreduje, triangulacija se sve češće koristi da bi se preciznije odredila lokacija na kojoj je pucano.

 Primjene zvuka izvan sfere sigurnosti

Kako je zvuk svestran, njegovo korištenje u kontekstima izvan sigurnosti može donijeti ogromne prednosti u raznim okruženjima, posebno u zdravstvenim ustanovama. Ako koristite sveobuhvatno sigurnosno rješenje koje podržava zvuk, vrijedi razmotriti kako on može poboljšati bolničke operacije, posebno u vrijeme COVID-a. Danas bolnice koriste dvosmjernu komunikaciju kako bi skratile vrijeme potrebno za ličnu interakciju s pacijentima koji su oboljeli od zarazne bolesti. Osim zaštite radnika na prvoj liniji, time je smanjena i potreba za ličnom zaštitnom opremom. Koristeći audiouređaje, medicinsko osoblje također može daljinski nadzirati pacijente, kao i uređaje koji prate pacijente. I ovdje je audioanalitika napredovala do tačke da kompanije sada mogu “obučiti” analitiku za prepoznavanje alarma s medicinskih uređaja i zvukova pacijenata koji kašlju ili su pod stresom. Slanje upozorenja može skrenuti pažnju medicinskog osoblja na činjenicu da je kabl ventilatora isključen ili da pacijent kod kojeg postoji rizik od pada izlazi iz bolničkog kreveta ili ima napad kašlja.

Primjene audiouređaja izvan oblasti sigurnosti danas obuhvataju i korištenje zvučnika za upozoravanje stanara u zgradama ili kampusa na približavanje oluje ili tornada, uz davanje uputa o tome kada i gdje se mogu skloniti. Još jedna potencijalno spasonosna primjena je korištenje telefona za hitne slučajeve u slučaju korištenja defibrilatora gdje se automatski aktivira mikroprekidač koji pokreće audiovezu s centrom za sigurnosni nadzor. Ovo je posebno korisno u velikim poslovnim ili obrazovnim kampusima u kojima se mogu javiti slučajevi srčanog ili moždanog udara. U maloprodajnim okruženjima zvuk se može koristiti za skraćenje vremena čekanja pri naplati ili slanje poruka kupcima u određenim zonama. Naprimjer, trgovci mogu slati zvučne poruke na ulazima, podsjetiti kupce na obavezno nošenje maski, obavijestiti ih o akcijskim ponudama ili ih podsjećati da drže distancu. Isto tako, kombinovanje audio i videozapisa pomaže u smanjenju broja krađa u prodavnicama i sukoba sa sigurnosnim osobljem.

Budućnost audio i inteligentnih komunikacija

Budućnost ovih sistema tek je počela, mada smo u nekim slučajevima već duboko zagazili u nju. Primjer je integracija zvuka s mobilnim uređajima. Danas se zaštitar pomoću telefona može lako povezati sa zvučnicima na parkingu (ako ima Wi-Fi pristup) i poslati poruku uljezima na brži i sigurniji način nego da odmah ide na lice mjesta. Tehnološki napredak će olakšati rast i donijeti nove primjene kao što je mogućnost kreiranja virtuelnih službenika sigurnosti kojima su potrebne i oči i uši da bi bili efikasni, a dodavanje zvuka videu takav scenarij čini znatno realnijim. Pomoću zvuka možete komunicirati sa posjetiocem koji je ušao na pogrešan ulaz i usmjeriti ga na ispravnu lokaciju bez potrebe da šaljete čuvara na lice mjesta.

Tu je i primjena audiostanica koje mogu zamijeniti čitače kartica tako što će analizirati glas za provjeru identiteta. Budućnost donosi i mogućnost glasovne aktivacije sigurnosnih sistema tako da, umjesto pritiska na taster, zaposlenici mogu izgovoriti komandu za slanje hitne poruke ili daljinsko otvaranje vrata. I analitika se razvija u smjeru prepoznavanja šireg spektra zvukova i događaja, čime se omogućava slanje poruka koje su prilagođene pojedinačnim situacijama. Bilo kako bilo, budućnost sigurnosti leži u zvuku čiji će eho odjekivati industrijom u godinama pred nama.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *