Softveri Videonadzorni sistemi

Ultravision: Primjena PSIM-a u sektoru komunalnih usluga

Rješenje je imalo za cilj da smanji oslanjanje na zaposlenike i poveća produktivnost uz tehnologije kao što su automatsko prepoznavanje registarskih tablica, IP videointerfonski sistem s full-duplex komunikacijom, LED osvjetljenje, bedž sa QR kodom i kontroler za automatizaciju.

Piše: Ionel Dimulescu, izvršni direktor, UltraVision Consult; E-mail: ionel.dimulescu@ultravisionconsult.com

Klijent kompanije UltraVision Consult je komunalno preduzeće s dvadeset lokacija te radnom snagom od 2.000 zaposlenih i 1.000 nezavisnih izvođača radova. Zbog ovako složene strukture, pružanja kritičnih usluga i velike količine resursa klijent se suočio s izazovima u upravljanju sistemom i sigurnošću te operativnoj efikasnosti. Jedinstveno integralno rješenje moralo se pobrinuti da samo jedna osoba može nadgledati operacije i automatizirati pristup u nenadziranim područjima. To bi eliminisalo potrebu za ljudskim prisustvom i integracijom više tehnologija, uz zadržavanje operativne efikasnosti za različite nivoe pristupa.

 Tehničko rješenje

UltraVision Consultov tehnički tim projektovao je arhitekturu sistema, a na osnovu bogatog iskustva s upravljanjem velikim projektima i posvećenosti kvalitetu i povjerenju odabrali su i strateške partnere: Prysm Software (AppVision PSIM), Axis Communications, FFGroup, HID i MCA Grup. Koristeći otvorene protokole kao što su ASCII, SIP, ONVIF i ModBusIP, tim je razvio rješenje koje je dovoljno fleksibilno da udovolji promjenjivim potrebama klijenta i novim tehnologijama.

Implementirane su aluminijske automatske kapije za kontrolu pristupa, s ručnim upravljanjem za nenajavljene posjetioce, dok su za verifikaciju pristupa iskorišteni video i IP glasovni komunikacijski sistemi. Rješenje je imalo za cilj da smanji oslanjanje na zaposlenike i poveća produktivnost uz tehnologije kao što su automatsko prepoznavanje registarskih tablica (ANPR), IP videointerfonski sistem s full-duplex komunikacijom i unaprijed snimljenim porukama, LED osvjetljenje, bedž sa QR kodom i kontroler za automatizaciju.

Tim je dalje kreirao i posebno prilagođeni softver za izvođače radove i dugotrajne posjete, koji automatizira upravljanje poslovnim tokovima i olakšava rukovanje registracijama, zahtjevima, odobrenjima, kao i distribuciju privremenih akreditiva. Da bi se poboljšalo praćenje odgovornosti svih aktera, sistem uključuje jedinstven skup podataka za događaje kao što su ulazak ljudi i vozila. A kako bi besprekidno radio, opremljen je i sekundarnim izvorom napajanja.

 Dvostruko veća efikasnost u pola cijene

Ulaganje u sistem se pokazalo vrijednim, jer je već u prvoj godini postigao samoodrživost. Klijent je ostvario veliku korist od uspješne primjene projekta, koji ne samo da je poboljšao metriku operativnih performansi već i smanjio emisije ugljika. Smanjena zavisnost od kontinuiranog angažmana sigurnosnog osoblja je još jedna ključna prednost, pri čemu je sistem zadržao adekvatnu politiku pristupa za sigurne i efikasne operacije.

Integrisana PSIM rješenja revolucioniraju poslovne operacije i pritom pružaju kvalitetne sigurnosne mjere te finansijske i operativne prednosti. Zato bi sve kompanije trebale razmotriti elektronske sigurnosne sisteme kao strateške investicije, a ne samo kao mjere predostrožnosti.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *