Kontrola pristupa

Ušteda energije tokom čitavog vijeka trajanja

Elektronska kontrola pristupa koristi energiju tokom čitavog životnog ciklusa, od instalacije, preko rada do proširenja ili rekonfiguracije sistema. Ipak, količina energije koja se koristi u svakoj fazi nije ista. Jedna opcija ima jasnu prednost u kontroli potrošnje energije – bežična tehnologija

Piše: Thomas Schulz, direktor marketinga i komunikacija za EMEIA regiju, ASSA ABLOY; E-mail: thomas.schulz@assaabloy.com

Bežična kontrola pristupa nudi iste sigurnosne prednosti kao ožičenje vrata i drugih otvora. Odabirom bežične kontrole pristupa preduzeća mogu unaprijediti svoju sigurnost bez ometanja radne rutine. U velikoj većini slučajeva bežični uređaj se postavlja bez oštećenja zidova ili vrata, što je još jedna velika prednost za svaku organizaciju koja radi u unajmljenom poslovnom prostoru. Lakša instalacija znači manje izlazaka instalatera na teren, čime se štedi i gorivo.

Energijska efikasnost ključna poluga

Prema Harvard Business Reviewu, energijska efikasnost postala je jedna od “ključnih poluga poslovnog uspjeha”. Bežična kontrola pristupa može doprinijeti tome. Brave na baterije troše manje energije od žičanih brava, koje obično rade putem magneta spojenih na električnu mrežu. Da bi vrata ostala zaključana, žičana vrata su “uvijek uključena”. Bežične brave, s druge strane, crpe struju samo kada im se prinese akreditiv. Ovo stvara još jednu uštedu energije, čak više od 70% u poređenju s tipičnom žičanom bravom za vrata, prema studiji koju je provela kompanija ASSA ABLOY. Troškovi održavanja su također niži za bežične brave – potrebna im je, u prosjeku, promjena baterije samo jednom svake dvije godine. Takve prednosti bile su veliki razlog zašto je Univerzitet St Andrews odabrao Aperio bežične maske za opremanje oko 1.700 studentskih stanova.

Uloga bežične tehnologije u prikupljanju energije

“Samonapajajuća kontrola pristupa” koristi tehnologiju prikupljanja energije, a ne onu iz glavne električne mreže ili baterije. U cilindru za zaključavanje s vlastitim napajanjem prikuplja se energija proizvedena umetanjem ili okretanjem programabilnog ključa za napajanje digitalnog zaključavanja. Jedno od rješenja koje je zasnovano na tehnologiji prikupljanja energije je ASSA ABLOY PULSE. Preduzeća izdaju ovlaštenom korisniku jedan PULSE ključ, unaprijed programiran sa svim potrebnim pristupnim pravima. Upravitelji zgrada mogu osigurati gotovo svaki otvor sa PULSE-om: cilindre vrata, bregaste brave, brave za namještaj, katance i još mnogo toga. Tim se rješenjem također može upravljati preko oblaka kao dio Incedo rješenja kontrole pristupa. PULSE ključ sadrži RFID čip, pri čemu nema potrebe da bilo koji korisnik nosi još jedan akreditiv za čitač na bežičnoj bravi ili montiran na zid. Ova dodatna pogodnost bila je jedan od razloga zašto je “A Place To”, novi danski stambeni kompleks, izabrao PULSE. Stanari otključavaju svoj stan PULSE ključem koji otvara i zajedničke prostore preko RFID čitača.

Prednost fleksibilnosti

Fleksibilnost bežičnih sistema korisna je u slučaju reorganizacije uredskog ili skladišnog prostora, jer je takve brave mnogo lakše pomicati od bilo kojeg žičanog uređaja. Istraživanje Future Foruma iz 2022. pokazalo je da 58% informacijskih stručnjaka već koristi hibridni način rada. “Fleksibilnost je očekivanje – i sve više norma. Zidovi se obično ne mogu pomjerati, ali bežične brave mogu. Energija koju troše bežične brave je minimalna u usporedbi s mnogim alternativama”, zaključuje se u izvještaju.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *