Regija

Videonadzor na nove dvije lokacije u Zavidovićima

Na području Grada Zavidovići u Zeničko-dobojskom kantonu u rad je pušten stacionarni radarski sistem VECTOR SR 719, koji registruje prekršaje prekoračenja brzine s mogućnošću prepoznavanja registarskih tablica s ciljem utvrđivanja validnosti važnosti potvrde o registraciji.

Nabavku sistema finansirala je Vlada Zeničko-dobojskog kantona posredstvom Ministarstva unutrašnjih poslova, a instaliran je na magistralnom putu M-17.1 u Ulici Zlatnih ljiljana. Nadzor rada ovog sistema i obradu evidentiranih prekršaja vršit će policijski službenici Policijske stanice Zavidovići.

Također, na području naselja Nemila, Grad Zenica, na najfrekventnijim lokacijama instaliran je sistem videonadzora sa sedam kamera, od kojih je jedna analitička LPR kamera s mogućnošću prepoznavanja registarskih tablica, dok se ostale koriste za praćenje stanja sigurnosti s mogućnošću zumiranja određenih segmenata.

Instalirana oprema predata je u nadležnost Policijskoj stanici Nemila. Sistem je konfigurisan i instaliran isljučivo u okviru kadrovskih kapaciteta Uprave policije, što znači da je kompletan projekat od njegove ideje do realizacije realiziran aktivnostima i zalaganjem službenika Odsjeka za informatiku uz podršku Policijske stanice Nemila.

Ugradnjom videonadzora i stacioniranog radara povećava se sigurnost učesnika u saobraćaju, ali i svih građana na navedenim područjima jer će rad ovih sistema preventivno djelovati na potencijalne počinioce prekršaja i krivičnih djela, a znatno će doprinijeti i dokumentiranju prekršaja i rasvjetljavanju krivičnih djela.

(Izvor: Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje)

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *