Najave II Perimetarska zaštita Videonadzorni sistemi

Zaštita perimetra probija nove granice

Povećana potražnja za zaštitom perimetra posljedica je napretka u oblasti pratećih tehnologija. Sve više klijenata počinje shvatati zaštitu perimetra kao neophodan sistem obavještavanja za potrebe zaštite svog poslovanja
Izvor: a&s International
E-mail: redakcija@asadria.com

Zaštita perimetra prošla je dug put od vremena postavljanja jednostavnih ograda na vanjskim granicama objekata. Ovo tržište i danas nastavlja rasti zbog globalnog jačanja terorističkih prijetnji. Očekuje se da će tržište sistema za zaštitu perimetra do 2022. dostići vrijednost od 196,6 milijardi dolara. Poređenja radi, 2017. godine vrijedilo je 110,6 milijardi dolara. Ovaj trend će pratiti i složena godišnja stopa rasta od 12,2 posto, navodi se u izvještaju kompanije Marketsandmarkets. Rast tržišta se u prvom redu pripisuje povećanju broja terorističkih napada širom svijeta. Nova tehnološka dostignuća u segmentu videonadzora također jačaju potražnju za sistemima i uslugama u oblasti zaštite perimetra, uz širu primjenu interneta stvari (IoT) i pametnih tehnologija.

Terorizam i migracije kao pokretači
Za Sjevernu Ameriku se očekuje da će zadržati najveći udio na globalnom tržištu. Tamo su jačanje terorističkih aktivnosti, ilegalne imigracije i kriminal najveći faktori intenzivnijeg rasta tržišta sistema za zaštitu perimetra, navodi Marketsandmarkets. Dori Ribak, zamjenik direktora marketinga u RBtec Perimeter Security Systemsu, ukazuje i na rast slučajeva kriminala, krađa i vandalizma na komercijalnim i industrijskim tržištima u Sjevernoj Americi. On to pripisuje nedovoljnom dostupnošću policije, što prisiljava kompanije da se štite same. Najbrži rast tržišta zaštite perimetra predviđa se za Azijsko-pacifičku regiju (APAC). To je posljedica ekonomskog razvoja u segmentu infrastrukture (npr. aerodroma, željeznica i autoputeva) te snažnog rasta sektora finansijskih i bankarskih usluga.

Vertikale traže više
Sve izraženije prijetnje učinile su perimetarsku sigurnost mnogo važnijim faktorom za kritičnu infrastrukturu kao što su komunalije, transport, državni i vojni objekti, navodi se u izvještaju kompanije Memoori. Razne prijetnje mogu uzrokovati teške poremećaje u njihovom funkcionisanju i dovesti do velikih gubitaka za cijelu ekonomiju. Kompanije specijalizirane za perimetarsku zaštitu prepoznale su stabilan rast na tržištu kao posljedicu podizanja svijesti o potrebi zaštite kritične infrastrukture i spremnosti na ulaganje. Stewart Dewar, Senstarov menadžer proizvoda, navodi komunalne usluge, naftu i plin, komercijalni sektor i zatvore kao vertikale s izraženim rastom, koji prati i potražnja. „Postoji svojevrsni pritisak na energetska i komunalna preduzeća u smislu potrebe da cjelodnevno paze i štite svoje lokacije od niza prijetnji, uključujući vandalizam, napade militanata i terorističke aktivnosti. Ovaj rast je djelimično potaknut i donošenjem većeg broja državnih propisa“, kaže Dewar. Sektor nafte i plina je već dugo snažan faktor razvoja globalnog tržišta sistema za zaštitu perimetra, i to zbog različitih prijetnji s kojima se stalno suočava. Dewar navodi da brojne zemlje – čak i one koje se, poput Kanade, suočavaju s nešto nižim rizikom – ulažu mnogo novca u zaštitu nadzemne infrastrukture, prvenstveno zbog razvijenije svijesti o njenom ključnom značaju.

U komercijalnom sektoru povećana potražnja za zaštitom perimetra posljedica je napretka u oblasti pratećih tehnologija. Ovaj trend zaštitu perimetra čini prikladnijom i pristupačnijom za manje instalacije. Sve više klijenata počinje shvatati zaštitu perimetra kao neophodan sistem obavještavanja za potrebe zaštite svog poslovanja. „Kompanije stalno traže rješenja koja se lako mogu dodati postojećim ogradama“, kaže Ribak. U centrima podataka se također povećava broj instaliranih sistema jer sve više pojedinaca i organizacija koristi usluge u oblaku. Kao takvi, centri podataka postali su potencijalne mete za napadače. „Ovi centri dobijaju na važnosti, što povlači pojačanu sigurnost“, dodaje Dewar.

Šta je aktuelno?
Očekuje se da će integracija i prihvatanje novih i naprednih tehnologija doprinijeti rastu tržišta. Kompanija Memoori ukazuje na napredak senzorske i bežične tehnologije, radara te integracije s videonadzorom, kontrolom pristupa i vanjskom rasvjetom kao na faktore koji će dodatno ojačati potražnju na tržištu. Očekuje se da će uvođenje videoanalitike i softvera za duboko učenje imati veliki utjecaj na tržište alarma i perimetarske zaštite.

„Stalna poboljšanja videoanalitičke tehnologije u kombinaciji s videonadzornim kamerama s boljim performansama i nižim troškovima unapređuju efikasnost primjene analitike kao dijela rješenja za zaštitu perimetra“, navodi Dewar. Integracija sistema za potrebe kreiranja sveobuhvatnih sigurnosnih rješenja ključni je trend za tržište sistema za zaštitu perimetra, smatra Dewar i kaže: „Naprimjer, Senstar LM100 objedinjuje detekciju upada na perimetru i inteligentno osvjetljenje. Ovi kombinovani sistemi nude niže ukupne troškove vlasništva uz poboljšanje odvraćanja od napada, otkrivanja i procjene.“

Tomohiro Tsuji, viši menadžer prodaje i marketinga u Optexu, objašnjava da tehnologija za prepoznavanje slike utječe na zaštitu perimetra nudeći dodatne mogućnosti za videonadzorne kamere, kao što su prepoznavanje objekata, ljudi, automobila i životinja. Međutim, performanse detekcije i pouzdanost nisu ispunili očekivanja industrije zbog nedostataka samih alarma, kao i problema s lažnim alarmima, koji su posljedica svjetlosti, kiše, insekata itd. „Zbog toga se za postizanje boljih performansi koriste provjerene tehnologije kao što su laseri, optička vlakna, infracrvena svjetla, mikrotalasni, pa čak i pasivni infracrveni zraci“, dodaje on. Kako se tehnologija optičkih vlakana sve više koristi za ograde i podzemne sisteme zaštite perimetra, njena popularnost se temelji na potpunoj otpornosti na udare munje i elektromagnetske smetnje, objašnjava Dewar. Istovremeno, ona je potpuno sigurna za upotrebu u područjima u kojima postoji opasnost od curenja eksplozivnog plina.

Popularne opcije za odabir senzora
Očekuje se da će napredak tehnologije senzora u budućnosti dovesti do rasta sektora zaštite perimetra. Međutim, senzori su već među najpopularnijim tehnologijama na tržištu sistema za zaštitu perimetra, bilo da je riječ o onima koji se postavljaju na ograde ili tehnologiji za detekciju vibracija ili toplih tijela. „Senzori koji se postavljaju na ograde su općenito zabilježili rast u posljednjih nekoliko godina. Ovo je rezultat tehnološkog napretka, koji uključuje naprednije softverske algoritme, koji smanjuju učestalost lažnih alarma i nude veću preciznost na samoj lokaciji. Uz ova poboljšanja, senzori za ograde se sada tretiraju kao poželjnija opcija nego što su to nekada bili“, navodi Dewar. Integracija senzora za ograde s drugim sistemima, kao što je inteligentno osvjetljenje, omogućava i nove funkcije i aplikacije. „Naprimjer, inteligentno osvjetljenje može reagirati na upade prilagođavanjem intenziteta svjetla ili strobiranja u ugroženim zonama ili čak i na nivou pojedinačnih izvora svjetla, čime se povećavaju mogućnosti odvraćanja i procjene prijetnje“, dodaje on. Kao senzore koji dobijaju na popularnosti Ribak navodi kablovske senzore vibracija za ograde i podzemne seizmičke detektore. Oba tipa se kao setovi mogu povezati sa standardnim alarmnim ili videonadzornim sistemom.

Pristupačnija zaštita perimetra uz plug & play sisteme
Prepreke široj primjeni novih tehnologija često se mogu pripisati cijeni i kompleksnoj instalaciji. Uz plug & play rješenja sada više vertikala može ugraditi sisteme zaštite perimetra. U kompaniji RBtec su svjesni migracije sa sistema koji su prilagođeni korisniku, komplikovani za instalaciju i skupi za nabavku i održavanje na ekonomične plug & play sisteme, koji ne zahtijevaju iskustvo, certifikaciju ili obuku za upotrebu i održavanje. Dori Ribak, predstavnik kompanije, ovo opisuje kao jedan od najvažnijih trendova na globalnom tržištu sistema zaštite perimetra. „Naprimjer, prostori za samostalno skladištenje ili prodajni objekti koji su se suočavali sa čestim provalama i probijanjima ograde bi prije pet godina morali priznati da nemaju rješenja za svoje probleme. Na kraju bi morali pristati na IC detekciju, koja bi kontinuirano izazivala lažne alarme zbog vegetacije, vremena i životinja. Isto tako, oni su mogli pokušati riješiti problem pomoću kamera koje su im obično prikazivale čovjeka u kapuljači s ukradenim vozilom ili koristiti jeftinu analitiku, koja aktivira lažne alarme kada padne kiša“, kaže Ribak.

Danas, uz jednostavne komplete kablovskih senzora za ograde, sigurnosni operateri imaju pristup rješenjima koja ranije nisu mogli priuštiti ili za koja nisu posjedovali tehnička znanja. „Ovi kompleti se mogu kupiti kod standardnih distributera kao što su ADI i Anixter, kod kojih većina sistem-integratora ide kupovati ostalu opremu. To pomaže u pojednostavljivanju cijelog procesa osiguravanja objekata kao što su prostori za samostalno skladištenje. Korisnici sada mogu jednostavno otići do svog ponuđača sigurnosnih usluga i zamoliti ih da dodaju detekciju upada na njihovu ogradu i povežu je s postojećim alarmnim protivprovalnim sistemom. Osim toga, integrator koji se nikada u životu nije bavio zaštitom perimetra može jednostavno kupiti sistem i instalirati ga, bez brige o tome hoće li isporučiti kvalitetan i funkcionalan sistem“, dodaje on.

Primjena videoanalitike i termovizije
Ugrožavanja sigurnosti perimetra dešavaju se u cijelom svijetu. Kao dio sveobuhvatnog sistema perimetarske zaštite, videonadzorne kamere opremljene termovizijom i videoanalitikom mogle bi imati ključnu ulogu u praćenju potencijalnih uljeza.
Napredni tehnološki razvoj videonadzora označen je kao jedan od faktora koji potiču potražnju za uslugama i sistemima za zaštitu perimetra, navodi se u izvještaju kompanije MarketsandMarkets. Međutim, uljezi već dugo iskorištavaju tehnološke slabosti tradicionalnih videonadzornih kamera. To uključuje mrtve uglove i ljudske greške. Da bi suzbila ove slabosti, industrija je do sada primjenjivala dva pristupa. „Prvo, tu je analiza videosadržaja (VCA), koja pomaže da se efikasno otklone nedostaci povezani s ljudskim greškama i aktiviraju automatizirani alarmi prilikom detekcije uljeza. Drugo, nedostaci kamera vidljive svjetlosti mogu se otkloniti korištenjem termalnih kamera. U pitanju je praćenje toplinskih tragova uljeza pomoću uređaja koji su u posljednjih nekoliko godina postali snažniji i pristupačniji“, navodi Dmitry Rybakov, menadžer za marketing proizvoda za EMEA regiju u kompaniji Bosch Security and Safety Systems.

Da bi se postigao željeni učinak, VCA i termalne kamere moraju raditi zajedno. „Bez mogućnosti da termalne kamere snimaju u ekstremnim uslovima kao što su kiša, dim i odsjaj, čak i najmoćniji algoritmi za analizu sadržaja ne mogu otkrivati uljeze koji koriste mrtve uglove kamera. Bez pomoći videoanalitike, termalne kamere postaju tek dodatni ekran koji se slabo prati u kontrolnoj sobi, zbog čega u roku nekoliko minuta može doći do ljudske greške“, objašnjava Rybakov.

Kao rezultat toga, kompanije poput Boscha razvile su termalne kamere s ugrađenom inteligentnom videoanalitikom, kao što je DINION IP Thermal 8000. U okruženju zaštite perimetra termalne kamere poput onih iz Boscha mogu pomoći sigurnosnim operaterima na način da im ponude pristup najrelevantnijim mogućim podacima. Iako termalne kamere nisu zamjena za kamere vidljive svjetlosti, njihovo kombiniranje može ponuditi najdetaljniji uvid u situaciju na terenu i pomoći operaterima da blagovremeno prepoznaju određene subjekte. „Dodavanje termalnih kamera s inteligentnom videoanalitikom na postojeća sigurnosna rješenja garant je da korisnici neće tek tako propustiti potencijalnu prijetnju i da mogu brzo doći do preciznih podataka, bez obzira na ekstremne uvjete“, kaže Rybakov.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *