Događaji Seminari

Alarm automatika u Skoplju

Okupljeni su mogli doznati kako nove tehnologije utječu na funkcionalnosti sustava, projektiranje i odabir opreme te prednosti njihove integracije i centralizacije, što je posebno važno za nadzor i upravljanje velikim objektima i kompleksima objekata

Piše: Siniša Radulović, voditelj marketinga, Alarm automatika

E-mail: sinisa@alarmautomatika.com

U Skoplju je 26. listopada 2017. u organizaciji Alarm automatike održana prezentacija „Nove tehnologije i integracija safety i security sustava“. Prezentaciju je Komora ovlaštenih arhitekata i inženjera Makedonije priznala kao dio obveznog stručnog usavršavanja ovlaštenih inženjera, pa se na njoj okupilo gotovo 70 sudionika, uglavnom ovlaštenih inženjera elektrotehnike. Tijekom prezentacije okupljenima je ukazano na to kako nove tehnologije utječu na funkcionalnosti sustava, projektiranje i odabir opreme te prednosti njihove integracije i centralizacije, što je naročito važno za nadzor i upravljanje velikim objektima i kompleksima objekata.

Refleksija na projektiranje

Safety sustavima na velikim objektima bilo je posvećeno prvo predavanje koje je održala Renata Dončević, članica Uprave za projektne poslove tvrtke Alarm automatika. Svojim izlaganjem je obuhvatila sustave dojave požara i plina, gašenja, panik-rasvjete, odvođenja dima i topline te evakuacijskog razglasa. Prikazana su novija tehnološka rješenja eminentnih proizvođača kao što su Inim, Geze ili Ambient System te kako se ona reflektiraju na projektiranje, implementaciju, centralizaciju, integraciju, eksploataciju i održavanje safety sustava koji se uobičajeno koriste na velikim objektima. Dan je i osvrt na europske norme (EN54, EN12094, EN12101, EN 50545, EN60849, VDE 0833) s kojima projekti, oprema i sustavi trebaju biti usklađeni. Nova tehnološka rješenja safety sustava su potaknula najveći broj pitanja sudionika zbog obveze projektiranja sustava za dojavu požara i za njih vezanih sustava evakuacijskog razglasa, panik-rasvjete i odimljavanja.

Prednosti integracije 

O security sustavima i njihovoj integraciji govorio je Ilija Pavleski, direktor Alarm automatike DOOEL, Skoplje. Svojim predavanjem obuhvatio je nove tehnologije u sustavima videonadzora, kontrole pristupa te protuprovale i vanjske zaštite koje su primijenjene u Idis, Jantar i Inim proizvodima te mogućnosti i svrhu njihove integracije. Pri tome su posebno istaknute mogućnosti videonadzora – izravnog povezivanja IP sustava, videoanalitike, rezolucije i kompresije videozapisa. U završnom dijelu su prikazani primjeri integracije safety i security sustava na velikim objektima različite namjene putem ABSistemDCi softvera. Sudionici su se posebno zainteresirali za prikazana rješenja namijenjena maloprodaji (POS integracija, brojanje kupaca) te integrirana rješenja kontrole pristupa na parkiralištima (putem LPR kamera i ABSistemPARK softvera) i stadionima (putem visokih barijera i ABsistemTicketing softvera).

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *