Seminari

Prva Synology radionica u Beogradu

Predstavnici tajvanske kompanije Synology sa svojim distributerom u Srbiji, firmom Sion Net, organizovali su 22. februara u beogradskom hotelu Holiday Inn radionicu na kojoj su prezentovali nova hardverska i softverska rješenja

Piše: Mara Dragić; mail: redakcija@asadria.com

Ranijim prezentacijama Synologyja u Ljubljani, Zagrebu, Sofiji, Sarajevu i Bukureštu prvi put se pridružio i Beograd. Odziv je bio izuzetan, s više od 40 poslovnih partnera iz tridesetak firmi. “Ovo je pokazatelj da se moramo više fokusirati na tržište bivše Jugoslavije i Balkana, jer interes definitivno postoji. Zato ćemo se truditi da zabilježimo što bolje rezultate”, istakao je Ismar Hota, koordinator prodaje Synologyja za tržišta Balkana, Rumunije i Mađarske, koji je ovom prilikom došao iz Düsseldorfa, sjedišta kompanije. “Naša misija je poboljšanje performansi, s akcentom na pouzdanost i sigurnost. U svijetu smo postali poznati po svom NAS hardveru, iako za sebe kažemo da smo više softverska kompanija. Naši glavni aduti u odnosu na konkurenciju su operativni sistem DiskStation Manager, NAS uređaji te ruteri RT6600ax i WRX560”, kaže Hota. Kako pojašnjava, filozofija kompanije oslanja se na kupce i način rada s njima. Iako je riječ o globalnoj kompaniji, akcenat je stavljen na lokalni pristup i izbor lokalnih distributera. U Srbiji je jedan od njih Sion Net, od kojeg je Synology dobio veoma dobar pristup i uslove prodaje uz direktnu podršku.

NAS serveri, više od digitalnog skladišta
Upravljanje i zaštita podataka, kojih je u digitalnom svijetu sve više, važan je segment za Synology, čiji su NAS uređaji sinonim za jednostavno i bezbjedno rješenje za čuvanje podataka. Kompanija ih dijeli u pet kategorija: J, Value, Plus, XS/XS+ i Enterprise. Najveći fokus bio je na Plus seriji, koja je i najinteresantnija zbog cijena, ali i činjenice da ovi uređaji mogu pokrenuti sve aplikacije koje se nalaze u Package Centar Synology onlajn trgovini. Na eventu je predstavljen i model HD6500, specifičan po tome što omogućava vertikalno ubacivanje diskova u kućište, uz kapacitet do 60 HDD-ova. Kada je u pitanju tenderska prodaja, najpopularnije i najprodavanije su XS i XS+ serije NAS servera upravo zbog svojih sveobuhvatnih hardverskih karakteristika.

Kupovinom bilo kojeg modela NAS-a, kazao je Hota, dobijete mogućnosti skladištenja i kreiranja rezervnih podataka, multimedijske aplikacije i mogućnost virtualizacije te podršku za videonadzor. Nadalje, naglasak je i na Synology pristupu kao “one stop shop” ili “all in one” rješenju, što je danas izuzetno bitno kupcima tokom implementacije svoje IT infrastrukture. Odnedavno su na tržištu prisutni DS923+ i DS723+ uređaji, koji donose i podršku za M2 kartice, koje se prvi put mogu koristiti i kao storage, ali i kao cache memorija. Oba modela mogu se proširiti DX517 ekspanzijskom jedinicom, što omogućava povećanje volumena za sedam ili devet diskova. Pokreće ih Synology DiskStation Manager, fleksibilno “sve u jednom” rješenje za skladištenje, dijeljenje, sinhronizaciju i pravljenje rezervnih kopija podataka, čak i videonadzornih.

Mrežni uređaji

Synology u ponudi ima i nekoliko rutera, od kojih posebno treba izdvojiti dopadljivi WRX560, zanimljiv prvenstveno jer nema eksterne antene, a krasi ga zanimljiv i elegantan dizajn. Glavna perjanica portfolija svakako je model RT6600ax, a tu su i nešto stariji uređaji RT2600 i MR2200ac, koji se i dalje proizvode. Nova serija posjeduje 2.5G WAN/LAN port, rade na frekvenciji 5,9 GHz, a sva četiri uređaja imaju Mesh podršku, s kojom je moguće kombinovati više rutera – čak i starijih modela – u objektima u jednu tzv. Mesh mrežu, koja garantuje pokrivenost svih zona signalom.

Pohrana velikih podataka
Za velike i rastuće kompanije Synology nudi uređaje za pohranu SA3410 i SA3610, skalabilna serverska rješenja sa 12 ležišta idealna za skladištenje velike količine podataka, a bez uštrba na performansama. Uređaji nude napredno upravljanje, visoku dostupnost i rješenja za zaštitu podataka dostupna kroz DiskStation Manager operativni sistem. Opsežne mogućnosti skaliranja serije SA3600 i SA3400 omogućavaju kreiranje poslovnih podatkovnih centara, pa, npr., veliki produkcijski studiji i rastuće kompanije mogu da zadovolje sve veće potrebe za skladištenjem podataka uz pristup od preko 1 PB sirove memorije. SA3610 i SA3410 isporučuju stabilan i visok protok podataka za običnu pohranu, ali i sigurnosne kopije, te pružaju maksimalnu hardversku i softversku zaštitu kao i pouzdane opcije oporavka u slučaju katastrofe ili napada.

Sistem-integratorima je preko LAN Management porta omogućeno da prave korekcije i održavaju uređaje na daljinu i bez potrebe da korisnicima ulaze direktno u sistem ili traže pristup. Osim toga, modeli posjeduju i Chat server, što znači da je moguće komunicirati pojedinačno ili u grupi s najviše 20.000 korisnika. Ekskluzivna vijest je da će se uskoro na tržištu, već ove godine, pojaviti novi Synology diskovi serije 3300. To je posebno dobra vijest jer će biti NAS klase, a cjenovno će biti konkurentni drugim HDD brendovima. Diskovi bi trebali biti kapaciteta 4, 6, 8 i 12 TB. Kada govorimo o DSM-u, treba istaći da će se uskoro pojaviti i nova, 7.2 verzija ovog softvera, koja, između ostalog, donosi i poboljšan grafički interfejs.

Videonadzor
U prvom dijelu ove godine tržište će biti obogaćeno i sa dvije nove Synology kamere. Riječ je o modelima TC500 i BC500, 5 MP mrežnim kamerama sa EDGE AI tehnologijom te podrškom za SD kartice i “plug and play” opcijom. Hota je naglasio kako još nije poznat datum tržišne promocije kamera niti njihova cijena, ali da će cjenovna politika biti kao i sa novim diskovima, što znači da će biti konkurentne. Predstavljena su i dva modela NAS storidža, DVA1622 i DVA3221, specifičnih za korišćenje u videonadzoru jer mogu obavljati i funkciju NVR uređaja. Opcije s kojima dolaze uključuju bolje grafičke kartice s poboljšanim performansama i napredne funkcije poput detekcije tablica na automobilima, detekcije lica i emocija, kao i sve videoanalitičke funkcije. Ovi uređaji dolaze sa osam licenci, tako da se odmah mogu spojiti do osam kamera.

 Utisci prisutnih
Predstavnici organizatora prezentacije, firme Sion Net, bili su zadovoljni održanom radionicom, a voditelj marketinga i komunikacija Milorad Đukanović naglasio je kako je sinergija među prisutnima doprinijela dobroj radnoj atmosferi. Zadovoljstvo nije krio ni Mihajlo Stefanović, direktor beogradske IT kompanije Signet CS. “Synology proizvode koristimo godinama, a sada smo imali priliku da iz prve ruke čujemo o opcijama koje do sada nismo koristili. Za mene su nove mogućnosti bile backup opcije, koje nismo koristili u dovoljnoj meri, opcije cloud-a i njihovog office-a. Sve to može da se primeni u svakodnevnom radu”, rekao je Stefanović. Prezentaciji su pristvovali IT stručnjaci, instalateri, ali i zaposleni u marketingu i ekonomisti. Jedan od njih je i Miloš Jarković iz firme Informatika. “Prezentacija je bila odlična i naučio sam mnogo stvari. Nisam tehničko lice, već rukovodilac nabave, ali moram biti upoznat sa tehničkim karakteristikama i potrebama tržišta”, navodi Jarković.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *