Magazin

a&s Adria br.119

Šta je obilježilo 2016. godinu

Iza nas je još jedna godina rasta industrije sigurnosti. Potaknut, nažalost, brojnim sigurnosnim izazovima, taj je napredak obilježen potražnjom za sigurnosnim sistemima koji će prevenirati ili ublažiti posljedice krivičnih djela. Zanimljivo je istaći da je, uprkos velikoj potražnji, rast tržišta tehničke sigurnosti ipak manji nego proteklih godina i iznosi tek 4,5%. Pri tome je videonadzor ostvario samo 1,9%, što je drastičan pad u odnosu na 14,2% prije dvije godine, a razlog su mnogo manje cijene. S druge strane, kontrola pristupa napreduje brže nego ikada ranije, postajući sve prisutnije, dostupnija i lakša za koristiti.

Kada je riječ o tehnološkim trendovima koji su usko obilježili ovo tržište, u videonadzoru 1080p rezolucija postaje ulazni nivo. Prošle godine svjedočili smo smrti SD analognih kamera, a ove je veliki broj 720p modela izašao van upotrebe. Najveći pojedinačni napredak doživjele su 4 MP kamere, koje nude dva puta više piksela od 1080p verzija, ali uz samo 10-20% veću cijenu. Jedan od njihovih nedostataka je lošija izvedba u smanjenim svjetlosnim uvjetima, što obično kompenziraju IR funkcionalnošću. S druge strane, 4K i 12 MP kamere i dalje ostaju unutar pojedinih niša i ne ostvaruju širu recepciju, a ni tehnološki razvoj. Glede kompresije, neki su veliki proizvođači, poput Dahue, Panasonica, Samsunga i Vivoteka, izbacili proizvode koji podržavaju takvo kodiranje, mada se šira upotreba odvija sporije zbog Smart H.264 kamera, koje su uspjele značajno smanjiti bandwith.

Uz ovo, zanimljivo je kazati da WDR postaje dostupan i kod jeftinijih kamera te da HD analogna tehnologija nastavlja rasti s povećanjem rezolucije (3 MP Hikvision, 4 MP Dahua). Za 2017. nas, prema najavama, čeka 5 MP analogne kamere. Sada su i čipseti za AHD, CVI i TVI interoperabilni, što nije bilo moguće prije godinu dana. Inače, izvedba u smanjenim svjetlosnim uvjetima nije bila nešto značajnije bolja u 2016, s izuzetkom odlične Sonyjeve 35 mm 4K kamere, koja ima odlične performanse, kao ni videoanalitika, od koje se tek nešto više očekuje u 2017. s pojavom „dubokom učenja“ kao protuteže tradicionalnoj analitici. Na kraju, kontrola pristupa zasigurno postaje mobilnija, prelazeći na pametne telefone, a važnu ulogu u tome sve više igra i biometrija, koja je s iPhoneom dobila širu recepciju.

Mahir Hodžić

Analiza djelatnosti privatne zaštite u Hrvatskoj u 2015.

Dvanaesti put Hrvatski ceh zaštitara (HCZ) uradio je opsežnu analizu hrvatskog sektora privatne zaštite. Analiza je izvršena s ciljem praćenja osnovnih poslovnih i drugih procesa unutar djelatnosti privatne zaštite N80.10, kao i sagledavanja tržišnih odnosa i važnosti poslovanja u hrvatskoj privredi

INTERVJU

 • Boris Grivić: Zarja elektronika

TRŽIŠTA

 • Tehnologija i željeznički sektor: Podaci kao lokomotiva razvoja željeznice

PROIZVODI I SISTEMI

 • Novi sigurnosni trend: Roboti sve više u upotrebi
 • Tehnologije identifikacije i verifikacije : Prepoznavanje lica za veću javnu sigurnost
 • D-Link: DNR-2020-04P: Jednostavnost kao prednost usluge
 • Arcus & Siemens: Modernizacija sigurnosnog sistema TE Tuzla uz Cerberus Pro
 • ASSA ABLOY: Integracija sigurnosti za 21. Stoljeće
 • GOSI International: Livnica metala s tradicijom dugom 20 godina

TEME

 • SMAhome: Analitika sadržaja na kameri pokreće novu revoluciju
 • IT sigurnost: Mitovi o cloud sigurnosti

DOGAĐAJI

 • Zagreb: Prva Boscheva „Smart Solutions“ konferencija
 • Zagreb: Znanje i sigurnost temeljne vrijednosti

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *