Magazin

a&s Adria br.120

Gdje je granica naših sloboda?

Sigurnosna i videonadzorna industrija se posljednjih godina kontinuirano transformiraju, uz stalno ubrzavanje tog procesa, a godina koja je pred nama, prema očekivanjima stručnjaka, donosi nekoliko zanimljivih i značajnih trendova. Rastuće prisustvo IT igrača na polju tehničke sigurnosti moglo bi prodrmati industriju i prisustvo IP infrastrukture u tom segmentu sigurnosti više nije novotarija. Novi sistemi tehničke sigurnosti danas su često bazirani na IP-u, kao što je to slučaj sa IP videom i IP kontrolom pristupa. Poznate firme u industriji eksperimentišu s novitetima u ponudi kao što su videonadzor u vidu servisa (VsaaS), pohrana podataka u cloudu i nezavisna analitika nadgledane lokacije. Paralelno s time možemo vidjeti rast uključenosti IT/ICT kompanija u projekte povezane sa specijaliziranim tržištima koja se tradicionalno u velikoj mjeri oslanjaju na sigurnost.
Također, industrija u kojoj su dugo vremena dominirale stacionarne analogne kamere sada uveliko koristi digitalnu tehnologiju. Tokom 2015. broj prodatih HD kamera je konačno prestigao analogne kamere prvi put u historiji. Multisenzorske panoramske kamere visoke rezolucije polahko postaju novi videonadzorni standard, no posebno je interesantno upravo to što one kreiraju sve veću količinu HD videozapisa, a za taj proces im je potreban ogroman prostor za pohranu uz prateće vrhunske performanse. To, naravno, otvara sasvim nove mogućnosti kada je pohrana podataka u pitanju, kao i njihova sigurnost.
Na kraju, stiže nam i period brzog rasta tehnologije za pametne domove. Tehnologija se razvija vratolomnom brzinom, pa proizvođači već sada imaju priliku nuditi opcije poput glasovnih kontrola i izdavanja naredbi, vještačke inteligencije koja će djelimično samostalno upravljati našim domom, mogućnosti zdravstvene zaštite, a sve to bi uskoro moglo biti dostupno i preko telekom-operatera. Ipak, pitanje koje se na kraju nameće logičnim je gdje je granica naših sloboda ukoliko se nastavi trend ovog tehnološkog oslobađanja?! Postoji li uistinu i, ako da, jesmo li je spremni povući?

Mahir Hodžić

Tržište Jadranske regije u 2016.

U nedostatku relevantnih statističkih istraživanja po zemljama, o našoj smo regiji pokušali pisati kroz mišljenja donosioca odluka u najvećim regionalnim kompanijama. Koje su najveće prepreke u razvoju ovdašnjeg sigurnosnog tržišta, a čemu se imamo radovati – kazat će nam sudionici regionalne industrije sigurnosti

INTERVJU

 • Marija Jakopin, Špica Group
 • Prof. dr Dragan Trivan, Udruženje za privatno obezbeđenje Privredne komore Srbije

TRŽIŠTA

 • Poslovni trendovi, Šta će IT kompanije potaknuti da se više okrenu sigurnosti?

PROIZVODI I SISTEMI

 • Trendovi u videonadzoru, Naglašena potreba za infrastrukturom za pohranu
 • Između kvaliteta i propusnosti, H.265: budućnost ili prolazni trend?
 • ASSA ABLOY, Bežične brave put ka sigurnijim bolnicama
 • Alarm automatika, Jedinstven sustav kontrole pristupa i evidencije radnog vremena
 • Dahua Technology, Nova 4 MP HDCVI serija kamera i HCVR snimača
 • Bosch, Kakva je zaista sigurnost vaše mreže videonadzora?

TEME

 • SMAhome, Čudesni svijet pametnih domova u 2017. godini
 • IT sigurnost, Smanjivanje štete i zaštita od unutrašnjih prijetnji

DOGAĐAJI

 • Dubai, Rekordna posjećenost najvećeg sajma sigurnosti i zaštite
 • Split, Hikvision Falcon – podrška iz zraka

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *