Magazin

a&s Adria br.121

Žene važan dio industrije sigurnosti

Martovski broj magazina donosi vam nekoliko posebno zanimljivih i praktičnih tema. Akcenat smo ovaj put stavili na razvoj i sve veću popularnost tehnologija videodetekcije, koja u posljednje vrijeme svoju primjenu pronalazi u oblasti vatrodojave. U odnosu na tradicionalne detektore ili senzore vatre ili dima, videodetekcija požara i dima je relativno nova oblast, koja na tržištu postoji tek desetak godina. U početku ova tehnologija nije naišla na adekvatan interes korisnika. Višak očekivanja i početne visoke stope pojave lažnih alarma kreirali su nepovjerenje među korisnicima. Ipak, s vremenom je došlo do poboljšanja softvera i hardvera, kao i pojave uspješnih aplikacija, zbog kojih je videodetekcija požara postala prihvaćenija među korisnicima. Jedna od prednosti videodetekcije požara je kraće vrijeme detekcije. Ovi sistemi doslovce „vide“ požar ili dim umjesto da se oslanjaju na njegovu identifikaciju nakon što dim dođe do senzora obično postavljenog na plafon. Njihova prednost su mnogobrojne, a samo neke uključuju brzinu reakcije, pokrivanje znatno većeg prostora od konvencionalnih vatrodojavnih senzora, smanjivanje mrtvih zona i uglova te otpornost na prašinu i atmosferske uvjete. Dodamo li tome i jednostavniju instalaciju i održavanje, postaje jasno zbog čega ovu tehnologiju sigurno očekuje šira primjena i svijetla budućnost.

Dio magazina posvetili smo i pripadnicama ljepšeg pola i njihovoj ulozi unutar sigurnosnog sektora. Iako nedovoljno zastupljene, žene su važan dio sigurnosne industrije. Dovoljno je i površno pogledati neki sajam sigurnosti kako bi se ustanovilo da je u ovom sektoru i dalje izražen manjak žena u odnosu na muškarce. Ipak, ovaj nesrazmjer se polahko ali sigurno mijenja. Broj žena koje se bave tehničkim zanimanjem zasigurno raste, ali ovaj trend je nešto slabije izražen u sigurnosnoj industriji. To je i bio povod da u ovome broju razgovaramo s nekoliko žena iz svijeta sigurnosti koje objašnjavaju kako su postale njegov dio, zašto nema više žena u ovoj industriji i kako ih se može ohrabriti da se uključe u ovaj sektor.

Mahir Hodžić

Videodetekcija

Već dugo vremena korisnici koji upravljaju postrojenjima, fabrikama i drugim ključnim objektima oslanjaju se na tradicionalnu tehnologiju detekcije požara i dima. Ma kako efikasni, ovi senzori imaju određena ograničenja. U ovakvim uvjetima detekcija požara pomoću videa temelji se na korištenju analitičkih mogućnosti kamera i nameće se kao alternativa ili dodatak tradicionalnim senzorima

INTERVJU

 • Aleš Dejak, regionalni prodajni menadžer, Dahua Technology

AKTUELNO

 • Posjetili smo sjedište Hikvisiona u Hoofddorpu

TRŽIŠTA

 • Vertikalna rješenja: Zdrav rast tržišta zdravstvene zaštite
 • Nove tehnologije u protivpožarnim sistemima: Rastući značaj IP-a u vatrodojavi

PROIZVODI I SISTEMI

 • Beskontaktna rješenja: Pametniji tagovi i kartice pomoću RFID tehnologije
 • ASSA ABLOY: Aperio smanjio krađu u univerzitetskoj bolnici
 • Dahua Technology: Praktično rješenje za nadogradnju analognih sistema
 • D-Link : Nova 3 MP bullet kamera iz Vigilance serije
 • HID Global: Je li vrijeme za nadogradnju sistema kontrole pristupa?

TEME

 • Žene u sigurnosnoj industriji: Odvažnost, profesionalnost i ljubav prema poslu
 • SMAhome: Je li nužno „Udomaćivanje“ interneta stvari?
 • IT sigurnost: Stvari koje trebate znati o rootkitovima

DOGAĐAJI

 • Amsterdam: ISE 2017: katalizator rasta i inovacija
 • Zagreb: Predstavljen novi katalog Idea Classic 2017

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *