Magazin

a&s Adria br. 177

Nova, ratna realnost

Prilično iznenada, druga dekada ovog stoljeća donijela je ljudskim zajednicama i globalnim svjetskim ekonomijama dva velika iskušenja. Prvo je, svakako, pandemija koronavirusa, a drugo rat u Ukrajini. O koroni je manje-više sve ispričano i njen se kraj nazire u ovoj godini, ali ruska invazija na Ukrajinu tek počinje radikalno mijenjati našu evropsku svakodnevicu, tako da “nova realnost” iz perioda pandemije iznenada poprima jedan sasvim neočekivan oblik. Veliki sukob na području istočne Evrope pored razaranja donosi i teške ekonomske posljedice, gdje su neminovna poskupljenja svih namirnica, hrane i energenata itd. Uz, logično, najveće posljedice po građane Ukrajine, a zatim i Rusije, ni druge zemlje neće ostati pošteđene budući da je već došlo do rasta cijena brojnih proizvoda, posebno prirodnog plina, nafte i naftnih derivata, kao i električne energije. Zato se s pravom pitamo kakav utjecaj sve to može imati na industriju sigurnosti.

Rat u Ukrajini počeo je 24. februara i od tada je mnoštvo država i kompanija, pa tako i onih iz industrije sigurnosti, u znak podrške napadnutoj zemlji najavilo ili potpuno obustavilo poslovanje s Rusijom. Neke od takvih su MOBOTIX, Milestone Systems, Axis Communications, Honeywell, Avigilon, Motorola Solutions, SALTO Systems itd. Spisak je svakim danom sve veći. Uz zaustavljanje svih poslovnih aktivnosti u samoj Ukrajini, rat će sigurno utjecati na mnoge korisnike i tekuće projekte u Rusiji. Moglo bi doći do nekih blažih posljedica i po lanac nabavke unutar industrije, posebno kada su u pitanju proizvodi koji se moraju transportovati zračnim putem. Ograničenja zračnog prostora u regiji i preusmjeravanje zračnih ruta mogu uzrokovati duže vrijeme isporuke i to bi, uz poskupljenja transporta, moglo biti najznačajnija posljedica po širi lanac nabavke.

 

No, ono što je izvjesno da to u prvi mah neće imati veliki finansijski utjecaj na proizvođače sigurnosnih sistema. Zapravo se čak očekuju povećanja ulaganja u određena sigurnosna rješenja kao što su kontrola pristupa, zaštita granica i odbrana perimetra, dok će se veliki dio povećane potrošnje također usmjeriti na nabavku odbrambene tehnologije, pogotovo na zaštitu od mogućih osvetničkih cyber napada. Industrija sigurnosti će, bez sumnje, još jednom biti u žiži tržišnih dešavanja.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *