Magazin

a&s Adria br.197

Jadranska regija značajno napreduje

 

O stanju regionalnog tržišta u prethodnoj godini ovaj put smo razgovarali s regionalnim direktorima, voditeljima ključnih kupaca i voditeljima razvoja poslovanja devet velikih imena iz svijeta sigurnosti. Prema informacijama dobijenim od direktnih aktera, lahko je zaključiti da se tržište sigurnosti Jugoistočne Evrope u potpunosti oporavilo od posljedica pandemije, poremećaja u distributivnom lancu i inflacije. Proizvođači i njihovi regionalni partneri dovitljivo su se oduprli ekonomskim i tržišnim izazovima i sada ostvaruju sve bolje i bolje rezultate.

 

Sve su velike svjetske kompanije koje su učestvovale u našem istraživanju prijavile pozitivan poslovni ishod u prošloj godini. Svoje su proizvode i rješenja isporučivale za niz projekata iz različitih vertikala, što ukazuje na ekonomski oporavak zemalja Jadranske regije i veliki broj investicija, ali i na diverzifikaciju proizvodnog portfolija kod velikog broja proizvođača. No, ono što nas najviše raduje jeste govor o sve traženijim kvalitetnim rješenjima koja poštivaju evropske standarde i norme. Decenijama je cijena bila presudni faktor pri odabiru sigurnosne opreme i usluga, ali se fokus postepeno pomjera ka kvalitetu i pouzdanosti. Korisnici, dakle, sve više traže naprednija rješenja s novim, efikasnijim analitičkim tehnologijama.

 

Kada su u pitanju najtraženije tehnologije na prostoru Jadranske regije, ovogodišnje istraživanje je ukazalo na raznovrsnost tehnoloških trendova. Kompanije navode da su regionalni kupci pokazali izraženiji interes za rješenjima pogonjenim vještačkom inteligencijom, ali i cloud rješenjima, obradom podataka na rubu mreže, integracijom raznovrsnih sistema i energijski efikasnim rješenjima. Ono što dodatno ohrabruje jeste ubrzano preslikavanje globalnih trendova na regionalno tržište, što je pokazatelj dinamizma njegovog razvoja i tehnološke i poslovne integriranosti sa sigurnosnom industrijom u globalu. 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *