Magazin

a&s Adria br. 163

KLITNITE ZA PRELGED DIGITALNOG IZDANJA

Jedna neobična “vertikala” Videonadzorni sistemi s dvostrukom komunikacijom nalaze uspješnu primjenu u jednoj sasvim neobičnoj “vertikali”. Naime, sve više zabrinutih vlasnika širom svijeta poseže za tehnološkim rješenjima kako bi mogli nadgledati, ali i komunicirati sa svojim kućnim ljubimcima kada su odsutni od kuće. Ovi sistemi im omogućavaju ne samo da ih stalno nadziru već i da imaju dvosmjerni audiosignal zahvaljujući kojem je moguća i komunikacija. Vlasnici tako mogu svoje ljubimce umiriti ukoliko su uplašeni ili uznemireni, ali i jednostavno detektovati bilo koji drugi problem.

Ovaj trend počinje graditi jedno sasvim novo tržište, u kojem psihološko-socijalni aspekt prednjači ispred sigurnosnog. Jer, iako sigurnosne kamere omogućavaju da pratite i snimate svog kućnog ljubimca dok niste kod kuće, one ne čine ništa na uspostavljanju odnosa s njim, što, pretpostavljamo, žele svi vlasnici. Ove kamere mogu još nešto. One omogućavaju da im se obraćate, da se gledate preko kamere, a neke čak imaju i opciju da s vremena na vrijeme izbace poslasticu za vašeg četveronožnog “člana porodice”. Kamere mogu riješiti i problem anksioznosti ili dosade kod psa, koja se često javlja ukoliko je predugo ostavljen sam, a to nerijetko dovodi i do pojave uništavanja namještaja, odjeće, obuće itd. Da ne govorimo o rastu nivoa stresa koje neki ljubimci doživljavaju kada su ostavljeni sami.

I s tehnološkog aspekta su ove kamere zanimljive. Većina donosi visoku rezoluciju i široke uglove gledanja, opremljene su pametnim sistemom za dvosmjernu audio i video komunikaciju, imaju čak i lasere za igru, pa i pametne hranilice, a na sve to dodajmo još da mogu poslužiti i za nadzor i pohranu videomaterijala. Dakle, šta jedan vlasnik kućnog ljubimca još može poželjeti?

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *