Kontrola pristupa

Beskontaktna sigurnost i povratak na radna mjesta

Da bi radnike vratili na radna mjesta, organizacije se moraju prilagoditi novim uvjetima, primijeniti nove postupke i iskoristiti tehnologiju kako bi pomogle zaposlenicima da se osjećaju sigurnije. U fokusu je fizički pristup. Pretrpani ulazi, liftovi i zajednički radni prostori ugrožavaju sigurno socijalno distanciranje. Isto tako, neki sigurnosni procesi, poput izdavanja akreditiva, uvijek su se oslanjali na direktan kontakt

Piše: Jaroslav Barton, direktor marketinga proizvoda, HID Global; mail: jbarton@hidglobal.com

Upravljanje kontrolom pristupa može pomoći u usmjeravanju kretanja zaposlenika paralelno s aktivnostima na organizaciji radnog vremena. Fizički sistemi za kontrolu pristupa (PACS) mogu koristiti funkcije lociranja kako bi podržali praćenje kontakata i smanjili stvaranje gužvi. Isti sistemi mogu se iskoristiti i kao podrška pametnom upravljanju posjetiocima.

Kontrola pristupa bez dodira

Automatski pokretači vrata, rotirajuća i klizna vrata mogu pomoći u smanjenju kontakta na prometnim ulaznim i izlaznim tačkama. Oni se mogu kombinirati s beskontaktnim akreditivima i čitačima kako bi se došlo do veće sigurnosti, uz minimiziranje površinske kontaminacije. Druga strategija uključuje primjenu čitača s velikim dometom koji koriste Bluetooth Low Energy (BLE) vezu za bolje performanse čitanja na daljinu. S dometom čitanja do nekoliko metara, BLE može dodatno udaljiti zaposlenike koji bi se inače mogli naguravati oko čitača i vrata. Beskontaktni akreditivi također podržavaju higijenske protokole za prijavljivanje na mreže, plaćanje ili korištenje štampača.

Bežično izdavanje akreditiva

Moderni sistemi s bilo koje lokacije mogu slati akreditive na svaki ovlašteni uređaj, što znači da zaposlenici i posjetioci mogu dobiti svoje akreditive bez potrebe za kontaktom. Posjetioci uvode novu varijablu u ovaj proces. Njihovi akreditivi se provjeravaju prilikom ulaska, a iz sigurnosnih razloga se mora pratiti njihovo kretanje u zgradi. Tu postoji i potreba za potencijalnim praćenjem kontakta. Kvalitetna politika i napredne tehnologije mogu osigurati sigurno kretanje posjetilaca. Rješenja za upravljanje posjetiocima mogu se koristiti samostalno ili u kombinaciji sa sistemom kontrole pristupa na nivou organizacije. Posjetioci se sami registriraju u predvorju, a domaćini se obavještavaju o njihovom dolasku. Skeneri vozačkih dozvola i bar-koda, kamere i štampači pomažu u pružanju podrške procesima koji se odvijaju na recepciji.

Usluge lociranja

Ključnu ulogu u držanju fizičke distance među ljudima ima svijest o tome gdje se oni nalaze u svakom trenutku. Slično načinu na koji se GPS koristi na otvorenom, usluge lociranja koriste BLE odašiljače koji šalju signale do gatewaya. Ti mrežni prolazi mogu prepoznati lokaciju pojedinaca u fizičkom prostoru. Identitet osobe može biti zabilježen na ID kartici koja kontinuirano šalje signale, čime se kreira virtuelna mapa lokacije u odnosu na fiksne mrežne prolaze. Usluge lociranja menadžmentu daju alat u ruke da može djelovati proaktivno, a ne reaktivno u svojim nastojanjima da promovira fizičko distanciranje. Na taj način se u svakom trenutku može znati broj ljudi u određenom prostoru. Povezani odašiljači šalju informacije i o popunjenosti prostorija. To, naprimjer, znači da se osoblje informira o tome koji su prostori slobodni, a koji zauzeti. Štaviše, ovi sistemi mogu automatizirati praćenje kontakata jer se pomoću njih zna je li neko stupio u kontakt s osobom čiji je test pozitivan na COVID-19.

Iskorištavanje PACS tehnologije

Za osoblje zaduženo za primjenu i nadzor kontrole pristupa, ovo vrijeme nosi velike izazove. Na licu mjesta danas može biti manje osoblja, ali oni koji se zateknu tamo će biti vrlo opterećeni. Da bi se došlo do sigurnih prostora, potrebno je optimizirati operacije, osigurati da osoblje dođe do pravih informacija i da osobe koje ulaze u zgradu budu svjesne politika koje se primjenjuju. Iako tehnologija može igrati značajnu ulogu u kontroli socijalne distance i ostalih potreba povezanih s pandemijom, politike su ključne za uspješan fizički povratak na posao. Jako bitno je, naprimjer, imati kvalitetne sisteme vođenja evidencije. PACS sistemi generišu zapisnike, izvještaje i arhivski materijal. Ako se dobro iskoriste, to mogu biti neprocjenjive informacije. Upravitelji zgrada mogu iskoristiti ove ključne podatke da prate ko je bio u objektu i kada i tako dobiti potpuniju sliku o operativnim rizicima.

Najbolje prakse

Da bi ove mjere bile efikasne, poslodavci će morati primijeniti općeprihvaćene najbolje prakse u vezi s iskorištavanjem prostora, a naročito higijenom. U nastavku su neke od ključnih politika.

Vizuelna komunikacija – kao ključ za provođenje novih politika i postupaka, vizuelna komunikacija je dobar način da se ljudima predstave nova očekivanja.

Dezinfekcija ruku – stanice za dezinfekciju ruku moraju biti dostupne svim zaposlenim i osoblje treba podsjećati da često pere ili dezinficira ruke.

Održavanje fizičke distance – rasporedite mjesta za sjedenje kako biste omogućili odgovarajuće socijalno distanciranje, dodajte natpise na zidovima i oznake na podu kako biste preusmjerili protok ljudi, zabranite nenajavljene sastanke u sobama i privremeno onemogućite sadržaje u zajedničkim prostorima.

Beskontaktne tehnologije – gdje god je to moguće, obustavite procese koji zahtijevaju dodirivanje ili ih ograničite na jednu osobu. Sarađujte s dobavljačima usluga kako biste identificirali i implementirali tehnologije i procese koji ne podrazumijevaju dodirivanje, posebno u zonama gdje je to često, poput vrata i dizala.

Lična zaštitna oprema (LZO) – medicinski stručnjaci širom svijeta preporučuju svima da nose masku preko usta i nosa. Poslodavci bi maske trebali staviti na raspolaganje svim zaposlenim.

Pojačano redovno čišćenje – sve površine koje se često dodiruju trebaju se čistiti i dezinficirati nekoliko puta dnevno. To može uključivati stolove i kvake, prekidače za svjetlo i telefone. PACS tehnologije kao što su tastature i biometrijski čitači također se moraju često dezinficirati. Gdje je moguće, konfigurišite uređaje za kontrolu pristupa za rad s beskontaktnom karticom ili mobilnom tehnologijom umjesto otiska prsta ili ekrana osjetljivog na dodir.

Ažurirane politike za posjetioce – implementirajte politike pristupa za posjetioce koje ograničavaju kontakte tokom boravka u prostoriji. To uključuje upitnik o zdravstvenom stanju, ekrane za mjerenje temperature i ograničavanje nepotrebnog kretanja.

 Priprema za budućnost

Iako pandemija nosi velike izazove za upravljanje zgradama i sigurnost, ona je i jedinstvena prilika. U zadovoljavanju novih potreba u vezi sa socijalnim distanciranjem, praćenjem kontakata i iskorištenosti prostora leži i prilika da se detaljno ispita praksa kontrole pristupa. Holistički pogled na PACS tehnologiju može pomoći u kreiranju sigurnih radnih okruženja. Time se upraviteljima zgrada nude novi uvidi koji mogu poslužiti u smanjenju gužvi, praćenju pojedinaca i boljem iskorištenju prostora u skladu s kvalitetno definisanom najboljom praksom.

 

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *