Najave II Stambena sigurnost Videonadzorni sistemi

Sigurniji dom za kućne ljubimce

Zašto su kamere za nadzor kućnih ljubimaca postale važne njihovim vlasnicima, kakve opcije nude i da li zaista mogu pomoći ukoliko ih odlučite instalirati u svom domu, pročitajte u nastavku teksta

Piše: Vesna Matić Karić; E-mail: redakcija@asadria.com

Iz straha da duži boravak vlasnika van kuće može izazvati određenu dozu stresa kućnome ljubimcu, vlasnici ih često odlučuju ostavljati same kod kuće. U tom slučaju pas, koji je izrazito društvena životinja, često reagira na načine koji mogu uključivati i uništavanje imovine, pa se mogućnost nadgledanja i kontrole kućnog ljubimca čini veoma korisnom. S obzirom na to da živimo u moderno vrijeme, tu na scenu stupaju kamere namijenjene za kućne ljubimce. One ne samo da vlasnicima omogućavaju da ih stalno nadziru već imaju i dvosmjerni audiosignal zahvaljujući kojem je moguća i komunikacija. Vlasnici tako mogu svoje ljubimce umiriti ukoliko su uplašeni ili uznemireni, a mogu jednostavno detektovati i postojanje bilo kojeg drugog problema. Pošto na tržištu postoji veći broj ovih kamera, najbitnije je da vlasnici razmisle šta im tačno treba i da, u zavisnosti od svojih potreba, izaberu onu koja će im najviše odgovarati.

Na šta obratiti pažnju

Postoji nekoliko osnovnih funkcija koje kamere za nadzor kućnih ljubimaca nude: detekciju pokreta, daljinski videonadzor putem mobilne aplikacije, dvosmjerni audiosignal, noćno snimanje, Wi-Fi konekciju i PTZ funkcionalnost. Prije svega, treba obratiti pažnju na rezoluciju i ugao snimanja, jer se oni razlikuju od kamere do kamere. Tako, naprimjer, ako imate mladog i razigranog kućnog ljubimca, ugao snimanja je bitna stavka jer pokazuje koliko je vidno polje kamere. Što je veći ugao snimanja, to više njegovih aktivnosti može pokriti. S druge strane, ako imate starijeg kućnog ljubimca, koji se baš i ne kreće previše, onda ugao snimanja nije od presudne važnosti kod izbora kamere.

Kada ste to pokrili, bitno je da kamera ima i dvosmjerni sistem komunikacije koji smo na početku teksta već spominjali, jer mogućnost da samo vidite šta vaš pas radi više nije dovoljna. Pošto sada imate i kamere sa zvučnikom i mikrofonom, zašto ne iskoristiti pogodnosti “razgovora” s njim u slučaju da je to neophodno ili nešto što jednostavno želite? Opcija noćnog snimanja idealna je za ljude koji često rade noćne smjene i žele provjeriti kako se njihov ljubimac snalazi dok je sam u stanu, a nudi mogućnost snimanja i nadziranja čak i u uslovima slabe vidljivosti. I, naravno, tu je još i dodatak u vidu senzora pokreta i zvuka, koji funkcioniše tako da dobijate upozorenja putem mobilne aplikacije u slučaju da senzori zabilježe sumnjivo kretanje ili zvukove.

Pohrana podataka

Još jedna bitna stavka na koju vrijedi obratiti pažnju pri kupovini ovih kamera jeste način pohrane podataka, jer vjerovatno snimljeni materijal nećete moći provjeravati baš svakog dana. Zato su u ponudi tri opcije: čuvanje zapisa u cloudu, na SD kartici ili internoj flash memoriji. Na vama je da izaberete najbolju opciju za vas i vaše potrebe. Ako se nećkate oko neophodnih opcija, samo da naglasimo da stručnjaci iz oblasti veterine najveći naglasak stavljaju na dobru rezoluciju i dvosmjernu komunikaciju, jer se zahvaljujući njoj briše fizička barijera između vlasnika i kućnog ljubimca, tako da trebate i to uzeti u obzir.

Sigurnosna kamera ili nešto drugo?

Prije nego što krenemo pojašnjavati specifikacije kamera namijenjenih nadzoru kućnih ljubimaca, prvo želimo pojasniti  razliku između sigurnosnih kamera i onih o kojima u ovom tekstu pišemo. Jer, možda bi neko pomislio: a zašto bih ja kupio kameru koja će snimati mog psa kada mogu uzeti standardnu sigurnosnu kameru i tako ubiti dvije muhe jednim udarcem? Poenta je u sljedećem: iako vam sigurnosne kamere omogućavaju da pratite i snimate svog kućnog ljubimca dok niste kod kuće, one ne mogu učiniti ništa na uspostavljanju odnosa s njim, što, pretpostavljamo, želite. Moderne kamere za kućne ljubimce vam omogućavaju da im se obraćate, da se gledate preko kamere, a neke čak imaju i opciju da s vremena na vrijeme izbace poslasticu za vašeg četveronožnog člana porodice. One mogu riješiti problem anksioznosti kod ljudimca ili dosade jer je predugo ostavljen sam, što nerijetko dovodi i do pojave uništavanja namještaja, odjeće, obuće itd. Da ne govorimo o porastu nivoa stresa koje neki ljubimci doživljavaju kada su ostavljeni sami. U nastavku donosimo kamere koje se mogu naći na tržištu.

Furbo

Ova kamera je namijenjena i kreirana isključivo za pse, a u sebi sadrži i Amazonovog glasovnog asistenta Alexu. Kamera vlasnicima šalje upozorenje u stvarnom vremenu svaki put kada njihov pas počne lajati (tzv. barking alert), s tim da možete podesiti nivo osjetljivosti samog upozorenja, a možete i filtrirati druge zvukove kako bi se spriječila njegova bespotrebna aktivacija. Treba naglasiti da vam kamera neće slati notifikacije svaki put kada vaš pas zalaje, jer bi to bilo suludo. Riječ je o tome da je kamera u stanju prepoznati kada vaš pas laje jer je u nevolji ili je nesretan, tako da tek u tim slučajevima dobijate notifikaciju ili upozorenje, a sve to bez prijeke potrebe za konstantnim nadgledanjem.

Kao što smo ranije u tekstu već napomenuli, neke kamere imaju sposobnost da vašem ljubimcu dobace igračku ili neku poslasticu, a Furbo je upravo jedna od njih. Prije nego što izbaci poslasticu, kamera će pustiti zvuk “klik-klik” (što se u praksi zove click trening), što znači da zahvaljujući njoj možete trenirati svog psa da prepoznaje zvuk i šta slijedi nakon njega. Furbo nudi još neke usluge uz doplatu kao što je Dog Nanny usluga, ali i bez toga ovo je dobra kamera koja je dobrodošao stanar u vašem domaćinstvu.

Petcube Bites 2

Ovdje je riječ o tzv. dog treat kameri, koja je zadužena za davanje poslastica kućnom ljubimcu. Bites 2 dolazi s opremom za montiranje, tako da je možete postaviti na zid, a to opet znači da ne zauzima mnogo prostora u kući. Kamera ima ugrađen laser i Alexa tehnologiju, a može puštati muziku te nudi 1080p video s vidnim poljem od 160 stepeni. Sama kamera je, kao što joj ime i kaže, u obliku kocke, s tim da se u donjem aluminijskom dijelu nalazi dispenzer za dijeljenje poslastica. Osim toga, Bites2 ima četiri mikrofona i zvučnika, što znači da je zvuk bolji nego kod većine drugih kamera. I njega, kao i Furbo, možete kontrolisati pomoću Alexe, koja je u ovom slučaju kod Bitesa 2 ugrađena, ali nije i aktivirana. Još jedna od stvari koju nudi jeste premium pretplata od četiri dolara mjesečno, s tim da moramo naglasiti da se ona plaća godinu dana unaprijed, a nudi mogućnost dodavanja drugih kamera, kao i skidanja videa. Ukoliko se odlučite na kupovinu, Petcube Bites 2 košta oko 250 dolara na Amazonu.

 Pawbo+

Pawbo je dizajnirana tako da nadgleda pse i mačke, a uključuje HD video feed, dvosmjerni komunikacijski sistem, a tu je i opcija za instantno dijeljenje fotografija vašeg ljubimca na društvenim mrežama. A kako se on ne bi previše ulijenio dok vi niste tu, Pawbo se pobrinuo da ima lasersku igru ugrađenu u svoj sistem, mada treba imati na umu da se u prošlosti ovakve igre nisu preporučivale psima, ali su za mačke sasvim uredu. U svakom slučaju, na svakom vlasniku je da sam istraži temu i odabere najbolju kameru za sebe i svog kućnog ljubimca. Ukoliko ste zainteresovani za ovaj tip kamere, možete je naručiti putem Amazona i web-stranice Chewy za 150 dolara.

 Petcube Play 2

Još jedna Petcubeova kamera, ovaj put naziva Play 2, namijenjena je nadzoru vlasnika mačaka. Riječ je o kameri kockastog oblika, rezolucije 1080p, koja dolazi s dodatkom dvosmjerene komunikacije u stvarnom vremenu. Uz pomoć Petcube aplikacije u svakom trenutku možete provjeriti šta vaš krzneni prijatelj radi, možete razgovarati s njim i tako ostvariti odnos pomoću moderne tehnologije. Zanimljivo je da u okviru aplikacije postoji opcija zahvaljujući kojoj možete prevlačiti prstom preko ekrana osjetljivog na dodir za vrijeme snimanja uživo, dok će ugrađeni laser pratiti putanju kretanja vašeg prsta, omogućavajući vam da se izdaleka igrate sa svojom mačkom. A kako kamera dolazi s ugrađenom Alexa tehnologijom, to znači da će ona započeti partiju ako joj kažete da se poigra s vašim kućnim ljubimcem umjesto vas. Dakle, ukoliko niste raspoloženi za to da se igrate s laserom, Amazonov glasovni asistent će rado preuzeti taj zadatak na sebe. Međutim, ovdje moramo napomenuti da su prijavljeni određeni problemi s vidljivošću lasera i slaboj pokretljivosti u stanovima u kojima ima dosta prirodnog osvjetljenja, pa ga kućni ljubimac ponekad ne može ni vidjeti. Kao i druga Petcubeova kamera opisana u ovom tekstu, i ova košta oko 150 dolara.

Tri razloga za pet-friendly kamere

Ukoliko već neko vrijeme razmišljate i trudite se da odvagate trebate li ovakvu kameru ili ne, nudimo vam tri legitimna razloga zbog kojih je ovaj tip kamera dobra odluka i investicija. Prvi je i najočigledniji, a to je udaljeni nadzor. Ovaj tip nadzora sigurno bi pomogao u slučajevima kada ste na poslu ili idete u kupovinu, jer čak su i najposlušniji ljubimci skloni nepoželjnom ponašanju, a kamera bi vam omogućila da barem znate gdje nestaju stvari iz domaćinstva ili na čemu trebate poraditi. Pored toga, ovakve kamere su dobar odabir i u slučaju da ste unajmili nekoga da vam se brine za kućne ljubimce dok vi niste tu, jer će na diskretan način snimati i ponašanje date osobe. I na kraju, nije zanemarljivo napomenuti i to da ovakva kamera može pomoći i u slučaju provale u stan, jer će ostati zabilježeno ko je provalio, kada i kako, a vi ćete imati lagan pristup svim navedenim snimcima. Drugi razlog jeste bolji nadzor zdravlja vašeg kućnog ljubimca. Za mnoge vlasnike njihov kućni ljubimac je i član porodice čije zdravlje je od velike važnosti. Nažalost, mnoge bolesti kod životinja se prekasno otkriju, a to je upravo polje na kojem kamere namijenjene nadzoru kućnih ljubimaca mogu pomoći. Nekad je jednostavno teško odrediti da li je vaš kućni ljubimac letargičan, pospan, odbija li hranu ili je jednostavno bolestan. Kamere namijenjene ljubimcima mogu vam pomoći da otkrijete obrasce ponašanja koje možda drugačije ne biste otkrili. Tako biste, recimo, prilikom pregledanja snimaka od prije nekoliko dana mogli primijetiti da nešto ne štima i taj snimak pokazati svome veterinaru koji će znati šta treba dalje raditi. I u slučaju da dođe do operacije, kamera će vam ponovo pomoći pri nadgledanju ljubimca tokom njegovog oporavka.

Interakcija i posvećenost

I treći razlog koji ide u prilog nabavci kamere za kućne ljubimce zasigurno je pojačana interakcija i posvećenost. Naime, mnogi vlasnici imaju određeni stepen griže savjesti ili se pitaju nedostaju li svojim ljubimcima kada nisu tu. Stručnjaci kažu: da, nedostajete im, a to posebno važi ukoliko imate psa. Zapravo, ne samo da im nedostajete, nego čak znaju i koliko dugo ste bili odsutni. Istraživanja potvrđuju da konkretno psi doživljavaju vrijeme na isti način kao i ljudi, a oni koji provode najviše vremena daleko od svojih vlasnika skloni su iritabilnosti, anksioznosti usljed razdvajanja, pa čak i depresiji. Zbog toga su ove kamere jedan od načina da se vašem ljubimcu popravi raspoloženje kada niste tu. Kako većina nabrojanih kamera nudi dvosmjernu komunikaciju i neku vrstu surogata Skype poziva, treba iskoristiti prednosti koje nam donosi nova tehnologija kako bismo usrećili i svog ljubimca, ali i sebe, jer onda znamo da smo učinili sve što je u našoj moći da svog psa ili mačku učinimo zadovoljnim. Jer, ipak smo mi birali njih, a ne oni nas.

Kamere za kućne ljubimce kao pomoć pri osiguranju

Kada je riječ o Sjedinjenim Američkim Državama, zanimljivo je istaći da mnogi posjednici kuća dobijaju i popust kod osiguravajućih kuća ukoliko imaju uređaje koji smanjuju rizik od nanošenja štete domu. To može uključivati protivprovalna vrata, ali i instaliranje sigurnosnih ili, u ovom slučaju, kamera namijenjenih nadgledanju kućnih ljubimaca. Čak i ako ne živite u Americi, zgodno bi bilo provjeriti s osiguravajućom kućom da li nude popuste ukoliko imate neki nadzorni sistem, jer biste u tom slučaju mogli uštedjeti dosta novca, a istovremeno biste učinili nešto dobro za svog kućnog ljubimca.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *