Magazin

a&s Adria br.186

Optimizam vlada regionalnim tržištem

Nakon izazovne dvije godine, kada smo u našim analizama detektovali izostanak novih projekata ili stopiranje postojećih, smanjenje prihoda i broja radnika, kao i velike globalne izazove poput kašnjenja isporuke uređaja usljed nedostatka elektroničkih komponenata – tržište je počelo hvatati dah. Kompanije su gotovo bez izuzetka prijavile oporavak te u većoj ili manjoj mjeri rast lokalnih tržišta i njihova poslovanja. Situacija je slična u svim našim zemljama: Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji i Srbiji, što je pokazatelj zajedničkog trenda u kojem regionalna industrija privatne zaštite radi na novim projektima te pokušava održati stabilnost kroz pravovremeno lagerovanje uređaja, proračunato investiranje i usklađivanje cijena usluga i proizvoda.

Onda je došla inflacija i teško je bilo pretpostaviti da će uzeti tolikoga maha u svakom segmentu našeg života. Cijene raznih vrsta roba i materijala su znatno skočile, u prosjeku između dvadeset i trideset posto, što je utjecalo i na regionalno tržište sigurnosti. Svih naši sagovornici u opširnom istraživanju koje vam donosimo i ove godine kazali su da su bili primorani povećati cijene proizvoda zbog povećanja ulaznih cijena, izazvanih skupljom proizvodnjom te višim cijenama energenata i transporta, ali povećati i cijene svojih usluga kako bi održali stabilnost poslovanja.

Ipak, tržišni igrači oprezno, ali optimistično gledaju na narednu godinu. Njihovo znatno prisustvo na nedavno održanim većim sajmovima u svijetu govori u prilog činjenici da intenzivno prate kako industrija diše i prilagođavaju se potrebama tržišta. Ako išta, onda nas je niz kriza prethodnih godina naučila da je to jedini put opstanka na tržištu.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *