Magazin

a&s Adria br. 147

Sigurnost na moru

Trajekti i kruzeri posljednjih godina postaju sve važniji vidovi transporta, a ta vrsta prijevoza postala je veliko tržište i ima trend konstantnog rasta. S flotom od tristotinjak brodova koji svakodnevno plove po svjetskim morima i prevoze 27 miliona putnika godišnje, bruto prihodi tog tržišta procjenjuju se na oko 40 milijardi dolara s tendencijom rasta od 50% u narednih pet godina. Zbog svega ovoga zaštita putnika na brodu su postali prioritet. Operateri moraju iznaći kvalitetne metode za zaštitu putnika i posade od raznih prijetnji kao što su vandalizam, terorizam, pirati, krijumčarenja, krađe, nestanak putnika ili namirnica i drugi incidenti. Imajući u vidu specifičnosti, a pogotovo dimenzije i oblik brodova te njihovo konstantno kretanje po morima i pristajanje u različitim lukama, integracija sistema kao što su videonadzor i videoanalitika s detekcijom upada i komunikacijskim sistemima baziranim na IP tehnologiji nameće se kao jedino logično rješenje.
Videonadzor u tome igra ključnu ulogu jer se snimljeni materijali mogu koristiti za sprečavanje incidenata ili brže vođenje istrage. Pri tome treba imati na umu aktuelne zakone tokom krstarenja koji navode da sistem videonadzora na plovilu mora pokrivati sve dijelove broda kojim putnici ili članovi posade imaju zajednički pristup. Te zone uključuju prolaze za ukrcaj putnika, javne prostorije, ulazne tačke za područja zabranjena za putnike, kao što su prostorije za posadu i mašinske prostorije, kao i zajedničke dijelove palube poput bazena ili šetališta. Situacija se obično prati u kontrolnom centru na brodu, pri čemu prijenos signala od kamera do centra igra ključnu ulogu, dok se videoanalitika koristi kako bi se podigao kvalitet uvida. Osim videonadzora, i komunikacijski sistemi na kruzerima i trajektima su ključna komponenta ukupne sigurnosti broda. U slučaju nužde, neophodno je osigurati normalnu komunikaciju posade i putnika na kruzeru ili trajektu, što je jako važno.

Napredni softveri za osiguravanje događaja

Terorističke grupe i dalje ciljaju masovna okupljanja, ali tehnološke inovacije poput HD videa, prepoznavanja lica i AI-ja sigurnosnom osoblju omogućavaju da se bolje nose s tim prijetnjama. Nove tehnologije mogu pomoći u identifikovanju sumnjivih pojedinaca i drugih neuobičajenih pojava u stvarnom vremenu te u istragama incidenata

INTERVJU
_-Toni Stojanovski,generalni menadžer, Wizard Systems
– Jasmin Ahić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu

AKTUELNO
– Trgovinski rat Amerike i Kine: Game of Thrones

TRŽIŠTA
– Sigurnost na moru: Zašto je kruzere i trajekte potrebno učiniti sigurnijim?

PROIZVODI I SISTEMI
– Igranje na pravu karticu: Raste strah od CNP prevara širom svijeta
– Samit zemalja članica ASEAN-a: Neometan dijalog uz Boschevu prevodilačku opremu
– Dahua Technology: Rješenje za zaštitu brze željeznice u Brazilu
– ASSA ABLOY: Za upravljanje kontrolom pristupa bez stresa
– Hikvision ColorVu kamere: Snimite živopisan hromatski video u tami
– Rješenja za zaštitu putnika: Javni razglas i glasovna evakuacija za najsloženije projekte
-Pro alarm rješenja: Compact Easy – više od obećanja

TEME
– IT sigurnost: Cyber sigurnost u pametnim domovima

DOGAĐAJI
– Dahua Starlight Show u regiji: Želimo podijeliti znanje s našim korisnicima

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *