Regija

Bosni i Hercegovini donirana vrijedna oprema za nadzor granice

Vlada Japana donirala je 22 multisenzorske kamere Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine i MUP-u entiteta Republika Srpska za nadzor državne granice.

Dio opreme je postavljen na prethodno donirana četiri Toyotina vozila vrijednosti 200.000 eura.

Direktor Granične policije Bosne i Hercegovine Mirko Kuprešaković rekao je da su multisenzorski sistemi od velikog značaja za njihove pripadnike jer će ih koristiti u suzbijanju kriminaliteta i zaštiti državne granice.

“Granična policija se posljednjih godina suočava s nizom izazova. Jedan od njih je i izloženost pojačanom migracijskom pritisku i krijumčarenju ljudi, radi čega nam je neophodno pojačano korištenje specijalističke opreme. Zahvaljujući donacijama, jačanje materijalno-tehničkih kapaciteta značajno pomaže policijskim djelatnicima da unaprijede operativnu učinkovitost i mobilnost na terenu”, rekao je Kuprešaković za Klix.ba.

Pripadnici jedinice žandermerije su prošle sedmice već prošli obuku za ugradnju i upotrebu mobilnih nadzornih sistema koje će koristiti u borbi protiv ilegalnih migracija, istakao je Branimir Šehovac, načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo.

Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Masami Kinefuchi izrazio je zadovoljstvo na uručenju 22 kamere.

“Od 2018. godine borba protiv ilegalnih migracija postala je problem u Evropi uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Nadam se da će nabavka Toyotinih vozila i nadzornih kamera doprinijeti jačanju kapaciteta Granične policije i ubrzati proces pristupanja Bosne i Hercegovine Evorpskoj uniji”, rekao je Kinefuchi.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *