Menadžment sigurnosti Objekti Uredi / Korporacije Uredi / Poslovni prostori

Comtrade: Akvizicijama i inovacijama do vrha u skladištenju podataka

Kada je Hewlett Packard Enterprise krajem 2010. godine kupio kompaniju 3PAR, proizvođači storidž sistema dobili su još jednog ozbiljnog konkurenta. Tim potezom HPE je uspeo da se vrati u sam vrh Enterprise IT sveta, odnosno na mesto koje mu i pripada

Piše: Miodrag Nikolić, Product Manager, Comtrade Distribution; E-mail: miodrag-b.nikolic@comtrade.com

Hewlett Packard Enterprise (HPE) je, nakon akvizicije 3PAR-a, 2017. godine kupio još jednog renomiranog proizvođača storidž sistema – Nimble Storage. Ovaj put, pored klasičnog hardvera, HPE je prepoznao nešto što će mu u potonjim pokušajima da se održi na vrhu scene omogućiti nešto bolju startnu poziciju u odnosu na konkurenciju. Reč je o inovativnom softveru za predikciju koji je razvijen u Nimble-u, a koji je komplementaran sa svim familijama storidž sistema koje HPE promoviše.

Bolja startna pozicija

Na krilima ove dve velike promene, HPE je dobio značajnu bazu korisnika (pre svega je to baza korisnika koji koriste 3PAR sisteme). Međutim, komercijalizacijom rešenja koja su zasnovana na korišćenju fenomena veštačke inteligencije, proizvođači storidž sistema su morali da se prilagode novom trendu. Ova činjenica dovela je do toga da se HPE u početku pozicionirao visoko, najviše zahvaljujući inovativnom rešenju – InfoSight softveru kupljenom od Nimble-a, koji omogućava automatizovane infrastrukturne operacije (Automated Infrastructure Operations – AIOps).

Osnovna karakteristika ovog softvera koji radi u cloud-u je otkrivanje anomalija i rešavanje problema kompletne infrastrukture kroz predlog njene optimalne konfiguracije, bez obzira na vendora. Dakle, Nimble se najviše proslavio zbog omogućavanja full-stack analitike kroz InfoSight rešenje. Nekoliko godina kasnije HPE je praktično ime Nimble promenio u Alletra i ova familija storidž sistema postala je veoma važna na tržištu. U okviru familije Alletra postoje tri modela: 5000, 6000 i 9000. Ono što ih odlikuje je visoka dostupnost čija je vrednost šest devetki, ali i Triple+ Parity RAID (trpi se simultani otkaz tri drajva). Model 9000 čak ima i mogućnost 100% dostupnosti, naravno uz adekvatno korišćenje InfoSight-a.

AI softver

Standardne funkcionalnosti Alletra storidž sistema mogu se prikazati kroz tri segmenta: softver na bazi veštačke inteligencije, jednostavna mogućnost definisanja hibridnog cloud sistema i lako uspostavljanje as-a-service modela. Danas se u IT svetu dešava ono što iz ovog ugla deluje neizbežno – stari, veliki i provereni tržišni igrači akviziraju kreativne startapove i “manje” proizvođače. Pre ili kasnije sve se svodi na dobre poslovne odluke kada i koju kompaniju kupiti i iskoristiti njen potencijal. Moglo bi se reći da je HPE uspeo da konsoliduje svoje redove kroz dve strateški odlično napravljene akvizicije u poslednjih 13 godina – 3PAR i Nimble. Tržište i navike korisnika su se promenile i u segmentu data centar infrastrukture više nije dovoljno pružiti pouzdan hardverski sistem, već se mora ponuditi i neka dodatna vrednost. U slučaju HPE-a to je definitivno postojanje InfoSight-a, koji će pre ili kasnije doneti prevagu na svetskoj sceni sistema za skladištenje podataka.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *