Svijet

Euralarm objavio vodič o upotrebi litij-jonskih baterija

Euralarmova sekcija za gašenje požara objavila je dokument sa smjernicama o integrisanim rješenjima za zaštitu od požara u litij-jonskim baterijama.

Vodič pruža informacije o pitanjima vezanim za njihovo korištenje, kako nastaju požari u baterijama i kako se mogu otkriti, kontrolisati, suzbiti i ugasiti. Također pruža smjernice o menadžmentu nakon požara. Izostavljena su pitanja same eksplozije i ventilacije.

Litij-jonske baterije koriste se u raznim oblastima, uključujući proizvodnju energije, komunikacije, industriju, vozila i mnoge druge. Aktivna kontrola energije koja se pohranjuje i izvlači iz litij-jonskih baterija bila je temelj njihove sve veće popularnosti. Relativno niska učestalost velikih incidenata svjedoči o uspješnom dizajnu takvih energijskih proizvoda visoke gustine. Međutim, aktivna kontrola energije baterije nije dovoljna da spriječi sigurnosno kritične situacije i potrebni su višestruki nivoi odbrane kako bi se minimizirale ozbiljne posljedice njihovog kvara.

Povećanje broja litij-jonskih baterija i sve veća količina uskladištene energije u različitim primjenama za skladištenje energije predstavljaju novu vrstu opasnosti od požara. Ključni problemi u svakom protivpožarnom sistemu su izbor najprikladnijeg sredstva za specifičnu opasnost, raspored sistema, pravilno ispuštanje sredstva za gašenje te ispravna instalacija, upotreba i održavanje odobrenih sistema.

Dokument “Integrisana rješenja za zaštitu od požara u litij-jonskim baterijama” namijenjen je kao smjernica za sve profesionalce koji se bave vatrodojavom i zaštitom od požara u vezi s korištenjem, skladištenjem ili transportom litij-jonskih baterija i rizicima pojave požara. Aspekti potrošačkih proizvoda nisu obuhvaćeni.

Euralarm navodi da je dokument namijenjen kao generalni vodič i da nije zamjena za detaljne savjete u određenim okolnostima. On predstavlja trenutno razumijevanje industrije i bit će ažuriran kako više informacija bude dostupno.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *