Kontrola pristupa Tehnologija i proizvodi

HID Global predstavlja

Kompanija HID Global predstavila je izvještaj o tehnološkim trendovima u 2015. i očekivanim kretanjima u različitim tržišnim sektorima u oblasti zaštite identiteta. Dr. SelvaSelvaratnam, tehnički direktor kompanije HID Global, predstavio je šest ključnih tehnoloških trendova koji će obilježiti tržište u ovoj godini

Prema predviđanjima kompanije HID Global, šest ključnih tehnoloških trendova koji će sigurno obilježiti sigurnosno tržište u 2015. godini su:

  • Jačanje oblasti inovacija uz pomoć interoperabilnih tehnologija koje omogućavaju partnerima da kreiraju nova rješenja (autentifikacija za siguran ispis, pristup stanicama za napajanje vozila na električni pogon itd), pri čemu se istima može pristupiti pomoću pametne kartice ili telefona koji se koriste za otvaranje vrata;
  • Popularizacija novih faktora forme za akreditive;
  • Dodatni načini za otvaranje vrata i drugih ulaznih sistema;
  • Napredak u oblasti upravljanja identitetima;
  • Primjena biometrije s ciljem prebacivanja sigurnosti sa prepreke na ogradu;
  • Sve veća popularnost umreženih uređaja i interneta stvari, pri čemu se Wi-Fi brave, uređaji s RFID tehnologijom, online brave u hotelima i mobilni ključevi koriste kao umreženi alati za interakciju ili prikupljanje podataka za potrebe kompanija ili potrošača.

Osim navedenih trendova, dr. Selvaratnam je iznio i prognozu smjera u kojem će se kretati različiti tržišni segmenti.

Banke i finansijske institucije

Fizička i logička sigurnost će i dalje konvergirati prema unificiranim rješenjima, paralelno sa mobilnom tranformacijom u oblasti bankarstva. U SAD-u će se nastaviti s prelaskom na EMV kreditne i debitne kartice, a ući će se u početne faze biometrijske autentifikacije na bankomatima.

Bolnice i zdravstvene ustanove

Najnovija rješenja za zaštitu identiteta igrat će ključnu ulogu u oblasti osiguravanja zgrada, izdavanja recepata i zdravstvenih kartona, a koristit će se i izvan bolnica za potrebe verifikacije dokaza o prisustvu prilikom pružanja kućnih zdravstvenih usluga.

Obrazovanje

Očekuje se nastavak prelaska sa kartica s magnetnom trakom na visokofrekvencijske beskontaktne kartice, a paralelno s tim, univerziteti će izvršiti prebacivanje identifikacijskih podataka na napredne telefone i druge mobilne uređaje. U tu svrhu će se koristiti sistemi koji mogu upravljati s više ID brojeva za višestruke upotrebe na više različitih platformi.

Državne institucije

Na nivou državnih institucija nastavit će se s prelaskom na novu, sigurniju tehnologiju kontrole pristupa, koja će se postepeno iz okvira radne površine prebacivati na vrata. Ovo će biti realizirano primjenom kartica i mobilnih telefona, dok će rigorozni zahtjevi za izdavanjem akreditiva dovesti do povećane potražnje za certificiranim i zaštićenim printerima.

Identifikacijska rješenja

Nastavit će se globalna potražnja za integralnim sigurnim identifikacijskim rješenjima namijenjenim građanima i kompaktnim industrijskim printerima koji objedinjuju fleksibilnost i sigurnost, a da pri tome nude i uštede u pogledu investicija u infrastrukturu, kao i maksimalnu učinkovitost.

Transport, poslovni sektor i maloprodaja

U okviru transportnog sektora ojačat će se važnost IP-bazirane kontrole pristupa. Zahvaljujući integraciji sistema za fizičku kontrolu pristupa i drugih rješenja na istoj mreži, doći će do unapređenja kvaliteta sigurnosti. U međuvremenu, biometrijski sistemi će ponuditi mogućnost jačanja sigurnosti i veće zarade od aplikacija u oblasti komercijalnog i transporta za lične potrebe. Organizacije će imati sve jaču potrebu da unaprijede zaštitu i sigurnost vrata, podataka i oblaka i prelazit će na konvergirana rješenja. Paralelno s tim, doći će do ubrzavanja procesa prelaska sa šifri na kvalitetniju autentifikaciju u okviru brojnih aplikacija za fizičku i logičku kontrolu pristupa. Također, u fokusu će biti odbrana od prijetnji poput onih s kojim se suočila kompanija Target Corporation. Ostale oblasti u kojima će doći do rasta su mobilna identifikacija, internet stvari, integrisana biometrijska autentifikacija i dr.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *