Sportski objekti / manifestacije Vertikalna tržišta Videonadzorni sistemi

Hikvision: Kamere prate i analiziraju utakmice Ajaxa

Na pomoćne terene i Ajaxov glavni stadion u Amsterdamu montirane su 24 MP PanoVu kamere. Postavljene su tako da imaju pregled cijelog terena, što je bilo moguće zbog njihovog panoramskog vidnog polja

Piše: Odjel marketinga za Evropsku uniju, Hikvision

E-mail: marketing.eu@hikvision.com

Hikvision je postao zvanični sponzor poznatog holandskog fudbalskog kluba Ajaxa. Saradnjom s Ajaxovim timom za praćenje performansi igrača te partnerstvom sa stručnjacima za videoanalizu iz GameOna i njihovim softverom provodit će se revolucionaran nadzor treninga i fudbalskih utakmica pomoću Hikvisionovih kamera. Ova moćna kombinacija omogućit će mnogo bolju analizu, što bi trebalo poboljšati igru tima.

Izazov

Ajaxovi treneri, poput Maxa Reckersa, susreću se s raznim izazovima. “Prije svega, postoje fizički problemi, naprimjer gdje smjestiti kameru. Iznad sredine terena nema dovoljno prostora, a montiranjem na stubove kamere su preblizu, pa se ne dobija dobar pregled. Tu je i pitanje osoblja, budući da operater kamere mora stalno biti dostupan. Postojeći alati za analizu također su vremenski zahtjevni i nisu dovoljno fleksibilni“, kaže on. Za prevazilaženje ovih problema bilo je potrebno rješenje koje omogućava pregled od 180 stepeni i pokriva čitav teren. Također je bilo neophodno precizno pratiti kretanje igrača po terenu. Kamera je stoga morala biti postavljena u blizini terena, s dobrim pogledom na njega, a sistem je morao glatko raditi sa softverom u cilju praćenja igrača te omogućavati analizu tokom utakmica i nakon njih. Menadžeri mogu efikasno analizirati igru tima i doći do zanimljivih zaključaka o performansama igrača. Zbog toga je od ključne važnosti i uređaj za snimanje, dok je oštrina slike uvijek dobrodošla kada je riječ o ovakvoj vrsti brzog sporta, u kojem ima dosta kretanja.

Rješenje

Kao rješenje su odabrane Hikvisionove kamere i GameOn softver za analizu. Na terene za trening i Ajaxov glavni stadion u Amsterdamu montirane su 24 MP PanoVu 6A64FWD kamere, koje su postavljene tako da imaju pregled cijelog terena, što je bilo moguće zbog njihovog panoramskog vidnog polja. Ove kamere također daju vrlo jasne slike pomoću četiri objektiva od 6 MP. Prikazuju se u 30 sličica u sekundi. Slika s PanoVu kamere je malo zakrivljena, pa se specijalizirani GameOn i TNO softver brine za to da spoji prikaz sa četiri objektiva u cjelovit pregled cijelog terena. GameOn dodaje i virtuelnu PTZ funkciju, koja omogućava zumiranje pojedinačnih igrača i njihovo praćenje na terenu. Mrežni videosnimač 96128NI-I je potpuno fleksibilan te operaterima omogućava snimanje videa i lahko pregledanje snimaka.

Novi svijet analize igre

“Oduševljeni smo Hikvisionovim tehnologijama koje smo nedavno implementirali na pomoćnim terenima i stadionu. PanoVu kamera nas uvodi u sasvim novi svijet analize igre tima. Biti u mogućnosti snimiti čitav teren u visokoj rezoluciji uveliko pojednostavljuje naš proces analize”, dodaje Reckers. “Za nas je ovo interesantan projekt, jer demonstrira potpuno novu primjenu naših tehnologija. Rad s Ajaxom, TNO-om i GameOnom bio je pravo otkriće i uzbuđeni smo što Hikvisionove kamere imaju centralnu ulogu u ovom sportskom rješenju. U budućnosti planiramo koristiti kamere za detektovanje golova i predviđanje najb

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *