Softveri Svijet Videonadzorni sistemi

HIKVISIONOVE KAMERE NA SOLARNI POGON

Tehnologija spašava ugrožene vrste

Sumatra je jedna od regija s najvećom bioraznolikošću na Zemlji, ali ima i jednu od najvećih stopa krčenja šuma na planetu – katkad s razornim posljedicama. Populacija sumatranskog tigra iznosila je 1978. godine 1000 jedinki, no trenutno ih je manje od 400. Osim sumatranskog tigra, populacija sumatranskog slona i tapira također se smanjuje, zato je postojanje nacionalnih parkova i područja obnove ekosustava postalo vitalno za očuvanje šuma i zaštitu životinja.

Posvećen održivu gospodarenju šumama, kompanija PT Alam Bukit Tigapuluh (PT ABT) dobila je dozvolu za obnovu ekosustava šumskog područja u krajoliku Bukit Tigapuluh, u okrugu Tebo, Jambi (područje ABT). Hikvision sada u partnerstvu s ABT-om i WWF-om Indonezije primjenjuje svoje vrhunske tehnologije u području ABT, donoseći nadu ugroženim vrstama.

Spasite naše krznene prijatelje

Budući da je to tropska nizinska šuma, područje ABT-a ima vrlo izazovne uvjete i zahtjeve. Da bi odigrale pozitivnu ulogu u ovom projektu očuvanja, Hikvisionove kamere pomažu u nadzoru područja 24/7. Osim toga, kamere mogu pratiti i kretanje životinja uz pomoć inteligentne tehnologije, posebice ugroženih vrsta koje bi mogle naići.

Sve dok životinje dolaze u područje pokriveno Hikvisionovim kamerama, one će biti snimljene. Širok raspon obitavališta sumatranskog tigra i slona otežava njihovo praćenje pa su fotografije životinja snimljene unutar dometa obitavališta posebno važne. Hikvisionove kamere sadržavaju najnoviju tehnologiju koja omogućava visokokvalitetne fotografije. Te fotografije pomažu u promatranju životinja, pa i u učenju i daljnjem proučavanju obrazaca njihova ponašanja.

U veljači 2023. sumatranski slon snimljen je kamerom unutar područja ABT-a. Taj rijetki događaj pravo je svjedočanstvo rezultata marljive obnove i zaštite šuma, a naglašava i ključnu ulogu koju tehnologija ima u osiguravanju opstanka jedne od cijenjenih endemskih vrsta Sumatre.

Inteligentan i pouzdan videonadzor 24/7

Da bi osigurao najbolje moguće fotografija životinja i precizno otkrio njihove aktivnosti, Hikvision koristi naprednu videotehnologiju – uključujući ColorVu. Te kamere imaju napredne leće i senzore velikih performansi koji omogućuju jasne slike – i danju i noću. Tako se aktivnosti tapira, sumatranskih tigrova i slonova mogu detaljno promatrati u živopisnim bojama, čak i u uvjetima slabog osvjetljenja.

Termalne i optičke dvospektralne kamere Speed Dome instalirane su da se osigura pouzdan rad u nepovoljnim vremenskim uvjetima i u mraku. Opremljene Hikvisionovim naprednim algoritmima, ove kamere otkrivaju pokrete na temelju pravila kao što su prelazak linije te otkrivanje upada, kao i ulaska i izlaska. Alarmi se zatim šalju operaterima da ih obavijeste o područjima kojima životinje prolaze. Značajka dvostrukog spektra kombinira vizualne i toplinske slike, omogućujući operaterima izravno praćenje događaja.

Velik je izazov postaviti izvore napajanja i mrežne kablove u šumi, zato su Hikvisionove samostalne sigurnosne kamere na solarni pogon postale praktičnije rješenje za nadzor takvih lokacija gdje kabelske instalacije ne postoje. One su odličan odabir jer su također otporne na vodu i vjetar.

U tropskim kišnim šumama prilično je problematično promatrati divlje životinje u uvjetima slabog osvjetljenja. Međutim, Hikvisionova inovativna tehnologija donijela je pozitivne promjene u naš rad, jer snima i daje nam jasne i šarene slike, ističe Dody Rukman, izvršni direktor PT ABT-a. Naglašava i da je poboljšana učinkovitost u smislu utrošenog vremena i radne snage u usporedbi s prethodnim, ručnim pristupom.

U Hikvisionu su ponosni i sretni što njihova rješenja mogu pomoći zaštitnicima flore i faune unaprijede način na koji uče o životinjama. Vjerujemo da rješenja za promatranje i zaštitu divljih životinja pomažu stručnjacima da bolje i kvalitetnije zaštite divlje životinje i bioraznolikost na predivnoj Sumatri.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *