Objekti Vatrodojava Vertikalna tržišta

Honeywell: Zaštita od požara na Karwendel planinama

Profesionalna zaštita od požara na žičarama oduvijek je bila od velike važnosti i predmet je strogih regulacija, kao što je slučaj u Karwendalbahnu u njemačkom Mittenwaldu. Operater je angažovao lokalnu kompaniju radi postavljanja odgovarajućih komponenti za zaštitu od požara

Piše: Joachim Meisehen, Odjel za odnose s javnošću, Novar GmbH

E-mail: Joachim.meisehen@honeywell.com

Karwendel planine najveći su prirodni rezervat u Istočnima Alpama, a otprilike 80 posto ih se nalazi na tirolskoj strani. Distributer mesa i mesnih prerađevina iz Minhena Hans Hoffman osnovao je 1954. kompaniju Karwendelbahn za lokalno odmaralište i žičaru. Međutim, zbog građevinskih komplikacija i probijanja budžeta izgradnja je obustavljena 1958. i činilo se da će projekat propasti. Na kraju su banke, nekoliko građevinskih firmi i Općina Mittenwald kroz osnivanje Karwendelbahn AG-a preuzeli na sebe ukupne troškove u iznosu od 5,2 miliona njemačkih maraka, pa su radovi dovršeni, a prva gondola krenula je uz planinu 7. juna 1967. godine.

Korištenje tokom čitave godine

Žičara je jedna od najvećih turističkih atrakcija u Karwendel planinama, a svaka od dvije gondole na sajlama u dvije trake može prenositi do 25 putnika. Žičara se brzinom od 10 m/s uspinje od stanice u dolini, koja se nalazi na 933 metra nadmorske visine, do planinske stanice na 2.244 m pod maksimalnim nagibom od 92 posto. Dva nezavisna električna motora, koja se mogu pojedinačno ili zajedno pričvrstiti na vučni mehanizam, tokom najveće gužve mogu prenijeti do 350 putnika na sat, uz 7–10 minuta po jednoj ruti. Putnici mogu uživati u pogledu na dolinu Isar i historijski grad Mittenwald poznat po proizvodnji violina, kao i na vrhove Zugspitza. Karwendelbahn se morao pridržavati standarda i ograničenja za zaštitu od požara u žičarama koje je uspostavila agencija za tehnički nadzor Vlade Gornje Bavarske. Zato je odlučio da zaštiti obje stanice tako što je u svaku postavio centrale za protivpožarne alarme, umrežene preko IP radioveze, tako da se u hitnim situacijama može donijeti odgovarajuća odluka o prijevozu žičarom.

Umrežavanje preko usmjerene radioveze

Tehnički aspekti zaštite od požara u ovoj žičari zasnovani su na kvalitetnim proizvodima cijenjenog brenda ESSER. FlexES kontrola s odgovarajućim dodacima u svakoj od stanica garant je neophodne sigurnosti. Naročito veliki izazov za alarme u okviru ovog projekta bilo je ekstremno variranje temperatura, tako da je u stanicu u dolini montiran TITANUS PRO SENS sistem za aspiracijsku detekciju dima kako bi mogao pratiti stanje u transformatorskoj prostoriji, koja omogućuje rad električne centrale. U planinskoj stanici i povezanom restoranu, koji može primiti 200 gostiju, postavljeni su različiti protivpožarni alarmi iz IQ8Quad serije, kao i ručne pozivne tačke i centrale za signalizaciju. Nadziru se i nezavisni sistemi za snabdijevanje vodom i energijom, koji omogućavaju autonomiju objekata. Bergwelt Karwendel, najviši prirodni informativni centar u Njemačkoj, smješten je odmah pored planinske stanice, što je pokazatelj posvećenosti Karwendelbahnovog tima očuvanju prirode. Građevina u obliku teleskopa, obložena panelima od ariša, izdiže se sedam metara iznad tla te je 2009. godine osvojila nagradu za prirodnu održivost Alpske konvencije.

Lech Alarm, koji je certificiran u skladu s DIN EN ISO 9001 i DIN 14675 standardima, angažovan je na planiranju, projektovanju te montiranju i puštanju u rad sistema za zaštitu od požara. Priprema kompletne dokumentacije, uključujući i mape ruta za vatrogasce i planove djelovanja, zajedno s odobrenjem stručnjaka iz VdS-a i vatrogasne ustanove, zaokružuju sveobuhvatnu uslugu kompanije. Održavanje sistema protivpožarnog alarma, 24-satna dostupnost za hitne slučajeve i saradnja s alarmnim i servisnim centrom usklađenim s VdS-ovim standardima klijentu pruža kontinuiranu sigurnost.

Mreža od ključne važnosti za žičaru

Pri projektovanju i instalaciji sistema preferirani su proizvodi dugogodišnje partnerske firme Novar GmbH, koja je više od 40 godina specijalizirana u zaštiti od požara pomoću ESSER-ovih proizvoda. Max Altstätter, direktor i vlasnik Lech Alarma, firme koja je radila i sisteme za zaštitu od požara na olimpijskoj stazi za skijaške skokove u Garmisch-Partenkirchenu, ističe specifičnost Karwendel projekta: “Kontrolni centri za protivpožarne alarme u stanicama na planini i u dolini umreženi su preko IP radioveze pomoću TCP/IP-a, koji se nikada prije nije koristio u ovom obliku u okviru tehnologije protivpožarnih alarma.” Postojećoj LANCOM usmjerenoj radiovezi koja povezuje obje stanice moglo se pristupiti preko RS232 LAN konvertera, koji je postavio Marshall Electronics iz Garmisch-Partenkirchena.

Ova mreža od ključne je važnosti za operatere Karwendel žičare. U slučaju da ipak izbije požar, bitno je znati gdje je tačno u objektu detektovan dim. Ukoliko se to desilo kod stuba za sajlu, osoblje za hitne slučajeve i njihova oprema ni u kom slučaju neće moći biti preneseni žičarom, budući da sajla može izdržati vatru samo sat vremena prije nego što se prekine. Činjenica da žičara prelazi preko autoputa i pruge na 110 KV, kao i preko 220 KV elektrovoda, predstavlja dodatnu opasnost ukoliko prekinuta sajla dođe u kontakt s objektima pod naponom. Ukoliko bi to bio slučaj, elektrovodi bi se morali blagovremeno isključiti.

Zaključak

Činjenica da u Karwendelbahnu nikada nije došlo do nesreće dodatno je istaknuta najnovijim sistemom zaštite od požara. Nakon montiranja na planinsku stanicu FACP je postao najviša FlexES kontrola u Njemačkoj. Regionalni prodajni direktor za Novar i kontakt za regionalne ESSER-ove klijente zadovoljan je izvrsnom koordinacijom pri provođenju projekta: “Primjer Karwendelbahna jasno pokazuje da su, uz inovativne proizvode, dobra saradnja između kompanija i kvalitet usluge od ključne važnosti. Ohrabrujuće je kada visokokvalitetne proizvode inovativne kompanije prati glatka implementacija kompleksnih tehnologija”, zaključuje Max Altstätter.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *