Najave II Protivprovala

Inovativna i vrhunska protivprovalna zaštita

Sigurnosna magla je inovativna mjera zaštite koja se može ugraditi u privatne posjede, poslovne prostore ili čak vozila kako bi se rekordnom brzinom spriječile provale. Budući da je na današnjem tržištu sigurnosti relativno nepoznata, mnogi nemaju dovoljno informacija o tome je li vrijedna primjene ili ne. Stručnjaci SPSC Grupe smatraju da vrijedi.
Piše: Walid Shihaden, izvršni direktor, SPSC Group
E-mail: walid@spscgroup.com

Standardni alarmni sistemi ne mogu spriječiti provalnika da uđe u vašu trgovinu, skladište ili stambeni objekat, čak i ako se aktiviraju signali upozorenja. Lopovi znaju da policiji treba najmanje 10–15 minuta da dođu na mjesto provale, dok je lopovima potrebno nekoliko minuta da provale, uđu, ukradu i pobjegnu. Zbog toga zaštita pomoću konvencionalnih alarmnih sistema nije dovoljna. SPSC Grupa nudi najefikasnije rješenje za ovaj problem – sistem koji sadrži najnoviju sigurnosnu tehnologiju koja momentalno zaustavlja i onemogućava pljačkaše te sprečava veće materijalne štete ili gubitak ljudskih života.

Sistem ograničava vrijeme djelovanja provalnika na nekoliko sekundi, efikasno ih zaustavljajući na vratima i sprečavajući krađu osjetljivih informacija ili imovine. Riječ je o UR Fog maglenoj zaštiti, koja je aktivno i isplativo rješenje za zaustavljanje raznih krivičnih djela. Ovo rješenje nadopunjava prazni prostor koji se javlja između aktiviranja zvuka alarma i dolaska policije, a ne djeluje kao odvraćanje poput konvencionalnih sistema, već efikasno sprečava da se krađa dogodi.

Zaustavlja i štiti
Kao i kod drugih sistema, i kod maglene zaštite postoje prednosti, ali i mane koje je mogu izuzeti od ugradnje. Ipak, UR Fog sigurnosni sistemi protivprovalne maglene zaštite jedinstveni su po tome što ispuštaju atoksičnu maglu napravljenu od glikola, koja ne ostavlja nikakve tragove i potpuno je bezopasna za ljude, životinje ili IT opremu. Ovakvi uređaji maglene zaštite mogu se povezati s bilo kojim alarmnim sistemom na tržištu ili PIR senzorima pokreta, koji se koriste u protivprovalnoj zaštiti, pri čemu triger (signal) inicira aktiviranje ispumpavanja magle. Osim toga, većina aktivne sigurnosne opreme koju nudi SPSC Grupa je “plug and play”, a uz to se može jednostavno integrisati s već postojećim tradicionalnim alarmnim sistemom i poboljšati nivo sigurnosti konvencionalnog sigurnosnog alarma. Sve što je potrebno jeste da odlučimo gdje želimo smjestiti opremu za zaštitu maglom, spojimo je na zidni utikač i UR Fog sistem je spreman za rad. Pri tome jedino preostaje da aktiviramo ili deaktiviramo uređaj pomoću pripadajućeg daljinskog upravljača ili putem clouda s mobilnog uređaja.

Zašto maglena zaštita postaje standard?
Za razliku od videonadzora, koji omogućava prijenos uživo, playback ili prepoznavanje lica i objekta nakon što se dogodi upad, maglena zaštita se nameće kao zaštita koja pruža aktivnu i djelotvornu zaštitu u slučaju pokušaja pljačke. Dok uobičajeni alarmni sistem ustvari obavještava komšije, prolaznike ili dojavni centar o upadu, UR Fog sa svojim patentiranim pumpama sprečava zločin istog momenta i izbacuje maglu tako da se vidljivost u prostoriji smanjuje i potpuno onemogućava u roku tri sekunde. Primjena maglene zaštite postaje uobičajena širom svijeta, jer predstavlja siguran i veoma efikasan način zaštite imovine i lica. UR Fog se može povezati s postojećim alarmnim sistemom, tastaturom, PIR senzorom pokreta i IR daljinskim upravljačem ili se aktivirati čak putem dojavnih centara i clouda. Od trenutka kada se sistem aktivira, zahvaljujući patentiranoj pumpi, počinje pumpanje guste magle velikom brzinom, koja za samo nekoliko sekundi stvara nultu vidljivost.

Prednosti UR Foga
Ovaj sistem odlikuje izuzetno brz generator magle, čija snaga i brzina generisanja magle omogućavaju punjenje prostora bilo koje veličine. Tu je i magla velike gustoće, koja potpuno onemogućava vidljivost, a ono što se ne vidi ne može se ni ukrasti. Samo punjenje se lako mijenja, a omogućava višekratnu upotrebu uz veoma niske cijene. Sistem omogućava i nisku potrošnju električne energije te znatne uštede u odnosu na druge slične sisteme zaštite. Patentirani senzor omogućava detektovanje bilo kakvih promjena na mlaznici i šalje obavijesti o stanju kako niko ne bi neopaženo mogao dirati ili mijenjati elemente sistema. Posjeduje UPS ili back-up bateriju, što nudi zaštitu čak i u slučaju nes¬tanka električne energije.

Sistem je potpuno fleksibilan i siguran za ljude, životinje ili elektroniku i ima certificirani fluid za maglu u skladu s propisima Evropske unije. UR Fog se čini idealnim za objekte poput ureda, prodavnica mobilne i računarske opreme, supermarketa, zlatara, mjenjačnica, banaka i bankomata, benzinskih pumpi, skladišta, a primjenjiv je i u stambenim prostorima ili vozilima.

Očekivanja u 2020. godini
Brz razvoj IoT sektora uslovio je i inoviranje u sigurnosnim sistemima s ciljem lakše primjene i integracije u svakodnevnom životu. Tako je i inovativni tim za UR Fog pripremio novine koje će ovaj sistem sigurnosne zaštite dovesti na prvo mjesto opreme za zaštitu. Sveobuhvatno djelovanje i umrežavanje s drugim IoT sistemima omogućilo je da UR Fog bude kontrolisan na više načina i da pri tome omogući brzu reakciju i kontrolu ispuštanja magle uz mnogo više sigurnosti. Posebno treba istaći i to da će najnoviji proizvodi UR Foga prvi put biti prezentirani u Bosni i Hercegovini na Adria Security Summitu 2020.

Više o SPSC Grupi
SPSC Grupa počela je s radom 2002. godine kao tim za savjetovanje kompanija, investiranje i preuzimanje odgovornosti za poslove sa sjedištem u Ujedinjenim Arap¬skim Emiratima. Danas je ponuđač inovativnih globalnih rješenja koji, prateći najnovije tehnologije, klijentima nudi nova rješenja za različite vrste usluga prilagođene njihovim potrebama. Kompanija posjeduje potrebno znanje i stručnjake koji rade na ispunjavanju potreba svakog projekta s pose¬bnim naglaskom na individualni konsalting, efektivno vođenje pro¬jekata te dizajniranje, inžinjering i rješenja po sistemu “ključ u ruke”. SPSC Grupa zapošljava inžinjere i tehničare obučene da ispunjavaju visoke zahtjeve inžinjeringa, nabavke i izgradnje ELV sistema niskog napona i IoT sistema s naglaskom na izgradnju inteligent¬nih kontrolnih rješenja. Nudi različite vrste proizvoda i usluga na Bliskom Istoku i u Jugoistočnoj Evropi. U Bosni i Hercegovini je strateški opredijeljena za distribuciju i prodaju sig¬urnosnih, telekomunikacijskih i IoT brendova, uz saradnju s partnerima u koje već ostali dio svijeta ima mnogo povjerenja.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *