Sajmovi

Održan ISE 2020: Oproštaj od Amsterdama u velikom stilu

Sajam Integrated Systems Europe je 14. februara okončao petnaestogodišnje gostovanje u centru RAI Amsterdam. Poseban događaj nazvan “Hola Barcelona” održan je posljednjeg dana, tokom kojeg se spustila zavjesa na održavanje sajma u Holandiji
Priredila: redakcija a&s Adrije
E-mail: redakcija@asadria.com

U jeku međunarodne zdravstvene krize ISE 2020 je ponudio živopisan i uvjerljiv izložbeni program i sadržaje koji su uključivali konferencije, prezentacije i obuke. Četverodnevna izložba okončala je jedno uzbudljivo poglavlje u historiji ove manifestacije. Mike Blackman, generalni direktor kompanije Integrated Systems Events, komentariše posljednja dešavanja: “Ovogodišnje izdanje pokazalo nam je odlučnost naših posjetilaca da dođu na ISE. Mnogi od naših izlagača su čak i premašili ciljeve u pogledu ostvarene interakcije s kupcima i rezultata prodaje. Ovogodišnje izdanje je bilo uspješno po svim kriterijima: kao najveći godišnji forum u globalnoj industriji, kao mjesto za predstavljanje nova rješenja i destinacija za poslovanje i kao platforma za stručno usavršavanje i obrazovanje.”

Manja posjećenost
Iako je posjećenost, razumljivo, bila nešto manja u odnosu na prethodnu godinu, sajam je privukao veliki broj ljudi. Prema podacima organizatora, riječ je o 116.599 ukupnih ulaznica, tj. 52.128 pojedinačnih posjeta. U skladu s parolom “Naučite, otkrijte i pronađite inspiraciju” lideri sigurnosne industrije na četrnaest skupova održanih u dva objekta prezentirali su stručna znanja, pa su gosti sajma imali obilje mogućnosti za učenje. Predavanjima na glavnoj bini, koju su zajedno sponzorisali ISE, AVIXA, CEDIA i AV magazin, stručnjaci su ponudili atraktivne uvide u širok spektar tema posvećenih poslovnim strategijama i tehnološkim trendovima u najširem spektru vertikalnih tržišta. Zanimljivo je istaći da je jedan od predavača bio Duncan Wardle, bivši menadžer kompanije Disney, koji je predstavio svoje načine pronalaska kreativnosti. Privlačenje raznolike i talentovane radne snage u audio-vizuelnoj (AV) industriji našlo se u fokusu brojnih sesija. Forum Vijeća za raznolikost udruženja AVIXA otvorio je June Sarpong, direktor za kreativnu raznolikost u medijskoj kući BBC, a održana je i posebna zajednička sesija koju su podržale organizacije WAVE (posvećena ženama u AV industriji) i Vijeće žena udruženja AVIXA.

Dan karijera
U okviru sajma održan je i najveći i najposjećeniji “Dan karijera” u AV industriji, kojem je prisustvovalo više od 170 studenata i profesora s 12 univerziteta iz pet zemalja. Prezentacije, diskusije i izložbeni sadržaji omogućili su učesnicima da se upoznaju s velikim brojem potencijalnih karijera u ovoj industriji. U organizaciji AVIXA-e održano je više sesija u okviru programa FlashTrack, koji je naišao na odličan prijem publike. Sesije su se sastojale od 20-minutnih prezentacija o ključnim temama iz oblasti korisničkog iskustva, dizajna, AV IT tehnologije i dolazećih trendova.

Dave Labuskes, izvršni direktor udruženja AVIXA, ovako je komentarisao posljednje događaje: “Nakon nekoliko dana razmišljanja o posljednjem izdanju sajma ISE u Amsterdamu, mogu reći da sam ostao zadivljen odlučnošću i entuzijazmom koje su prošle sedmice pokazali naši prijatelji i kolege iz AV industrije. Iako su se suočili za značajnim izazovima, više hiljada ipak je ljudi došlo na sajam, učestvovalo na konferencijama i sastancima za poslovne kontakte, nagradnom programu i slobodnim sadržajima, a interakcija unutar prostora sajma je bila kvalitetna i važna. Imali smo veliku posjećenost AVIXA konferencija, Flash Tracks programa i sadržaja na glavnoj bini. Ove godine smo zadovoljni jačanjem učešća u Danu karijera u AV industriji, a predstavili smo i naše novo i uzbudljivo takmičenje iz oblasti digitalne umjetnosti. Na kraju smo održali inspirativnu priredbu kojom smo se zahvalili našim sjajnim domaćinima u posljednjih 14 godina – ekipi RAI centra i gradu Amsterdamu.”

Nagrade i AV prezentacije
Organizacija CEDIA je objavila da je održala najuspješniji program stručnog usavršavanja do sada, s više od 50% većim učešćem u odnosu na prošlu godinu. To udruženje je održalo konferenciju posvećenu dizajnu i projektovanju, koja je naišla na odličan prijem i reakcije publike, a sastojala se od arhitekata, dizajnera interijera i drugih stručnjaka za dizajn i građevinarstvo. Na štandu asocijacije upiti o članstvu su premašili sve zacrtane ciljeve, a veliku popularnost su stekli i razgovori u organizaciji CEDIA-e, koji su se održavali dva puta dnevno. Tim povodom Tabatha O’Connor, izvršna direktorica udruženja CEDIA, izjavila je: “ISE 2020 je bio naš najbolji dosadašnji nastup. Naš program stručnog usavršavanja pokazao se najpopularnijim do sada prema broju zabilježenih registracija. Bilo nam je zadovoljstvo učestvovati i u Danu karijera u AV industriji, tokom kojeg smo ugostili predstavnike univerziteta u Liverpoolu. Zabilježili smo rekordan broj novih članova i uživali u ugodnoj večeri s našom zajednicom na zabavi koju je organizovala CEDIA. Zahvaljujemo gradu Amsterdamu i centru RAI na gostoprimstvu tokom svih ovih godina, kao i na izvanrednom finalu u 2020. godini. Jedva čekamo ISE 2021 u Barseloni!“

Doviđenja u Barseloni
Odato je i priznanje značajnim naporima koje su izlagači uložili u kvalitetan i atraktivan dizajn štandova, a najbolji od njih dobili su i određene nagrade. Izvan centra RAI postavljena je spektakularna instalacija na gornjim spratovima zgrade Elicium, koja je poslužila kao vrhunska demonstracija AV tehnologije za posjetioce sajma i lokalne prolaznike. Autori instalacije su ISE i RAI u saradnji sa sedam tehnoloških partnera. Tokom sajma više od 950 izlagača već je rezervisalo štandove za sljedeće izdanje, što predstavlja već 82% dostupnog izložbenog prostora za narednu godinu. Programski sadržaji na ISE-u 2021 bit će obogaćeni trima novim događajima koja organizuje TNW (The Next Web) platforma, uz fokus na tehnologiju i njen utjecaj na društvo. Naredno izdanje će biti održano u prostoru centra Gran Via – Fira de Barcelona od 2. do 5. februara 2021. godine.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *