Magazin

a&s Adria 154

Pametni sistemi za pametne ceste

Uprkos širenju zaraze koronavirusom, koja ostavlja iza sebe ljudske žrtve, zatvorene gradove i regije, zbog čega je otežano i funkcioniranje firmi, sajmova, konferencija i evenata u cijelome svijetu, život ipak ide naprijed. Tako i naša regija nastavlja s daljim razvojem, što se posebno vidi kroz realizaciju velikih infrastrukturnih projekata poput izgradnje modernih autoputeva i brzih saobraćajnica. I dok su se Srbija i Sjeverna Makedonija upravo povezale najnaprednijim autoputem u ovom dijelu Evrope, užurbano se gradi u Crnoj Gori, ali i Bosni i Hercegovini. Upravo su saobraćajnice i načini upravljanja njima tema kojima smo posvetili veći dio ovog broja magazina a&s Adria.
Brza urbanizacija i sve veći broj vozila na cestama dovode do pojave zastoja. Da bi poboljšali situaciju na cestama, menadžeri saobraćaja koriste napredne sisteme upravljanja saobraćajem (ATMS), koji mogu kontinuirano pratiti stanje na cestama. Jedna studija je pokazala kako su tokom 2018. vozači u gradovima s najvećim problemima sa zagušenjem saobraćaja potrošili i do 272 sata godišnje u gužvama na cestama, što su milijarde izgubljenih dolara. Osim toga, duži zastoji u saobraćaju doprinijeli su rastu zabrinutosti zbog otežane mogućnosti reagovanja na vanredne situacije (npr. nesreće) i povećanju zagađenja. Poboljšani protok saobraćaja, smanjenje zastoja i osiguran izvor finansiranja za održavanje cesta samo su neki razlozi što sve više zemalja primjenjuje pametne sisteme naplate putarine, poput sistema elektronske naplate putarine (ETC), koji s vremenom postaju efikasniji i pametniji.
Napredni sistemi nisu samo smanjili potrebu za fizičkim instalacijama na cestama nego i doveli do iskorištavanja podataka kao vrijednog resursa. Podaci koji se prikupe koriste se kako bi bezgotovinsku naplatu putarine učinili efikasnijom, a kvalitetnija i detaljnija analiza podataka o saobraćaju čini te sisteme mnogo pametnijim i korisnijim. Videoanalitika i tehnologija prepoznavanja registarskih tablica (LPR), zatim vještačka inteligencija, mašinsko i duboko učenje samo su neki od modernih trendova koji dolaze i koji će i saobraćajnice učiniti mnogo sigurnijim.

Inteligentna rješenja kontrole saobraćaja

Kako se širom svijeta odvija ubrzana urbanizacija tako i zastoji na cestama postaju sve veći problem. Za borbu protiv ovog problema transportne agencije se oslanjaju na sisteme upravljanja saobraćajem, uključujući i njihove napredne verzije (ATMS), koje su dio inteligentnih transportnih sistema (ITS)

TRŽIŠTA
-Inteligentna rješenja kontrole saobraćaja

PROIZVODI I SISTEMI
– Tržište elektronskih naplatnih sistema
– Nove tehnologije: Prediktivna analitika za sigurnije gradove
– Bosch Flexidome IP kamere: Revolucionarni koncept zaštite koji štedi i vaše vrijeme
– Inteligentna zaštita iz kompanije ASSA ABLOY
– Predstavljamo UR Fog zaštitu: Inovativna i vrhunska protivprovalna zaštita

TEME
– IT sigurnost: Cyber sigurnost i dalje zavisna od tehničke

DOGAĐAJI
– Jubilej firme Lunatronik: 30 godina tehnologije u službi bezbjednosti
– Alarm automatika iDEA Classic 2020.: AI analitikom do točnije detekcije
– Uspješna saradnja: Dahua i Master BC održali “AI Show” u Banjoj Luci
– Održan ISE 2020: Oproštaj od Amsterdama u velikom stilu

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *