Magazin

a&s Adria 142

Njegovo veličanstvo – video!

Od potencijala 5G tehnologije do sve moćnije vještačke inteligencije (AI) naše umrežene živote sve više oblikuje uspon transformativnih tehnologija. Iako su one već same po sebi dovoljno snažne, danas se međusobno konvergiraju kako bi suštinski promijenile način na koji ostvarujemo interakciju sa svijetom, poslujemo i komuniciramo. Jedan od najvažnijih trendova u godinama koje su pred nama tiče se sveprisutnosti videa, koja vodi do ogromnih promjena u svijetu. Zahtjevi današnjice spram videa su veliki. Nastojimo osigurati video kristalno jasne slike, visoke rezolucije, s mnogo frejmova i sve to, naravno, putem mrežne i IP infrastrukture. To povlači razvoj i povećanje kapaciteta mreže, veće korištenje mobilnih umreženih uređaja sposobnih za snimanje i prikazivanje videa, napredak na planu mrežnih i prijenosnih tehnologija za dijeljenje videosadržaja, uspon online ponuda i platformi te općenito nagli rast količine sadržaja koje kreiraju korisnici.

Video je obuhvatio sve segmente, od sektora medija, televizija i kućnih kina, preko društvenih medija i igara do neizostavne primjene u drugim industrijama kao što su sigurnost, obrazovanje i zdravstvo. Ovi sektori se sve više oslanjaju na videotehnologiju. Ono što moramo imati na umu jeste da mrežna infrastruktura sadašnje generacije nije dovoljno opremljena za podršku brzom razvoju videosaobraćaja. Stoga je ulaganje u mrežu sljedeće generacije neophodno za podršku vrhunskom korisničkom iskustvu. U tom smislu 5G će biti transformativna tehnologija za video jer će omogućiti širokopojasni pristup na mobilnim uređajima. Ona će donijeti veći mrežni opseg, mnogo veće brzine za prenošenje podataka uz manje latencije, a sve to će omogućiti streaming profesionalnog videa i sadržaja koje kreiraju korisnici u do sada neviđenom obimu. Drugim riječima, video gura industriju naprijed. Naša regija će, nažalost, još sačekati na 5G mrežu, Bosna i Hercegovina nema čak ni 4G implementiran, tako da se napredak u ovom segmentu doima kao obilježje naredne decenije. No, i samo praćenje razvoja novih tehnologija i pravca u kojima se kreću može nam biti od pomoći da se pripremimo za budućnost.

Mahir Hodžić

Najvažniji tehnološki trendovi u 2019.

Od potencijala 5G tehnologije do sve moćnije vještačke inteligencije (AI) naše umrežene živote sve više oblikuje uspon transformativnih tehnologija. Iako su one već dovoljno snažne same po sebi, danas se međusobno konvergiraju kako bi suštinski promijenile način na koji ostvarujemo interakciju sa svijetom, poslujemo i komuniciramo

INTERVJU

 • Đorđe Baćić, menadžer poslovnog razvoja za Balkan, VIVOTEK

AKTUELNO

 • Najvažniji tehnološki trendovi u 2019.

TRŽIŠTA

 • Trendovi na tržištu; Pametniji gradovi uz navođeno parkiranje
 • Dijeljenje podataka; Izazovi razmjene podataka u pametnim gradovima

TEME

 • Sveobuhvatna zaštita; Sinergija sigurnosnih tehnologija i ICT industrije
 • IT sigurnost; Rastuća uloga IT-a u kontroli pristupa

PROIZVODI I SISTEMI

 • Bosch; Cjelovito rješenje za IKEA tržni centar u Portugalu
 • ATEÏS MAGELLAN; Napredno rješenje za rad u otežanim akustičkim uslovima
 • Lunatronik: Aktivni GPS uređaj za kontrolu u realnom vremenu
 • ASSA ABLOY; Nestanak ključeva više nije problem

DOGAĐAJI

 • Intersec 2019; Nikad veća potražnja za sigurnosnom opremom

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *