Svijet

Internet kraljeva

Arheolozi su, piše The First News, nakon decenija istraživanja konačno otkrili počivalište danskog kralja Haralda Gormssona.

Riječ je o kralju koji je u desetom stoljeću vladao Danskom, a jedno vrijeme i Norveškom, Jutlandom i Zealendom. Gormsson je u tim skandinavskim zemljama proširio kršćanstvo, ujedinivši taj dio Evrope pod jednom religijom.

Dugo je njegov grob ostao nepoznat, no upotrebom satelitskog snimanja, koje je u tolikoj mjeri precizno da bilježi primjene na tlu veličine do 30-ak centimetara, potvrđeno je da je velika grobna humka u poljskom selu Wiejkowu pripadala njemu.

“U disciplini u kojoj je otkriće tradicionalno bilo ograničeno na iskopavanje od dva metra kvadratna, satelitski snimci tehnologije 21. stoljeća pomogli su da se napravi revolucionarno otkriće moguće grobne humke Haralda Gormssona”, rekao je Marek Kryda, vodeći istraživač.

No, pitate se kakve veze ima desetostoljetni danski kralj sa današnjom tehnologijom?

Gormsson je, naime, poznatiji po tome što je imao zub koji je bio toliko istruhao da je poplavio, pa je dobio nadimak Blåtand ili Plavozubi, nama prepoznatljiv po prijevodu na engleski – Bluetooth.

Upravo je u njegovu čast, kao ujedinitelja danskih plemena, njegov nadimak na engleskom jeziku uzet kao naziv za kratkodometnu bežičnu tehnologiju za razmjenu podataka među uređajima pomoću UHF radiovalova, kao onu koja “ujedinjuje” više vrsta uređaja.

Čak je i logotip Bluetooth tehnologije uzet kao sastavnica dviju skandinavskih runa koje označavaju njegove inicijale.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *