Intervjui

Intervju: Dragana Kosić, generalna direktorka, Sector Security

Osnivač Slaviša Krunić je na ove prostore donio nešto novo – agenciju za privatnu zaštitu. Izazovi su bili u neupućenosti tržišta i nepostojećoj zakonskoj regulativi, ali to je uspješno prevaziđeno jer je imao viziju razvoja sektora privatne bezbjednosti. Sector Security od male kancelarije i četiri zaposlena danas ima 1.400 radnika i 15 poslovnica širom BiH
Razgovarao: Damir Muharemović
E-mail: redakcija@asadria.com

a&s Adria: Gospođo Kosić, možete li se ukratko predstaviti?
Kosić: Biti generalna direktorka kompanije Sector Security, koja ima 1.400 zaposlenih, za mene je velika čast i izazov, ali i odgovornost i obaveza. U kompaniji sam bila na nekoliko pozicija, od direktorke poslovne jedinice do regionalne direktorke, a početkom godine sam imenovana za generalnu direktorku odlukom gospodina Slaviše Krunića. Ponosna sam na svoj tim, s kojim postižemo rekordne rezultate i sve veći rast. Rođena sam u Banjoj Luci, gdje sam se i školovala. Dva puta sam dobila nagradu predsjednika Republike Srpske jer sam bila jedan od najboljih studenata. U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske sam radila deset godina, nakon čega sam odlučila da pokušam dati doprinos i u privatnom sektoru, te počinjem s radom u najvećoj domaćoj privatnoj bezbjednosnoj kompaniji Sector Security. To mi je bila jedna od najboljih i vrlo važnih životnih odluka. Tokom rada u policiji, koji nosi ogromno iskustvo, a kao magistarka pravnih nauka, bila sam članica više radnih grupa za izradu zakona na nivou Bosne i Hercegovine. Izazovi koje današnje poslovanje stavlja pred svakog rukovodioca zahtijevaju konstantni razvoj i učenje. Nalazim da je korisno uklapati akademska znanja i veoma kompleksnu praksu u menadžmentu.

a&s Adria: Sector Security sinonim je uspjeha. Kako ste počeli, koji su bili najveći izazovi i kako kompanija danas izgleda u brojkama?
Kosić: Sector Security je osnovan 2000. godine u Banjoj Luci. S početka novog milenijuma, osnivač Slaviša Krunić je na ove prostore donio nešto novo – agenciju za privatnu zaštitu. Izazovi su bili u neupućenosti tržišta i nepostojećoj zakonskoj regulativi, ali je to uspješno prevaziđeno jer je imao viziju razvoja sektora privatne bezbjednosti. Sector Security, kojem je posvetio najviše pažnje, energije, truda i znanja, od male kancelarije i četiri zaposlena danas ima 1.400 radnika i više od 5.500 zadovoljnih kljenata u 15 poslovnica širom Bosne i Hercegovine. Zaposleni i danas slijede viziju pokojnog gospodina Krunića, a to je rast i razvoj s ciljem postizanja većeg nivoa zadovoljstva klijenata i ukupne bezbjednosne situacije u BiH. Kontinuirano unapređenje kvaliteta pružene usluge kroz konzistentnu primjenu pravnih rješenja i tehnoloških unapređenja opreme, ulaganje u znanje ljudi, povećanje broja zaposlenih, podizanje nivoa profesionalizma neke su od osnovnih vrijednosti koje čine temelj kompanije.

Značaj i uloga Slaviše Krunića
a&s Adria: Sve nas u sektoru sigurnosti pogodila je tragična vijest o ubistvu vlasnika Sector Securityja pokojnog Slaviše Krunića. Bio je to čovjek koji je više kompanija podigao na noge i koji je intenzivno radio na unapređenju bh. sektora sigurnosti. Kako ste doživjeli njegovu smrt, koliko je ona utjecala na vaš kolektiv?
Kosić: Gospodin Slaviša Krunić, osnivač kompanije, kao i čitave grupe firmi iz drugih oblasti rada, postavio je temelje ozbiljnih i uspješnih sistema. Imao je preduzetnički osjećaj za poslovanje i stvaralačku energiju da stvari izvede do vrhunskog kvaliteta uprkos preprekama. Znao je da inspiriše i vodi, nesebično i mudro, gradeći timove koji razumiju posao i klijente. Njegova baština je velika i ostaće upisana krupnim slovima u istoriji ekonomskog i dobrosusjedskog života naših prostora. Nastavljamo tu tradiciju, kako porodica Krunić, koja je sadašnji vlasnik kompanije, tako i svi mi koji smo od njega učili. Mi smo njegove principe vrhunskog kvaliteta i viziju odgovornog poslovanja, u zajednici u kojoj živimo i radimo, usvojili kao vodič za dalji razvoj kompanije.

a&s Adria: Osim fizičke zaštite i transporta novca i vrijednosnih pošiljki, Sector Security pokriva i gotovo sve segmente tehničke zaštite. Koje usluge nudite i s kojim proizvođačima radite?
Kosić: Pružamo kompletnu podršku usluga iz domena bezbjednosti, konsaltinga, bankarske opreme i elektroinstalacija, kao i projektovanja i izvođenja radova na ugradnji tehničkih sistema zaštite (slaba struja) i sistema iz oblasti energetike (jaka struja). Naglasila bih posebno sisteme integrisane bezbjednosti i zaštitu sigurnosnih područja, perimetarsku zaštitu s upotrebom vještačke inteligencije, sisteme evakuacijskog i ambijentalnog ozvučenja, sisteme zaštite bankomata od napada eksplozivnim sredstvima – plinom, tehničke preglede uređaja za priređivanje igara na sreću, a iz oblasti jake struje radimo isporuke i montažu LED rasvjete, polaganje napojnih kablova, montažu gromobranske i uzemljivačke instalacije, kao i isporuku i montažu električne galanterije. Imamo sopstvenu proizvodnju i montažu elektroormara svih dimenzija, radimo sisteme za besprekidna napajanja: UPS-ove i agregate. Posebno smo ponosni na zajednički razvoj i uvođenje smart home sistema u domove brojnih građana. Osim bezbjednosti, tu je sada i veći komfor naših klijenata. Prevencija štetnih događaja je takođe značajna podrška za klijente, te izrađujemo bezbjednosnu analitiku i vršimo procjene rizika i provjeru stepena bezbjednosne kulture klijenata u tradicionalnom i sajber okruženju. Radimo s proizvođačima kao što su: DSC, Paradox, Protege, AVS Electronic, Tecnoalarm, INIM Electronics, Peridect, Jantar, Primion, Hikvision, Dahua, Geovision, Milestone, Notifier, Morlay, Apollo, Labor Strauss, Giesecke & Devrient, OBLO Living, Aling Conel, Legrand, ETI, Schneider Electric, Schrack, Obo Bettermann, Philips, Disano, Tehnolink, SDMO i drugi.

a&s Adria: Među mnoštvom štićenih objekata, odnosno klijenata, koje biste posebno izdvojili uzimajući u obzir zahtjevnost i složenost zaštite koju pružate?
Kosić: Kao neko ko dolazi iz sektora javne bezbjednosti, sasvim razumijem ulogu koju industrija privatne bezbjednosti ima u kooperaciji s javnim sektorom. Stoga bih posebno istakla partnersku saradnju s klijentima kao što su evropske delegacije, ministarstva bezbjednosti, kompleksni objekti infrastrukture države i gradova ili objekti koji čuvaju podatke visokog stepena tajnosti. S obzirom na to da naša kompanija posjeduje Industrijsku sigurnosnu dozvolu najvišeg stepena tajnosti, koju je izdalo Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine 2019. godine, te smo prva agencija za obezbjeđenje lica i imovine u zemlji koja je dobila dozvolu takve vrste, možemo obezbijediti visok stepen ekspertize u ovoj oblasti. Složeni sistemi koje smo kreirali i koje održavamo su banke širom BiH, veliki rudnici kao što su Arcelor Mittal i Dubrave, industrijski pogoni SHP Celex-a, Atlantic Grupe, brojni tržni centri i maloprodajni lanci, a štitimo i brojne privatne kuće i stanove. Analitičkim pristupom savremenim bezbjednosnim izazovima, rizicima i prijetnjama, bez obzira na vrijeme i mjesto njihovog nastanka, kao i pojavne oblike, obezbjeđujemo našem poslovnom partneru najpovoljnije optimalne uslove za ostvarivanje poslovnih ciljeva. Bezbjednost, kao prioritet, uz nas dobija novu dimenziju.

a&s Adria: Na koji način podižete nivo kvaliteta vašeg poslovanja? Igra li edukacija važnu ulogu u tom procesu? Omogućava li vam članstvo u IBSSA-i dodatnu prednost?
Kosić: Sector Akademija je nova jedinica našeg sistema koja je sistematizovala edukacije kao najznačajniju komponentu u ostvarivanju strateških ciljeva kompanije. Sector Akademija ima godišnji plan edukacije za sve radnike u kompaniji, a pružamo obuke i za druge. Naši eksperti za bezbjednost su dokazani stručnjaci iz prakse i iz redova naučnika i istraživača. Zahvaljujući članstvu u IBSSA-i, redovno smo informisani o aktuelnim događanjima u svijetu privatne bezbjednosti, kao i značajnijim aktivnostima koje se organizuju upravo s ciljem edukacije kadrova ne samo kod nas već i u inostranstvu.

Bez konstantnog učenja nema napretka
a&s Adria: Kada govorimo o obrazovanju, kako uspijevate educirati kadar da ostane u toku sa zaista rapidnim tehnološkim razvojem industrije sigurnosti?
Kosić: Bez cjeloživotnog učenja nema napretka, to je naš moto. Učenje najvećim dijelom organizujemo kroz Sector Akademiju. Ohrabrujemo i podržavamo kontinuirano obrazovanje, nudimo obuku na licu mjesta kako bismo unaprijedili vještine vezane za posao i menadžment i pružili mogućnosti našim zaposlenima da prisustvuju konferencijama i seminarima u zemlji i inostranstvu. Naše sale za edukaciju su stalno zauzete, radnim danima i vikendima, a uključujemo i partnere dobavljače kako bismo zajedno razvijali najbolje usluge i proizvode. Podržavamo naše inženjere, tehničare i ostale zaposlene da rade na dobijanju potrebnih licenci u oblasti IT-a, bezbjednosti i tehnike, a nekoliko njih radi na svojim masterima i doktoratima. U Sector Securityju razvoj ljudi je neodvojiv od razvoja poslovanja.

a&s Adria: Već prilično dugo prisutan je i trend konvergencije logičke i fizičko-tehničke sigurnosti, ali i proces smanjenja zaštitara u pojedinim vertikalama, odnosno njihove zamjene tehničkim sredstvima zaštite. Kako gledate na ova pitanja?
Kosić: Stava smo da je bezbjednost integrisan koncept, unaprijeđen sinergijom IT i FT sigurnosti. Za klijenta je samo bitno da je bezbjedan i da se može neometano baviti svojim poslom. Naš poslovni model je takav da vršimo stalni monitoring efikasnosti naših bezbjednosnih rješenja. Ukoliko se za klijenta bolji efekat postiže nekom promjenom, recimo zamjenom zaštitara, kreiramo takve sisteme i uvodimo tehnička i smart rješenja, obogaćena vještačkom inteligencijom. Prevaziđen je period kada se smatralo da je živ čovjek jedini garant bezbjednosti. Stoga smatram da se nalazimo u jako uzbudljivom periodu neprekidnih i sve pametnijih inovacija. Za nas je stoga važno da radimo s klijentima i što bolje razumijemo rizike koji se mogu javiti u njihovom poslovanju.

a&s Adria: Prva ste bh. kompanija u sektoru sigurnosti koja je uvela Compliance Management System i Etičku liniju. O čemu je riječ i kako unapređenje poslovne etike doprinosi radu vaših zaposlenika?
Kosić: CMS i Etička linija su samo neki od standarda u našem poslovanju. Zasnovani su na principima dobrog upravljanja, proporcionalnosti, transparentnosti i održivosti te nam pružaju smjernice za uspostavljanje i razvoj efikasnog sistema u organizaciji koji jednako važi za svakog zaposlenog. Svaki naš radnik može u svakom trenutku aktivirati Etičku liniju i ukazati na bilo koju neusaglašenost s procedurama i pravilima kompanije, na način koji štiti njegov integritet. Srećom, radeći po pravilima koja poštujemo, do toga rijetko dolazi, ali nam je jako važno kao sistemu da je ta prilika svima pružena i da znaju da tako samo doprinose poboljšanju rada, bez neželjenih efekata po njih. To je samo jedan od stubova naše društvene odgovornosti, koja se proteže duboko do srži same kompanije.

a&s Adria: Trenutno možda najveći izazov koji stoji pred zaštitarskim kompanijama jeste damping cijena. Kako uvjeriti tržište da poslovi sigurnosti moraju biti više plaćeni?
Kosić: Bezbjednost nikada nije skupa i luksuz, već osnova za normalno odvijanje poslovnih i drugih aktivnosti u društvu. Svi naši klijenti i partneri su svjesni da niska izdvajanja za bezbjednost automatski znače i nizak nivo bezbjednosti, koji nije sposoban odgovoriti savremenim izazovima, rizicima i prijetnjama. Uprkos tome, najniža cijena fizičko-tehničke zaštite u regionu je upravo u Bosni i Hercegovini, i na tome se mora raditi. Sarađujemo sa svim konvencionalnim i nekonvencionalnim subjektima bezbjednosti, uključujući ostale kompanije iz privatne bezbjednosti. Suočavamo se svi s odlivom kadrova, kao i s povremenim pojavama fantomskih firmica koje rade u sivoj zoni i podrivaju politike cijena naše industrije. Ali nas to ne brine suviše, jer naši klijenti imaju daleko složenije i ozbiljnije zahtjeve, kojima uspijevamo izaći u susret.

a&s Adria: Da li je veliki problem bh. tržišta sigurnosti i izostanak primjene standarda?
Kosić: Standardi u industriji su garant kvaliteta i Sector Security je uvijek bio prvi koji ih uvodi. Potrebna je veća kooperacija unutar same industrije, koja bi zastupala optimalan nivo usluga i proizvoda, kao i garancije. Ali je neophodna bliska saradnja i države, kao i regulative koje će propisati bar najniže kriterijume. Javna i privatna bezbjednost moraju sarađivati jer su dio ukupnog holističkog koncepta bezbjednosti za građane i privredu. Veće partnerstvo u tom pravcu je neminovno, imajući u vidu rastuće izazove kako unutar granica BiH tako u pograničnim područjima, a posmatrajući i šire bezbjednosno okruženje.

a&s Adria: Prije nekoliko godina osnovana je Komora zaštitara Federacije Bosne i Hercegovine, ali ne i Republike Srpske, odnosno ne postoji komora na državnom nivou. Je li prisutna potreba za time i postoje li ikakve naznake da bi do toga moglo doći u skorije vrijeme?
Kosić: Način osnivanja privatnih agencija i inspekcijski nadzor nad njihovim radom je u isključivoj nadležnosti entiteta i Brčko distrikta. Svaki drugi vid osnivanja bio bi političko pitanje, a što nije u interesu privatnih agencija. Nas kao kompaniju interesuje kvalitetno zakonsko uređenje agencija koje će ispratiti savremene promjene i eliminisati sivu zonu. Saradnje ima među agencijama u entitetima i Brčko distriktu. Mi razmjenjujemo iskustva, zapažanja iz službe, moguća rješenja problema. Komora zaštitara u FBiH je vrlo važna karika koja pomaže u rješavanju problema u kojima se nalazi sektor privatne bezbjednosti. Ona ima legalitet i legitimitet da predstavi privatni sektor i kod nadležnih institucija zahtijeva rješavanje mnogih pitanja, a mi smo članica komore i nastojimo biti koristan član.

a&s Adria: Na kraju, u kojem smjeru će se razvijati Sector Security?
Kosić: U našoj kompaniji budućnost se trasira zajedno s našim ekspertima i vlasnicima, porodicom Krunić. Put koji vidimo ispred obilježen je značajnim inovacijama i širenjem kako po dubini tako i po širini tržišta. Značajan nam je razvoj u oblasti integrisanih sistema zaštite, veća upotreba digitalnih rješenja i vještačke inteligencije. Vidimo napredak u bližoj saradnji s klijentima i njihovim potrebama za bezbjednošću, tako da postajemo istinski partneri. Istovremeno nam je veoma važno da stvaramo ugodno i stimulativno radno okruženje za naše zaposlene i njihove porodice. Nastavljamo da podstičemo talente i darovite mlade, i težimo da i dalje budemo koristan član svih zajednica u kojima poslujemo.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *