Intervjui

Intervju: Keen Yao, Hikvision Digital Technology

Posjedujemo najveći istraživačko-razvojni tim u ovoj industriji i to garantira uspjeh

Kompanija Hikvision na globalnom planu već drugu godinu zaredom brani poziciju globalnog lidera u segmentima CCTV-a i opreme za videonadzor, ostvarivši tokom 2012. g. dominantan tržišni udio od 8 posto. Ovakav rezultat predstavlja značajan napredak u odnosu na 5,9 posto udjela ostvarenog u navedenim segmentima tokom 2011. g. Odgovore na naša pitanja vezana za iznimno pozitivne rezultate poslovanja, prepoznavanje aktuelnih i predviđanje budućih tržišnih trendova, kontrolu kvaliteta i druge interesantne teme ponudio nam je gospodin Keen Yao, direktor Odjela međunarodne prodaje u kompaniji Hikvision Digital Technology

Razgovarao: Nebojša Bogunović e-mail: redakcija@www.asadria.com

a&s Adria: Iznimno pozitivni poslovni rezultati, prezentovani u najnovijim izvještajima vodećih svjetskih istraživačkih kuća, rezultat su Hikvisionove poslovne strategije koja je očito urodila plodom, unatoč velikim problemima sa kojima su se u nekoliko proteklih godina suočavale gotovo sve svjetske ekonomije. Koji faktori su omogućili ovakav uspjeh kompanije Hikvision Digital Technology na globalnom planu?

Keen YaoIstraživanje i razvoj su oduvijek smatrani prioritetnim područjem u kompaniji Hikvision. Zahvaljujući najvećem istraživačko-razvojnom timu u ovoj industriji i najmodernijim proizvodnim kapacitetima, Hikvision je u mogućnosti da kupcima ponudi maksimalnu vrijednost kroz bogatu paletu kvalitetnih proizvoda i učinkovitih nadzornih rješenja. Osim toga, kako bi optimizirali ​​razvoj svojih novih proizvoda i zadržali tehnološko vodstvo, u Hikvisionu smo implementirali efikasan model upravljačke strukture unutar razvojno-istraživačkog odjela sa učinkovitom, unakrsnom komunikacijom i saradnjom između razvojno-istraživačkih i projektnih timova. Drugi glavni faktor koji doprinosi Hikvisionovom uspjehu je napredna međunarodna marketinška strategija. Uspostavili smo čvrste lokalne podružnice širom svijeta i sarađujemo sa lokalnim distributerima, što nam omogućuje da pružimo još više usluga za partnere i klijente i da odgovorimo potrebama tržišta, jačajući položaj Hikvisionovog brenda. Osnivanje podružnica osigurava nam da su svi naši proizvodi ažurirani i da ih ima dovoljno na zalihama, te da su naša rješenja i usluge dostupni na tržištu na najbrži mogući način.

a&sAdriaMnoge svjetski poznate kompanije koje posluju u ovoj industriji uskladile su svoje ponude sa potrebama srednje velikih i velikih krajnjih korisnika. U ovome smislu, čini se da su mali poslovni korisnici i vlasnici privatnih stambenih objekata na izvjestan način zapostavljeni. Posmatrajući ponude Hikvisionovih lokalnih partnera u Adriatic regiji, otkrili smo da je velika pažnja usmjerena upravo na takve kategorije korisnika. Do koje mjere je pažnja za male poslovne korisnike i vlasnike domova doprinijela izvrsnim poslovnim rezultatima kompanije Hikvision? Da li ta pažnja znači da je Hikvision prepoznao značajan tržišni potencijal u ovim segmentima?

Keen YaoHikvision je kompletan ponuđač videonadzornih proizvoda i rješenja, koji ukazuje veliku pažnju ne samo tržištu profesionalne videonadzorne opreme već i segmentu malih i srednjih preduzeća. Zapazili smo veliki tržišni potencijal u tom segmentu u nekoliko proteklih godina. U skladu s tim smo ponudili i za korištenje jednostavan IP videonadzorni sistem, koji uključuje IP kamere opremljene PoE funkcionalnošću i mrežne videosnimače koji imaju mogućnost automatske raspodjele IP adresa. Takav sistem omogućuje praktičnu „plug-n-play“ instalaciju, pogodnu za mala i srednja preduzeća. Tu je, naravno, i naše analogno rješenje visoke rezolucije, bazirano na PICADIS kamerama rezolucije 720 TVL i 960H DVR uređajima, koje doista omogućuju postizanje najviše razine kvaliteta slike u svijetu analognog videonadzora. Na domaćem tržištu smo također predstavili izvrsno videonadzorno rješenje koje se za pohranu videa oslanja na cloud servis i koje je namijenjeno kućanstvima i malim ili srednje velikim poslovnim korisnicima. Dakle, proizvodi za male i srednje poslovne korisnike i stambene objekte će igrati veliku ulogu u našim daljnjim istraživanjima i razvoju.

a&s Adria: U posljednjih nekoliko godina ekonomska neizvjesnost je usporila kapitalna ulaganja u mnogim sektorima, a rastući sigurnosni rizici rezultirali su potrebom za višom razinom sigurnosti, posebno ukoliko govorimo o nadzoru javnih gradskih površina, saobraćajnica i sl. Zahtjevne instalacije u tim segmentima tipično obuhvataju ugradnju opreme na više lokacija i njenu integraciju sa opremom drugih proizvođača. Na koji način osiguravate kompatibilnost svojih proizvoda sa proizvodima drugih proizvođača i sa drugim sigurnosnim sistemima?

KeenYaoHikvision je kompanija koja je uvijek posvećena proširenju mogućnosti integracije vlastitih proizvoda sa drugim sigurnosnim sistemima. Za više od deset proteklih godina Hikvision ne samo da je izgradio bliska partnerstva s lokalnim distributerima i sistem-integratorima već je i strateški sarađivao ​​sa vodećim svjetskim kompanijama kao što su Texas Instruments (TI), Western Digital (WD) i Seagate, a koje posluju u specijaliziranim sektorima, jačajući vlastite sposobnosti da ponudi opremu namijenjenu velikim aplikacijama. Osim toga, Hikvision je također preuzeo inicijativu da omogući integraciju vlastitih proizvoda sa proizvodima za upravljanje videom iz partnerskih kompanija kao što su Milestone Systems, Genetec, Axxonsoft, Onssi itd. Kako bi osigurao interoperabilnost svojih proizvoda sa proizvodima drugih proizvođača, Hikvision također usko sarađuje sa međunarodnim organizacijama poput ONVIF-a i PSIA-e.

a&s Adria: Tehnološka migracija od tradicionalnog analognog ka IP-baziranom videonadzoru je u nekim regijama doživjela svoj vrhunac. No, u nekim drugim regijama možemo primijetiti da je kod korisnika u upotrebi još uvijek veliki broj analognih videonadzornih sistema. Svoju lojalnost prema analognim sistemima korisnici najčešće pravdaju neopravdano visokom cijenom IP videonadzornih sistema, pogotovo ukoliko govorimo o malim sistemima sa 4 do 8 videokanala. Da li je moguće korisnicima ponuditi moderan IP videonadzorni sistem sa 4, 8 ili 16 kanala po povoljnoj cijeni? Smatrate li da bi se eventualnim reduciranjem cijena IP-baziranih videonadzornih sistema ubrzala spomenuta tehnološka migracija?

Keen YaoU osnovi, mislim da je problem u nedostatku poznavanja IP tehnologije od strane korisnika i u njihovoj nedostatnoj edukaciji, te da upravo to korisnike drži vezane za analogne sisteme. IP videonadzor zahtijeva veće poznavanje IT-a i sobom nosi nešto veće troškove vezane za instalaciju i održavanje, te veće zahtjeve po pitanju same mreže. Stoga, mislim kako bi proizvođači trebali više razmišljati o tome kako da primijenjenu IP tehnologiju načine jednostavnijom za korisnika. Kako segmenti IP proizvoda postaju pristupačniji, tako proizvodi postaju manji, moćniji i jeftiniji, a IP-bazirani videonadzor također dobija na popularnosti kod malih i srednjih korisnika, budući da nudi više piksela i detalja te kvalitetniju zaštitu prostora i imovine. Dakle, smatram da je sada moguće ponuditi moderan IP videonadzorni sistem sa 4, 8 ili 16 videokanala po prihvatljivoj cijeni. Kao dokaz tome, Hikvision je uveo niz za korištenje jednostavnih IP proizvoda, kao što su nove 2-Line IP kamere visoke definicije i „plug-n-play“ NVR uređaji, koji nude jednostavnost instalacije i omogućavaju podešavanje uređaja oslobođeno od problema. Sve što trebate učiniti sa tim uređajima je da jednostavno priključite mrežni kabl u mrežno sučelje, nakon čega se IP adrese kamera automatski podešavaju i omogućuje se prijenos videa radi nadzora uživo ili radi njegovog snimanja. Osim toga, uparivanjem sa Hikvisionovim VMS softverom, koji je iznimno jednostavan za korištenje, korisnici mogu jednostavno pristupiti videu sa udaljene lokacije putem svojih mobilnih telefona ili tableta bilo kada i bilo gdje. Hikvision je razvio ovakva HD IP videonadzorna rješenja upravo za potrebe malih i srednje velikih korisnika, gdje se uz tijesne proračune zahtijeva visok kvalitet slike.

SaradnjasaMagyarTelekomom

a&sAdriaZahvaljujući svojim lokalnim partnerima, Hikvision već godinama uspješno posluje u zemljama istočne Evrope. Možete li nam reći nešto više o posljednjim uspješnim projektima vaše kompanije u toj regiji?

KeenYaoPosljednji uspješno okončan projekat sa kompanijom Magyar Telekom još jednom je potvrdio Hikvisionovu opredijeljenost da odgovori na najrazličitije potrebe svojih kupaca. U ovom slučaju, Hikvisionove HD mrežne kamere omogućile su sveobuhvatan nadzor mnogih poslovnica Magyar Telekoma širom Budimpešte, pokrivši zone u kojima se nalaze naplatne kase, područja sa visokom stopom krađe, ulaze i izlaze, pa čak i server-sobe, posebno imavši na umu zahtjeve korisnika vezane za estetiku prostora. Ovo rješenje je kupcima donijelo veoma ugodno iskustvo pri kupovini i plaćanju telekom-usluga. Sa druge strane, Hikvisionovi ugrađeni najmoderniji mrežni videosnimači se u okviru ovoga projekta koriste kako bi se sigurnosnom i upravnom osoblju kompanije Magyar Telekom omogućio pristup živom videu te pregled, pohrana i preuzimanje videa iz svih njihovih poslovnica širom zemlje, što je postignuto uz minimalne zahtjeve po pitanju propusnosti mreže i bez ugrožavanja kvaliteta slike. Osim toga, nedavno smo također završili projekat u bolnici unutar svetišta “Gospe od dobrog savjeta” u gradu Skadru u Albaniji, gdje je zahtijevano Hikvisionovo popularno HD IP videonadzorno rješenje, posebno dizajnirano za male i srednje velike korisnike, čime je obezbijeđena fizička sigurnost pacijenata i sigurnost samoga prostora. U narednom periodu imamo namjeru završiti još jedan projekat koji je vezan za instalaciju videonadzornog sistema u sjedištu češke kompanije Jablotron Alarms, a.s., jedne od najvećih sigurnosnih kompanija u Češkoj.

a&sAdriaKada je u pitanju videonadzorna oprema, možete li predvidjeti smjer u kojem će se razvijati zahtjevi kupaca u sljedećih nekoliko godina? Na koji način će Hikvision odgovoriti na takve tržišne zahtjeve?

Keen YaoTokom prošle godine uočili smo povećane zahtjeve tržišta za HD videonadzornim rješenjima, kako IP-baziranim, tako i analognim, u različitim tržišnim segmentima poput bankarstva, igara na sreću i maloprodaje, te u segmentu malih poslovnih korisnika i vlasnika stambenih objekata. Kao što sam to spomenuo ranije, Hikvision posvećuje veliku pažnju ovim malim i srednje velikim korisnicima, pa smo u skladu s time na tržište ponudili HD analogna i IP-bazirana rješenja, kao što su npr. PICADIS 720 TVL analogne kamere i 960H digitalni videosnimači, te 2-Line HD IP kamere i „plug-n-play“ mrežni videosnimači, koje karakterišu jednostavnost korištenja i od problema oslobođeno podešavanje. Naše posljednje PICADIS 720 TVL kamere su opremljene 1,3-megapikselnim senzorom slike i nude najvišu razinu kvaliteta slike u svijetu analognog videonadzora. Važno je napomenuti da Hikvisionov prihod od prodaje HD proizvoda, uključujući tu i IP i analogne proizvode, iznosi više od 90% od ukupnog prihoda ostvarenog prodajom.  Nadalje, Hikvisionovi razvojno-istraživački timovi nastavljaju raditi na poboljšanju kvaliteta slike, posebno u uslovima lošeg osvjetljenja. Posvećeni smo razvoju naprednih funkcionalnosti i tehnologija za kamere, a u skladu sa time nudimo veoma širok raspon HD IP i analognih proizvoda kako bismo odgovorili najrazličitijim zahtjevima. Tako, naprimjer, naša EXIR infracrvena tehnologija, implementirana u infracrvene osvjetljivače, pruža najbolje rezultate na tržištu, i to bez obzira da li se osvjetljivači koriste sa kamerama u unutrašnjim ili vanjskim instalacijama. Ova tehnologija je dostupna kako za mrežne, tako i za analogne kamere. Inteligencija, koja je nedvojbeno povezana sa IP-baziranim videonadzorom, također dobija na svojoj popularnosti i za njome vlada sve veći interes na tržištu. Vezano s time, svjedočit ćemo porastu potražnje za rješenjima sa baznom videoanalitikom, koja uključuje detekciju pokreta, prepoznavanje registarskih tablica i prebrojavanje osoba. Kao odgovor na ovakve zahtjeve, Hikvision će i nadalje ostati posvećen razvoju inteligentnih proizvoda kako bi videonadzor učinio još jednostavnijim i lakšim.

a&s Adria: Na šarolikom globalnom videonadzornom tržištu, nažalost, posluju i pojedine kompanije koje ne posvećuju dovoljnu pažnju finalnoj kontroli kvaliteta svojih proizvoda. Ovakav nedostatak kontrole kvaliteta ponekad za rezultat ima generalizovanje svih proizvođača koji dolaze sa određenog geografskog područja, dovodeći u nepovoljan položaj i one proizvođače koji se zaista trude na tržište ponuditi vrhunski kvalitetne proizvode. Sudeći po ostvarenim poslovnim rezultatima, kompanija Hikvision je već srušila ovu mentalnu barijeru, pogotovo kada je riječ o evropskim tržištima, nametnuvši se kao proizvođač koji tržištu nudi samo proizvode iznimno visokog kvaliteta. Koliko važnim smatrate postojanje sistema kontrole kvaliteta tokom proizvodnje i kako Hikvision u smislu kontrole kvaliteta finalnog proizvoda odgovara na visoke zahtjeve korisnika?

Keen YaoHikvision je razvio sveobuhvatan i strog sistem upravljanja procesima i kontrole kvalitete. Taj sistem kontrole kvalitete je kategorisan kroz verifikaciju pouzdanosti, testiranje, kontrolu proizvodnih procesa, kontrolu produktivnosti i postprodajne usluge, a po svakoj od ovih stavki Hikvision ima specifičan cilj i pokazatelje za mjerenje konačnog ishoda.

Uzmimo za primjer Hikvisionovo testiranje proizvoda. Naše kamere, naprimjer, prolaze testove tokom kojih se proizvodi podvrgavaju ekstremnim temperaturama, vibracijama, padovima sa visine, a testira se i njihova otpornost na prodor vode, prašine i sl. Proizvodi koji ne prođu bilo koji od tih testova ne mogu biti isporučeni na tržište. Hikvision raspolaže komorama sa visokim temperaturama, razvojno-istraživačkim testnim sobama te prostorijama u kojima smo čak u mogućnosti simulirati i grmljavinu sa pojavom munja. Sami naši pogoni i prostorije za testiranje zauzimaju površinu od oko 1.300 kvadratnih metara.

Hikvision je veoma strog i po pitanju ispitivanja zračenja, budući da prekomorske zemlje imaju stroge standarde koji opisuju dopuštene razine zračenja kojima se smije izlagati ljudsko tijelo. Mnoge kompanije se služe različitim trikovima kod izvođenja takvih testova. Naprimjer, kada testiraju DVR uređaje, ne povezuju ih sa kamerama ili na testiranje šalju samo prototipe svojih uređaja. Za razliku od takvih proizvođača, Hikvision testiranju pristupa na sasvim drugačiji način. Imamo sigurnosni laboratorij za sprovođenje testa prevencije strujnog udara, laboratorij u kojem svoju elektroniku podvrgavamo testovima otpornosti na so i testovima na prodor prašine u kućište uređaja, koji su veoma bitni za naše proizvode koje plasiramo na tržišta Bliskog istoka. Spomenimo na kraju da kompanija Hikvision ima 350 inženjera za testiranje proizvoda, koji čine 13% od cijelog razvojno-istraživačkog tima. Sistem ispitivanja proizvoda, uključujući testiranje softvera i hardvera, te test pouzdanosti važan je dio razvoja proizvoda, kojim se u potpunosti može garantovati kvalitet proizvoda.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *