Intervjui

Intervju: Mladen Ozimec, direktor i vlasnik Salona bankarske opreme

Imamo kvalitetne proizvode po konkurentnim cijenama. Uz to, nakon kupnje našim klijentima pružamo izvrsnu servisnu podršku i na taj način unaprjeđujemo povjerenje klijenata. Na području Hrvatske imamo vlastite poslovnice u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. To našim klijentima pruža mogućnost da uvijek rade s istom tvrtkom. Skladište sa certificiranim strojevima i rezervnim dijelovima jamči svim našim klijentima kvalitetnu i brzu uslugu, bilo da je riječ o Hrvatskoj, BiH ili Srbiji. Razina SBO-ove servisne usluge je svugdje ista

Razgovarao: Damir Muharemović
E-mail: redakcija@www.asadria.com

a&s Adria: Poštovani g. Ozimec, vaše ime odveć je poznato regionalnom tržištu sigurnosti. Pokretač ste i generalni direktor Salona bankarske opreme, jedne od vodećih kompanija u oblasti mehaničke zaštite prostoru zemalja Jadranske regije. Ipak, kolege iz branše vjerovatno nisu upoznate sa vašom pričom o tome kako je sve počelo, s kojim preprekama ste se suočavali, na koji način ste uspješno gradili vašu firmu, koja iskustva ste stekli i šta vas potiče da idete dalje. Ispričajte našim čitaocima priču o razvoju SBO-a iz ugla pokretača i voditelja tog projekta?
M. Ozimec: Sve je počelo 1991. godine. Radio sam u Mehanici, poduzeću specijaliziranom za održavanje uredske opreme, prije svega kalkulatora, uredskih i pisaćih mašina te fotokopirnih i strojeva za umnožavanje. Mehanika je, uz Tehničar, na prijelazu iz 80-ih u 90-te na tadašnjem tržištu bila jedno od važnijih poduzeća za takvu vrstu poslova. Te 1991. godine odlučio sam u suradnji sa dvojicom kolega servisera pokrenuti vlastitu firmu, koja se isprva bavila održavanjem uredske opreme. Nakon godinu ili dvije kolege su isplaćene, a ja sam nastavio poslovanje samostalno. Tvrtka se ispočetka zvala M2 Zagreb, dok ime Salon bankarske opreme nosi od 1995. Isprva se bavila održavanjem uredske opreme, no vremenom mijenja smjer i prebacuje se u bankarsko-financijski sektor. Prvi upiti za održavanjem bankarske opreme bili su nam polazište za prebacivanje u drugi sektor. Uslijedila su putovanja po svijetu i traženje partnera i proizvođača opreme, te kasnije i uvoz opreme. Prvih smo se godina trudili pronalaziti inozemne partnere jer smo tada još bili mala tvrtka za zastupstvo. Međutim, već do kraja 90-ih smo obradili domaće tržište i postali osposobljeni za prodaju i održavanje bankarske opreme. To nas je činilo dovoljno snažnima za regionalni iskorak, tim više što su se i banke širile regionalno. Slijedili smo banke, kojima smo ponudili održavanje iz jednog centra i iz više poslovnih jedinica. U BiH imamo sarajevski centar, koji pokriva područje Federacije BiH, dok iz Banje Luke pokrivamo teritorij Republike Srpske. Djelujemo i u Srbiji, gdje imamo poslovnicu u Beogradu. Osim centara u regiji, SBO u Hrvatskoj ima poslovnice za prodaju, održavanje i servis u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku. Formiranjem takve mreže doveli smo se u položaj da svakoj banci s kojom imamo potpisan ugovor možemo jamčiti kvalitetnu podršku i brzu reakciju.

a&s Adria: Salon bankarske opreme već je izgradio renome ponuđača širokog spektra opreme za mehaničku zaštitu. Koje linije proizvoda imate u ponudi, koje oni primjene imaju i kakve vrste usluga nudite?
M. Ozimec: Zastupamo niz poznatih svjetskih proizvođača bankarske i sigurnosne opreme. Primjerice, britanski Spinnaker, najpouzdanije sigurnosno rješenje za transport gotovine. Od njegovog uvođenja u Hrvatskoj broj oružanih prepada na zaštitarska vozila je sveden na nulu. Zatim, zastupamo švicarsku KABA-u, vrhunski brand za visokosigurnosne brave i sisteme zaključavanja, japanski Laurel, tvrtku koja proizvodi uređaje za brojanje novčanica, slovački Koval, trezorske blagajne s vremenskom odgodom otvaranja, nizozemski LincSafe, „pametne sefove“ posljednje generacije, i mnoge druge…

a&s Adria: SBO nije samo ovlašteni zastupnik i distributer, vi imate i vlastiti brend, što je rijetkost u našoj regiji. Koji proizvodi nose vašu marku i zašto ste se odlučili na taj korak?
M. Ozimec: Razvili smo vlastiti uređaj za elektrokemijsku zaštitu novca u transportu SBO 104. Riječ je o samostalnom uređaju koji se može umetnuti u bilo koju torbu (aktovku, poslovnu, poštansku…). Razvili smo i SBO-204, uređaj koji pruža dodatnu elektrokemijsku zaštitu vrijednosti unutar trezora, sefova i blagajni. Dimna patrona u njemu se aktivira odvajanjem sefa od podloge. Tržištu nudimo i neprobojne pregrade vlastite proizvodnje, razine neprobojnosti do FB6, protuprovalno-neprobojna vrata FB2/WK4, kao i vlastite intelocking sustave.

a&s Adria: Ako biste potencijalnog kupca ili klijenta željeli uvjeriti da odabere vašu kompaniju, koje prednosti SBO-a biste istaknuli kao najvažnije?
M. Ozimec: Ako gledamo iz perspektive kupaca, imamo kvalitetne proizvode po konkurentnim cijenama. Uz to, nakon kupnje našim klijentima pružamo izvrsnu servisnu podršku i na taj način unaprjeđujemo povjerenje klijenata. Na području Hrvatske imamo vlastite poslovnice u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. To našim klijentima pruža mogućnost da uvijek rade s istom tvrtkom. Možemo zadovoljiti zahtjeve svake naše stranke, bez obzira na broj poslovnica ili mjesto gdje se nalazi. Skladište sa certificiranim strojevima i rezervnim dijelovima jamči svim našim klijentima kvalitetnu i brzu uslugu, bilo da je riječ o Hrvatskoj, BiH ili Srbiji. Razina SBO-ove servisne usluge je svugdje ista.

a&s Adria: Ne tako davno ste otvorili novu poslovnu zgradu, reprezentativno zdanje namijenjeno kvalitetnijem poslovanju i boljoj promociji vaše kompanije. U kojoj mjeri je novi objekat doprinio unapređenju vašeg rada i kakav je feedback vaših klijenata?
M. Ozimec: Poslovni prostori u Ilici 211 na zagrebačkom Črnomercu bili su neko vrijeme dostatni, ali su ubrzo nakon nekoliko godina, kako je tvrtka rasla, postali pretijesni i neadekvatni za poslovanje, te su svakodnevne aktivnosti djelatnici tvrtke odrađivali „raspršeni“ na nekoliko lokacija u Zagrebu. Onda se 2012. pojavila ideja o preseljenju i kupljena je zgrada u zagrebačkoj Remetinečkoj cesti, na južnom ulazu u grad. Plan je bio preurediti je u manjoj mjeri i time je prilagoditi potrebama SBO-a. Međutim, kada je stanje zgrade „snimljeno“, došlo se do zaključka da je objekt u dosta lošem stanju, pa se počelo sa kompletnom adaptacijom. Kompanija SBO sada je konačno okupljena na jednom mjestu – uprava, servis, radionice, skladište, izložbeni prostor, vozni park i svi drugi segmenti tvrtke. Uza sve to, izvrsno smo prometno povezani sa svim dijelovima zemlje. Nova poslovna zgrada je kompleks veličine 2.500 četvornih metara, u kojem je smješten najmoderniji showroom od oko 400 četvornih metara, što ga čini najvećim takvim prostorom u Hrvatskoj, a i šire. U spomenutom showroomu postavljena je najmodernija bankarska i sigurnosna oprema, budući da se s interaktivnim izložbenim prostorom želi još kvalitetnije prezentirati oprema i uređaji u tzv. stvarnim situacijama. Prema izjavama naših klijenata, cijeli prostor ostavlja snažan dojam, a izuzetno je koristan i u edukacijskom smislu korištenja naše opreme, što je sastavni dio usluge koju nudimo.

a&s Adria: U posljednje vrijeme pažnju tržišta izazvala je vaša saradnja sa Securitasom na instalaciji pametnih sefova u Erste i Privrednoj banci Zagreb. Šta je prednost takvih sefova i vidite li potencijal širenja njihove upotrebe širom regiona?
M. Ozimec: Pametni sefovi imaju izniman potencijal kako u Hrvatskoj tako i u regiji. Zaštitarskim tvrtkama smanjuju troškove transporta novca, maloprodaji štede vrijeme i povećavaju učinkovitost, a bankama donose prestiž i novu, inovativnu uslugu, koju mogu ponuditi klijentima. Securitas je u Hrvatskoj prepoznao sve prednosti pametnih sefova, a oni su do sada instalirani u više maloprodajnih lanaca. Sve su to podržale PBZ i Erste banka. Većina tvrtki koje su vezane uz projekt posluje regionalno, tako da je realno očekivati da će se sustav pametnih sefova znatnije proširiti i izvan granica Hrvatske. Prednosti koje donosi svima uključenim u lanac pametnih sefova uistinu nisu male.

a&s Adria: Poznato je da je za svijet mehaničke zaštite od posebne važnosti certificiranje, naročito u okrilju Evropske unije. Šta je vaša kompanija uradila na ovom polju, da li su proizvodi koje prodajete usklađeni sa standardima renomiranih regulacijskih kuća i šta, zapravo, poštivanje standarda donosi krajnjim korisnicima?
M. Ozimec: Dugi niz godina Salon bankarske opreme Ozimec d.o.o. bio je jedina tvrtka koja nije bila proizvođač, a bila je članica ESSA-e, Međunarodnog udruženja sigurnosne industrije, koje povezuje banke, osiguravatelje, proizvođače i distributere. ESSA podupire ECB-S certificiranje. Riječ je o nezavisnom europskom certifikacijskom tijelu koje izdaje certifikate za proizvode u sigurnosnoj industriji vezane uz normu ISO/IEC 17065. Certifikat jamči kupcima da su kupili siguran i kvalitetan proizvod.

a&s Adria: U vezi sa pitanjem iznad, recite nam o vašim iskustvima prilikom prilagođavanja standardima EU na polju vašeg djelovanja? Koja biste iskustva prenijeli kolegama iz branše u zemljama regije koji su na putu ka evropskim integracijama?
M. Ozimec: Mnogo prije nego što je Hrvatska postala članica Europske unije, Salon bankarske opreme Ozimec d.o.o. u svoje je poslovanje implementirao europske standarde i norme. To bismo iskustvo prenijeli i kolegama iz branše. Ne trebate čekati ulazak u EU. To prije svega radite radi kvalitete vlastitog poslovanja, odnosno radi sigurnosti i zadovoljstva vaših kupaca.

a&s Adria: Koji su najveći izazovi za vašu kompaniju i na koji način se suočavate s njima? Jesu li to niske cijene primarno azijskih proizvođača, koje ne prati i kvalitet proizvoda, certificiranost bez stvarnog pokrića, neusklađenost zakonskih regulativa sa standardima Evropske unije ili nešto drugo?
M. Ozimec: Problem nam predstavlja roba iz Dalekog istoka i Kine za koju vrijedi krilatica „što jeftinije“. Pritom je riječ o proizvodima upitne kvalitete. Budući da je SBO vezan za proizvođače iz zapadne Europe, trebalo nam je vremena da uđemo na regionalna tržišta sa tehnologijom iz Njemačke, Švicarske i SAD-a, te da bankare uvjerimo da postoje i druge tehnologije osim kineske. Ono što u početku izgleda kao najjeftinija opcija često se pokaže pogrešnom. Proizvod koji se često kvari i zahtijeva brojne servise, a s druge strane samo vrijeme kada je on izvan funkcije predstavlja trošak zbog nemogućnosti poslovanja. Također, našim klijentima nastojimo povećati svijest o nužnosti preventivnog održavanja kao najoptimalnijeg rješenja za prevenciju kvarova.

a&s Adria: U tom pogledu, s obzirom na vaše poslovanje u više zemalja regije, kakve poteškoće pronalazite u pojedinačnim zemljama regiona i koji su vaši savjeti za unapređenje stanja na tim tržištima?
M. Ozimec: Sve zemlje regije imaju dobro sročene zakone, za koje su trebale godine da bi bili usvojeni i stupili na snagu. Naša je želja samo da ih svi poštujemo i poslujemo sukladno onome što propisuju.

a&s Adria: Nedavno je u Hrvatskoj usvojen novi Zakon o zaštiti novčarskih institucija. Vaše mišljenje o tom zakonu, koje su njegove prednosti i postoje li neke odredbe koje nisu dobro definisane, smatrate li da je unaprijedio stanje u segmentu zaštite finansijskih institucija te da li će vaša firma moći odgovoriti njegovim zahtjevima?
M. Ozimec: SBO je spremno dočekao novi Zakon o zaštiti financijskih institucija. Kako bismo njegove obveznike što bolje upoznali s onim što im propisuje, organizirali smo radionicu u suradnji su Ministarstvom unutarnjih poslova RH i tvrtkom Alarm automatika. Interes je bio izuzetan. Što se mehaničke zaštite tiče, SBO sukladno Zakonu nudi certificirane sefove i trezore, blagajne s vremenskom odgodom otvaranja, visokosigurnosne brave, protubalistiku…

a&s Adria: U modernoj sigurnosnoj industriji edukacija igra ključnu ulogu. Šta vaša kompanija čini na tom polju i na koji način u tom pogledu pružate podršku svojim klijentima?
M. Ozimec: Naši se zaposlenici permanentno stručno usavršavaju, ulažemo u razvoj novih znanja te razvijamo nova programska rješenja kako bismo zadovoljili individualne potrebe naših klijenata. Vjerujemo da idemo pravim putem i da je ulaganje u znanje, dugoročno, najbolja investicija. Upravo su educirani serviseri ujedno i savjetnici naših klijenata. S druge strane, naš showroom smo iskoristili za održavanje edukacija i seminara, primjerice sidrenje sefova, planove zaključavanja prostorija i dr.

a&s Adria: Specifičnost Salona bankarske opreme jeste i rad na časopisu Best banking, pomoću kojeg tržištu prenosite danas jako važnu informaciju. Kada i zašto ste se odlučili na taj projekat, u čemu vidite njegove prednosti i kakvo je inače vaše mišljenje o važnosti medija u oblasti sigurnosti?
M. Ozimec: Best banking magazinom nastojimo informirati naše čitatelje o najnovijim trendovima u bankarstvu, sigurnosnoj i bankarskoj opremi te svemu što je neophodno za uspješno i, prije svega, sigurno poslovanje financijskih institucija. Za razliku od ostalih poslovnih tiskovina, jedini smo medij na tržištu koji osim o bankarstvu piše i o segmentu sigurnosti, koja je usko vezana uz taj sektor. Zbog toga su naši čitatelji, osim menadžmenta banaka, i menadžeri sigurnosti, logistike i nabave. Smatram da su mediji, pogotovo oni u oblasti sigurnosti, od izuzetne važnosti za branšu. Tehnologija se nezaustavljivo razvija, a informacija o tome dolazi nam isključivo putem medija. Od idućeg broja Best bankinga uvodimo i rubriku Regija, u kojoj ćemo pisati i o temama važnim za BiH i Srbiju. Kao što je SBO, prateći svoje klijente, iskoračio u regiju, isto će to od jeseni napraviti i Best banking magazin.

a&s Adria: Uskoro se održava Adria Security Summit, na kojem ćete i vi uzeti učešće u svojstvu predavača. Smatrate li da postoji potreba za takvim istinski regionalnim događajem, koji je u svojstvu suorganizatora okupio vodeća udruženja iz svih zemalja regije, koji će svoje mjesto održavanja svake godine pomjerati u drugu zemlju, koji će kao predavače okupiti vrhunske stručnjake i koji će adresirati cjelokupni kupovni lanac i različita vertikalna tržišta? Da li je upravo Adria Security Summit popunio prazan prostor u organizaciji evenata ovakvog tipa i koji su vaši savjeti na planu njegove organizacije?
M. Ozimec: Mišljenja sam da postoji potreba za regionalnim događajem iz područja sigurnosti kakav je Adria Security Summit. Mjesto je to na kojem će se okupiti svi koji nešto znače u sigurnosnoj branši. Dobit ćemo priliku razmijeniti iskustva s drugima, a i saznati neke nove informacije. U današnjem dinamičnom poslovnom okružju zasigurno postoji potreba za stručnim eventima ovakve vrste. Drago nam je da ćemo i mi, kao Salon bankarske opreme Ozimec d.o.o., svojim iskustvom doprinijeti ovom regionalnom skupu.

SBO u budućnosti?
a&s Adria: Šta možemo očekivati od Salona bankarske opreme u skorijoj budućnosti? U kojem smjeru će se razvijati vaš proizvodni portfolio, poslovne strategije, otvaranje novih tržišta, sklapanje novih partnerstava?
M. Ozimec: Uređenje salona bankarske opreme bio je tek segment razvojne strategije SBO-a. Razvojna perspektiva je širenje poslovanja izvan regije, konkretno u Libiji i Siriji. Svaki iskorak na poslovnom putu uključuje i rizik. O razini profesionalnosti ovisi to koliko ga možemo kontrolirati. Mi smo uvjereni da ćemo rizik svesti na prihvatljivu mjeru i da ćemo uspjeti. Uz to, planiramo i dalje razvijati inovativne projekte: pametne sefove, elektrokemijski uređaj SBO 105, mjenjačnice, interlocking vrata i kabine vlastite proizvodnje…

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *