Intervjui

Intervju: Ulises Lorente, menadžer izvoza, EVVA

EVVA je kompanija s dugim iskustvom. Osnovana je 1919, što znači da ćemo uskoro proslaviti stotinu godina rada. Tokom svih tih godina snažno smo se pozicionirali na tržištu, posebno u centralnoj Evropi. Prepoznati smo kao proizvođač proizvoda vrhunske kvalitete, uglavnom baziranih na kontroli pristupa, kako mehaničkoj tako i elektronskoj. Ne fokusiramo se na niže segmente tržišta, već na specifične primjene, uglavnom na korporativnom nivou, a radimo s kompanijama, kliničkim centrima, univerzitetima i svim organizacijama koje ne traže samo jedan cilindar već cijeli sistem s master ključem

Razgovarao: Nermin Kabahija

E-mail: redakcija@www.asadria.com

a&s Adria: Gospodine Lorente, drago mi je da smo pronašli vrijeme za razgovor ovdje na sajmu u Essenu. Recite nam nešto više o sebi, vašem obrazovanju, karijeri i ulozi u kompaniji EVVA?

Lorente: U EVVA-i radim kao menadžer izvoza. Zadužen sam za prodaju na svim tržištima osim Austrije i zemalja u kojima imamo podružnice. Moja uloga je da tražim kupce kako u državama u kojima smo već prisutni tako i u onima u kojima nismo nikako. Radimo na našim prodajnim i marketinškim strategijama, prisustvujemo poslovnim događajima itd. U EVVA-i radim već sedam godina. Na početku sam koordinirao prodajne aktivnosti s podružnicama u istočnoj Evropi, naročito u Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj. Nakon toga sam promovisan u menadžera izvoza. Inače, završio sam studij poslovne administracije na Univerzitetu u Madridu i radio kao konsultant za izvoz u Privrednoj komori Španije.

a&s Adria: Možete li nas upoznati s kratkim historijatom EVVA-e?

Lorente: EVVA je kompanija s dugim iskustvom. Osnovana je 1919, što znači da ćemo uskoro proslaviti stotinu godina rada. Tokom svih tih godina snažno smo se pozicionirali na tržištu, posebno u centralnoj Evropi. Prepoznati smo kao proizvođač proizvoda vrhunske kvalitete, uglavnom baziranih na kontroli pristupa, kako mehaničkoj tako i elektronskoj. Ne fokusiramo se na niže segmente tržišta, već na specifične primjene, uglavnom na korporativnom nivou. Radimo s kompanijama, kliničkim centrima, univerzitetima i svim organizacijama koje ne traže samo jedan cilindar već cijeli sistem s master ključem. Prodajemo uglavnom u Evropi, Aziji i Australiji. Trenutno smo fokusirani na istočnu i južnu Evropu, Bliski istok i Azijsko-pacifičku regiju. U skorijoj prošlosti EVVA je razvila veoma inovativna mehanička i elektronska rješenja, stoga je naš slogan na ovoj izložbi „Pametni novi svjetovi“.

a&s Adria: Predstavite nam vaše serije proizvoda?

Lorente: U ponudi imamo mehaničke i elektronske sisteme za kontrolu pristupa. Unutar grupe mehaničkih proizvoda specijalizirali smo se za sisteme s master ključem. Taj segment našeg portfolija temelji se na veoma inovativnim sistemima zaključavanja, koji nam omogućavaju mnogo kombinacija sistema s master ključem za različite organizacije. U okviru elektronskih proizvoda za kontrolu pristupa imamo dvije grupe. Jedna je Xesar, a riječ je o sistemu kontrole pristupa dizajniranom tako da bude instaliran na lokalni kompjuter. Putem ovog softvera moguće je obavljati sve upravljanje i praćenje. Xesar cilja na poslovne zgrade, bolnice i industrijske objekte. Sistem nudi četiri različite komponente za zaključavanje: rozetu, kvaku, cilindar i čitač, stoga se može koristiti s gotovo svim vratima unutar nekog projekta. Sistem se napaja putem baterije, veoma je jednostavan za sastavljanje i postavljanje. Iako radi u offline modu, zahvaljujući Xesar virtuelnoj mreži, informacije se razmjenjuju unutar sistema putem ID medija (kartica, privjesaka ili kombinovanih ključeva). Druga grupa elektronskih proizvoda je AirKey, sistem kontrole pristupa koji korisnicima nudi optimalnu fleksibilnost. Softver za ovaj sistem je online i stoga mu se može pristupiti s bilo koje tačke na svijetu te izvršiti provjeru identiteta putem interneta, odnosno pametnog telefona (čak i periodične i limitirane autorizacije). Zahvaljujući AirKey aplikaciji, smartfon je ključ ovog sistema.

a&s Adria: Koje primjene ima AirKey?

Lorente: Mnogo je različitih primjena. Naprimjer, to je popularno rješenje za one koji izdaju stanove putem interneta kao što je Airbnb servis. Naime, umjesto što se vlasnik stana mora sresti s vama kako bi vam uručio ključ, može vam ga jednostavno poslati koristeći funkciju „Pošalji ključ“. Još jedna od primjena u kojima važnu ulogu igra fleksibilnost AirKeya su kompanije s više objekata na različitim lokacijama, poput telekomunikacijskih preduzeća koja imaju antene raspoređene širom zemlje. Ako imate tehničko osoblje koje treba servisirati različite komponente, oni mogu samo nazvati sjedište i dobiti autorizaciju.

a&s Adria: Na kojoj je tehnologiji zasnovan taj proizvod?

Lorente: AirKey je baziran na JCOP tehnologiji (Java Chip Open Protocol), jednoj od najsigurnijih koje postoje na tržištu. Naprimjer, u Austriji bankovne kartice koriste NFC čip baziran na ovoj tehnologiji. Dakle, koristi se u aplikacijama koje zahtijevaju posljednje standarde.

a&s Adria: Sve su češći razgovori o cyber sigurnosti. Na koji način se EVVA suočava s takvim vrstama prijetnji?

Lorente: Fokusirat ću se na AirKey. Kako možemo znati da je to siguran sistem? Sigurnost je sa svake strane AirKeya. Prije svega, imamo web-bazirani softver na našim serverima. Za njega koristimo sve vrste zaštite: firewalle, redundantne servere i enkriptovanu komunikaciju. Sami serveri smješteni su u Austriji, koja je neutralna zemlja, što pridonosi sigurnosti informacija. Na komunikacijskom nivou koristimo posljednje standarde u enkripciji, kao što je 128-bitni AES. Riječ je o veoma visokom nivou enkripcije, koji pristup informacijama čini iznimno složenim. A kao što sam ranije spomenuo, naši identifikacijski mediji (smartfoni, kartice) rade sa JCOP tehnologijom, jednom od najsigurnijih za zaštitu identiteta.

a&s Adria: Šta ako se dogodi krađa mobilnog uređaja s kredencijalima na njemu? Koje su zaštitne mjere i koliko traje vrijeme reagovanja?

Lorente: U tom slučaju trebamo uzeti u obzir nekoliko slojeva zaštite. Prvenstveno, naša aplikacija radi samo s otključanim ekranom na pametnom telefonu, što znači da korisnicima preporučujemo da koriste poseban PIN ili uzorak za otključavanje ekrana. Dodatno tome, aplikacija ima mogućnost dodavanja još jednog PIN koda, koji se u tom slučaju treba unijeti prije korištenja AirKey sistema. Na nivou softvera, čim primijetite da vam je neko ukrao telefon, imate mogućnost da odmah pristupite online upravljačkom softveru iz bilo kojeg kutka svijeta i blokirate autorizaciju.

a&s Adria: Koji EVVA sistem biste preporučili za manje i srednje poslovne subjekte, a koji za velike kompanije?

Lorente: Za manju firmu preporučio bih AirKey rješenje zato što je jednostavan za korištenje i korisnicima pruža punu fleksibilnost i mobilnost. U manjim sistemima upravljački set je minimalan budući da vaš mobilni uređaj istovremeno može biti i identifikacijski medij, stanica za kodiranje i uređaj za programiranje, čime se smanjuju bespotrebni troškovi. Također, aplikacija koja se koristi za AirKey je besplatna. Jedino što naplaćujemo prilikom korištenja softvera jesu krediti za upotrebu ključeva (key credits), koji su vrlo inovativno rješenje koje manjim objektima omogućava da smanje troškove za softverske licence.

Za veće organizacije, kao što su pošte i univerziteti, korisnicima bih preporučio Xesar zbog mogućnosti njegove virtuelne mreže. Sa Xesarom možete jednostavno upravljati sistemom lokalno i izdavati kartice putem stanice za kodiranje. Xesar koristi MIFARE DESFIRE tehnologiju, koja je više prisutna na tržištu. No, za veće sisteme moguće je koristiti i AirKey, u zavisnosti od potreba. Naprimjer, ako imate više lokacija, kao što su poštanski uredi u više gradova, možda biste htjeli iskoristiti prednost fleksibilnosti koju nudi ovaj sistem. Uvijek sve zavisi od toga kakvo rješenje tražite. Ako želite više fleksibilnosti i mobilnosti, trebali biste koristiti AirKey, a ako ste stacionirani negdje i želite rukovoditi stvarima lokalno, preporučio bih vam Xesar.

a&s Adria: Šta možemo očekivati od kompanije EVVA u budućnosti?

Lorente: Kao što naš slogan „Pametniji novi svjetovi“ implicira, EVVA će u narednim godinama razvijati inovativne sisteme, uvijek imajući na umu naše kupce. Sljedeće na šta ćemo se fokusirati je korištenje Bluetootha kao načina komunikacije za AirKey. Trenutno se ovaj sistem može koristiti samo s Android smartfonima zbog njihovog NFC čipa, ali u skorijoj budućnosti AirKey će biti dostupan za korištenje i sa Bluetoothom. Na taj način ćemo biti u mogućnosti da pokrijemo veće tržište. Također, sve više se fokusiramo na mobilnost i fleksibilnost, tako da će se buduće funkcionalnosti graditi na ovim konceptima. Imat ćemo sistem za geolociranje, pomoću kojeg ćete moći koristiti vaš mobilni uređaj sa GPS-om kada pokrećete sistem kako biste spasili GPS koordinate i zatim pratili komponente tog sistema na Google mapama. Za distribuirane lokacije uvijek možete znati gdje vam se nalaze komponente. Predstavit ćemo i korištenje bez upotrebe ruku, što znači da ćete moći automatski otvarati vrata s mobitelom u džepu ukoliko, naravno, imate uključen Bluetooth. Kada je riječ o Xesaru, radit ćemo na integraciji kako bismo ponudili specifična rješenja glede upotrebljivosti.

a&s Adria:  O tržištu Jadranske regije?

Lorente: Na Balkanu radimo s firmama ID Shop, koja pokriva Sloveniju i Hrvatsku, te CP Security, koja se fokusira na ostatak regiona. Na tržištu Srbije počeli smo raditi prije godinu, a na slovenskom prije tri. Prilično smo zadovoljni s razvojem. Iskoristili smo kontakte koje te firme već imaju. Ciljamo na kompanije i organizacije koje su u potrazi za visokosigurnosnim master key sistemima. Kao što znate, bili smo prisutni i na Adria Security Summitu u Beogradu i jako smo bili zadovoljni vrstom kompanija koje su prisustvovale sajmu. Uglavnom je to bilo osoblje zaduženo za sigurnost u velikim kompanijama u regiji. Predstavili smo im naša rješenja prilagođena njihovim potrebama.

a&s Adria: Možete li spomenuti nekoliko važnih projekata koje ste realizirali u našoj regiji?

Lorente: Veoma važna međunarodna slovenska kompanija Krka odlučila je da koristi EVVA mehaničke proizvode na svim svojim objektima u različitim zemljama, i trenutno idu korak po korak da zamijene postojeće sistem novim. Također smo radili s Agencijom Evropske unije u Ljubljani i Nacionalnom bankom Slovenije. Naravno, EVVA je prisutna i širom svijeta, a naše proizvode smo instalirali čak u Australiji, npr. za Univerzitet Curtin u Perthu, gdje smo instalirali 30.000 cilindara na različitim fakultetima, i jugoistočnoj Aziji, gdje su naši sistemi pronašli mjesto u nekoliko poslovnih zgrada.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *