Konferencije

IT konferencija Ingram Micra u Sarajevu

Ingram Micro, globalni distributer IT rješenja, održao je u Sarajevu informatičku konferenciju kojoj su prisustvovali predstavnici partnerskih kompanija te dosadašnji i budući korisnici

Piše: Nermin Kabahija; E-mail: redakcija@asadria.com

Konferenciju je otvorio gospodin Vladan Josipović, menadžer kompanije Ingram Micro, uputivši riječi dobrodošlice za oko šezdesetak prisutnih i najavivši teme o kojima će se govoriti. Bila je to jedna u nizu IT konferencija koje redovno organizuje Ingram Micro kao globalni distributer IT rješenja i produžena ruka vodećih svjetskih informatičkih vendora, a organizirana je u saradnji s IBM-om, vodećim vendorom IT infrastrukturne i sigurnosne opreme.

“S nama su danas bili prisutni i mnogi naši partneri koji implementiraju naša rješenja te naši dosadašnji, ali i budući korisnici. Drugim riječima, riječ je o poslovnoj IT zajednici koja je zainteresirana za naša rješenja budući da joj pomažu u radu. Inače, veoma sam zadovoljan konferencijom i posjetom. S obzirom na to da predstavljamo mnogo brendova i proizvoda, i da smo prisutni svuda u svijetu, naš fokus je prvenstveno na logistici, a to našim korisnicima i partnerima omogućava da na jednostavan i brz način dođu do produkata koji ih zanimaju”, kazao je za naš magazin Vladan Josipović.

Softver je skup

Prvi predavač bio je Tomaž Vincek, specijalista IBM-a i dobro poznato ime u Power i Oracle zajednici. On je govorio o tome kako IBM, zapravo, donosi novu tehnologiju svojim korisnicima s kojom mogu povećati svoju poslovnu vrijednost kroz moguće uštede i optimizacije procesa unutar Oraclea korištenjem potencijala najnovijeg IBM-ovog superskalarnog multijezgrenog Power 10 procesora. “U osnovi, softver je skup i mnogo je skuplji od hardvera. Međutim, ako softver može raditi i brže i bolje, a može, i to ćemo vam pokazati, zašto biste kupovali više licenci nego što je zaista potrebno”, rekao je na početku izlaganja Vincek. On je zatim predstavio šta je to novo što donosi IBM Power 10, s akcentom na tome da se ne radi samo na procesoru nego na kompletnoj njegovoj “okolini”. Novine su Partition Mobility, Advanced Memory Expansion i Dynamic Logical Partitioning funkcije, koje pomažu da se pokrenuti procesi korisnika uvijek održe, da se omogući veća pohrana u memoriji i obavi rekonfiguracija resursa bez gašenja poslovanja te maksimizira iskorištenost procesora, poboljša TCO ili update “kernela” za vrijeme vođenja procesa.

Zero trust zaštita

O mogućnostima stjecanja sveobuhvatnog uvida, detekcije, brzog otkrivanja i istraživanja upada i prijetnji u cijeloj organizaciji te Zero trust zaštiti podataka govorio je Iztok Šumak, Security SW Leader IBM-a za Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu, koji je na konferenciji predstavio proizvode kompanije IBM QRadar i Guardium. Nakon kratke pauze izlaganje je imao i Damir Bacalja, AIOps tehnički specijalista IBM-a, koji je govorio o Instani, potpuno automatizovanoj IBM-ovoj platformi za posmatranje u realnom vremenu. IBM Instana stavlja podatke o performansama u kontekst kako bi pružila brzu identifikaciju i tako spriječila ili otklonila određeni problem. O novostima u IBM Storage portfoliju, modelu Storage Scale System 6000 i opcijama uz pohranu na kraju je govorio David Kosmač, šef prodaje IBM-ovih infrastrukturnih rješenja.

Pogjedajte fotografije sa konfrencije:

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *