Svijet

Kompanija Bosch traži kupca za tri poslovna sektora

Bosch reorganizuje svoju Building Technologies diviziju, koja će se u budućnosti fokusirati na integratorsko poslovanje, s rješenjima i uslugama za sigurnost zgrada, energijsku efikasnost i automatizaciju objekata.

Kompanija planira prodati većinu poslovnih jedinica Building Technologies odjela. Ovo uključuje poslovne jedinice za videonadzor, kontrolu pristupa, protivprovalu te komunikacije, što će utjecati na oko 4.300 saradnika na više od 90 lokacija širom svijeta. Bosch trenutno traži kupca koji će preuzeti sve tri poslovne jedinice zajedno sa svim zaposlenicima i lokacijama.

Poslovanje s protivpožarnim sistemima se ne prodaje. Zbog njegove važnosti bit će pridodat odjelu za integraciju sistema.

“Uvjereni smo da ćemo pronaći kupca koji će preuzeti i dalje jačati ova tri poslovna sektora i osigurati im svijetlu budućnost”, rekao je Ficsher, zamjenik predsjednika Upravnog odbora kompanije Bosch, te objasnio da iz strateških razloga Bosch više nema namjeru dalje razvijati ovaj segment poslovanja.

Thomas Quante, predsjednik Bosch Building Technologiesa, dodao je: “Poslovni sektor ovih proizvoda je izvanredno pozicioniran, pa je pred novim vlasnikom sigurna budućnost. Imamo inovativne proizvode, visokokvalifikovane saradnike i tržišnu sredinu s atraktivnim prilikama za rast.”

Nakon konsolidacije i reorganizacije Building Technologies će zapošljavati oko 7.600 saradnika i poslovati na 40 lokacija u osam zemalja. Kao nezavisni integrator sistema sa širokim portfolijem energetskih i građevinskih rješenja, taj sektor planira ubuduće profitirati od digitalizacije i rastuće potražnje kupaca za integrisanim i inteligentnim rješenjima u oblastima sigurnosti objekata, energijske efikasnosti i automatizacije zgrada.

Bosch Building Technologies je inače jedan od vodećih globalnih proizvođača proizvoda i sistema za sigurnost, zaštitu i komunikacije. Oko 10.900 zaposlenika i saradnika u 2022. godini ostvarilo je prodaju od 2,5 milijardi eura. Portfolio uključuje videonadzor, detekciju provale i požara, evakuacijske sisteme, kontrolu pristupa te profesionalne audio i konferencijske sisteme.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *