Seminari

Lunatronikov seminar u Beogradu

Firma Lunatronik održala je 10. oktobra u beogradskom Hotelu Šumadija prezentaciju i obuku za nove tehničke sisteme bezbjednosti: Ksenia Security alarmne sisteme, Brivo cloud kontrolu pristupa, pametne IP video-interfone, Makim pješačke barijere i automatske rampe te Face automatska vrata

Piše: Mara Dragić; E-mail: redakcija@asadria.com

Na povećanje bezbjednosnih rizika kojima je danas izložen savremeni čovjek Lunatronik odgovara novim sistemima proširenih tehnoloških mogućnosti koji omogućavaju veću bezbjednost i udobnost, bez obzira na veličinu prostora ili vrstu stana i poslovnog ambijenta u kojem se instaliraju. Veoma zanimljivoj prezentaciji prisustvovalo je 50-ak instalatera, projektanata i poslovnih partnera, koji su imali priliku da se uvjere u mogućnosti i kvalitete integrisanih sistema bezbjednosti. “Prezentacije su uvek potrebne jer prikaz uživo vredi više od 1.000 slika, a posetioci imaju priliku da pogledaju, probaju rad u realnim uslovima, pitaju i uvere se u mogućnosti sistema koje naša kompanija predstavlja”, kaže vlasnik i direktor Lunatronika Bata Vulović.

Ksenia – pametni alarmni sistem

Najznačajniji napredni način zaštite životnog ili poslovnog prostora koji nudi Lunatronik je pametni alarmni sistem kompanije Ksenia Security. Riječ je o italijanskom brendu koji nudi efikasno rješenje za automatizaciju i zaštitu objekata, jer objedinjuje zaštitu od provala uz integraciju videonadzora i kontrole pristupa. Osim toga, Ksenijina rješenja kompatibilna su i sa Google Home aplikacijom za pametne domove, Amazon Alex glasovnim asistentom, Crestron inteligentnim video-rješenjima i Control 4 pametnim rješenjima, a za još pametniju kuću integriše i Konnex, Milestone i Nuance. Bezbjednost, jednostavnost korišćenja i brzina osnovne su prednosti takvog sistema u odnosu na slične koji se mogu naći na tržištu. Sa samo jednom centralom moguće je kreirati vlastitu pametnu kuću ili poslovni prostor, kroz sistem kontrole i automatizaciju, što se smatra inovacijom i tehnološkom revolucijom 4.0. Jezgro cjelokupnog sistema je u centrali lares 4.0., konstruisanoj za objekte svih veličina od 16 do 644 uređaja i isto toliko pametnih funkcija.

Rast tržišta Srbije
Zahvaljujući dodacima, omogućena je potpuna automatizacija i pojednostavljena dnevna rutina upravljanja alarmima,  ulaznim vratima i kapijama. Moguće je pratiti i potrošnju električne energije i energijsku efikasnost cijelog objekta, uključujući i solarne panele, osvjetljenje, temperaturu, navodnjavanje ili zamračenje prostorija. “Uvijek je važno biti sa našim kupcima i poslovnim partnerima da bismo se upoznali i razgovarali o novitetima i mogućnostima naših sistema”, kazao je Nicola Di Crosta, direktor međunarodne prodaje kompanije Ksenia Security, koji je, uz Tomasa Valera iz tehničke podrške, predstavio sam sistem. Naglasili su kako je tržište Srbije, na kojem su počeli raditi prije nekoliko godina, veoma zanimljivo, kao i da stalno raste i napreduje. U Kseniji čak razmišljaju i o proširenju na tržište Istočne Evrope.

Prednosti automatizacije

Brojne su prednosti Ksenije, a jedna je i daljinska kontrola u svakom trenutku, danju i noću, pomoću pametnog telefona, što je moguće zahvaljujući besplatnoj aplikaciji za iOS i Android pametne telefone. “Klikom na jedan taster obavlja se istovremeno serija postupaka – grijanje, hlađenje, podizanje roletni i podešavanje svjetla – a ta opcija podržava i glasovnu komandu”, kaže Valer.
Aplikacija lares 4.0. omogućava potpunu kontrolu i praćenje različitih aspekata bezbjednosti: protivprovale, video-nadzora i kontrole pristupa, a moguće je pratiti i aktivirati svaki povezani uređaj u sistemu. To podrazumijeva i vremensko programiranje za pokretanje određenih procesa u sistemu. “Kada instalater skenira QR kôd alarmne centrale, automatski dobije i GPS koordinate objekta, što je posebno važno za pametnu automatizaciju sistema koja je bazirana na osnovu astronomskog sata, koji zna tačno vreme izlaska i zalaska Sunca na svakoj tački Zemljine kugle”, pojasnio je Bata Vulović.

On je naveo primjer instalacije više Ksenijinih sistema na mostu na beogradskoj Adi, gdje su ugrađeni alarmni sistemi, kontrola pristupa i nadzor uz cjelodnevni monitoring. “Pre ugradnje sistema neodgovorni pojedinci su više puta narušavali bezbednost i privatnost ovog strateški važnog mesta. Jednom su se čak popeli i na najvišu tačku Beograda, na 200 metara visok centralni pilon, kako bi napravili selfie, dovodeći tako u opasnost i sebe i vozila na mostu. Posle ugradnje sistema su pokušavali nekoliko puta i sekli katance i metalne rešetke, ali sistem ih je uvek sprečio da naprave veće štetu”, kaže Vulović.

Brivo kontrola pristupa
Lunatronik je ponosan na još jedan brend u svom portfoliju. Brivo je jedan od globalnih lidera u sistemima cloud kontrole pristupa, koji se koriste za zaštitu zaposlenih, posjetilaca, kupaca, stanovnika, ali i podataka. “Uvođenje tog brenda u naš portfolio je kvalitet više, jer je reč o vrhunskom bezbednosnom brendu koji integrišemo sa Ksenijom i drugim sistemima video-nadzora”, ističe Vulović. Brivo kontrola pristupa je novo rješenje na tržištu Srbije pomoću kojeg je moguće upravljati objektima, a u fokusu mu je sigurnost osjetljivih podataka. I Brivom se može upravljati s bilo kojeg mjesta u bilo koje vrijeme. Iz te velike američke kompanije poručili su da se žele zahvaliti na podršci i profesionalnosti koju je Lunatronik pokazao u učešću u njihovim projektima u Srbiji. “Sjajno je pronaći takvog profesionalnog i kvalitetnog partnera u zemlji za naše sigurnosne potrebe”, kazali su iz Brivo-a.

Kako je počela saradnja

Zanimljiva je priča o tome kako je Lunatronik počeo saradnju sa brendom Brivo, što se desilo zahvaljujući stranim kompanijama koje posluju na teritoriji Srbije. “Jedna multinacionalna američka kompanija odlučila se za poslovanje u Srbiji, pa je od deset poznatih lokalnih bezbednosnih firmi tražila Brivo opremu zato što imaju dobro iskustvo s njima, međusobno su umreženi i sa svojih računara prate kompletnu kontrolu pristupa gdje god da posluju u svetu. Jedino je Lunatronik pozitivno odgovorio da možemo da poslujemo jer imamo licence i sertifikate”, naveo je Vulović i dodao da je tako Lunatronik postao zastupnik ovog globalnog brenda u Srbiji.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *