Događaji Konferencije

Međunarodna konferencija QuBit 2017. Beograd

Nakon velikog uspjeha koji je ostvarila u centralnoj Evropi, konferencija QuBit, koja već petu godinu prati razvoj sajber bezbjednosti, ove se godine proširila i na region Jugoistočne Evrope, tačnije glavni grad Srbije Piše: Mara Dragić

E-mail: redakcija@www.asadria.com

Konferencija čiju organizaciju potpisuje firma QuBit Security iz Slovačke održana je u hotelu Crowne Plaza 18. i 19. oktobra, a učesnici su imali priliku da čuju 35 predavanja vrhunskih stručnjaka s velikim praktičnim iskustvom iz oblasti digitalne zaštite i kroz praktične radionice poboljšaju svoje tehničke vještine. Pozdravljajući učesnike konferencije, u ime organizatora Maria Kalickova rekla je da QuBit nastoji da stvori široko rasprostranjenu svijest o ključnim pitanjima i značaju sajber bezbjednosti. Izrazila je nadu da je ovo pravi put kako bi zainteresovani mogli još više da prošire svoje znanje iz ove oblasti i steknu drugačiju viziju problema i rješenja.

Povećanje svijesti o prijetnji

„Quo Vadis? Gdje ideš?“ naziv je predavanja koje je održao uvodničar Jan Kolouch, predavač i glavni savjetnik u CESNET-u iz Češke Republike. On je iznio podatke da je danas već 70 posto mladih u svijetu umreženo. Prošle godine svjetska populacija iznosila je 7,3 milijarde stanovnika, dok je korisnika interneta bilo 47 posto. „To je idealan prostor za razne vrste sajber napada i mnogi budu iznenađeni kada im se pojavi upozorenje i postojanje zlonamjernog softvera: ‘Ups, vaši fajlovi su zaključani!’“ Rješenje problema je u boljoj edukaciji, kojom bi se povećala svijest da naše podatke može neko da preuzme i zloupotrijebi bez naše saglasnosti“, rekao je Kolouch. Jani Antikainen, osnivač kompanije Sparta u Finskoj, prenio je iskustva o manipulacijama informacijama i negativnim potencijalima sajber kriminala te prevenciji tih pojava. „Kompanije i institucije bore se sa sajber napadima, koji mogu da ugroze njihov integritet i povjerenje. Njih je teško spriječiti i otkriti, a često ne pomažu ni dostupni alati. Ulaganje u sajber bezbjednost i prevenciju postaje dio poslovanja kompanija i institucija“, rekao je Antikainen.

Iza napada stoji neka agenda

Zoran Živković, predsjednik Društva za informacionu bezbednost Srbije, upozorio je regionalnu javnost o značaju pravilnog pristupa informacione bezbjednosti. U prezentaciji je naveo nekoliko primjera napada posljednjih godina, koji mogu da se smatraju terorističkim jer iza njih po pravilu stoji neka politika, ideja ili grupa, a vlade zemalja često kriju podatke o pravim događajima. Naravno, objavljivanjem podataka napadnuti bi odali podatke o pretrpljenoj šteti kao i podatke o svojoj ranjivosti. „Malo je poznato da je nedavno američka mornarica pretrpela štetu kada su četiri velika ratna broda pretrpela sudare. Pretpostavlja se da je to posledica delovanja sajber terorističkog napada na njihove navigacione sisteme. Takođe, sličan napad desio se i Srbiji u martu prošle godine, kada je otkriven zloćudni softver nove generacije STUXNET usmeren na energetski sistem. Ali do danas nema izveštaja da li je on uspeo da se aktivira i da li je pretrpljena neka šteta“, istakao je Živković.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *