Regija Vijesti

Nove kamere na hrvatskim autoputevima

Na naplatnim kućicama na hrvatskim autoputevima snimat će se svi automobili i mjeriti njihova brzina, pa će policija moći kažnjavati vozače koji, naprimjer, od Zagreba do Dugopolja stignu za manje od tri sata, kazao je Boris Huzjan, predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta (HAC), u intervjuu za Jutarnji list.
“Svjesni smo da autoceste omogućuju vozačima ostvarivanje većih brzina od dopuštenih i da se time bitno narušava stupanj sigurnosti prometa. Zato smo odlučili podržati napore MUP-a u kontroli i nadzoru brzina na cestama sukladno Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa s jednim jedinim ciljem: povećanja sigurnosti prometa. Dakle, nije riječ o represivnoj mjeri, nego o spašavanju ljudskog života. To su u različitim stupnjevima već implementirale Norveška, Nizozemska, Austrija, Italija…”, kazao je Huzjan.

Iskustva Holandije, gdje je mjerenje prosječne brzine prvi put uvedeno još 2001. na autoputu E19 između Rotterdama i Delfta, ukazuju na učinak smanjenja prekoračenja brzine kretanja vozila ispod 0,5 posto, a broj smrtnih slučajeva manji je za više od 50 posto.

Prema očekivanjima, uvođenjem kontinuiranog automatskog nadzora brzine na hrvatskim autocestama povećat će se sigurnost saobraćaja, smanjiti posljedice saobraćajnih nesreća i utjecati na promjenu ponašanja vozača. Nadzor brzine vršit će se mjerenjem prosječne brzine vozila na određenim dionicama autoputa i radarskim kontrolama na tačno određenim lokacijama, kao što je zona izvođenja radova, gdje je upravo neprilagođena brzina najčešći uzrok nesreća.

Lokacije koje budu pod nadzorom brzine bit će obilježene saobraćajnim znakovima koji će upozoravati na kontrolu brzine, prenosi Poslovni.hr.

(RSS)

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *