Svijet

Podaci milijardu kineskih državljana bili dostupni duže od godine

Ogromna online baza koja je sadržavala lične podatke i do milijarde kineskih građana bila je neosigurana i javno dostupna više od godinu dana. Sve se otkrilo kada ih je anonimni korisnik na hakerskom forumu pokušao prodati.

Ovo curenje podataka jedno je od najvećih u historiji i naznaka ja rizika skupljanja velikog broja ličnih podataka na jednom mjestu, pogotovo u državama gdje vlasti imaju širok i nekontrolisan pristup ovakvim podacima.

Ogroman broj ličnih podataka kineskih građana bio je dostupan kroz neosigurani link koji je omogućavao neograničeni pristup bilo kome ko ga je posjedovao i ta je opcija bila aktivna barem od aprila 2021. godine.

Pristup bazi podataka je ukinut nakon što je nepoznata osoba pokušala više od 27 terabajta podataka prodati za 10 bitcoina, otprilike 200.000 dolara.

Korisnik je tvrdio kako je bazu podataka prikupila Šangajska policija i da sadrži podatke milijardu građana Kine, uključujući njihova imena, adrese, brojeve telefona, nacionalne identifikacijske brojeve, godinu i mjesto rođenja. Baza je također imala zabilježene milijarde poziva upućenih policiji, prenosi CNN.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *