Regija

Prvo domaće rješenje uličnog pametnog parkinga u Bosni i Hercegovini

CET Energy, firma za pametna rješenja, realizovala je u Sarajevu dva Smart City projekta u ulicama Brodac i Bistrik, čime je Bosna i Hercegovina dobila prvo domaće rješenje uličnog sistema pametnog parkinga.

Pilot-projekat je realizovan u okviru inicijative Smart Sarajevo te nudi savremena, inovativna i skalabilna rješenja za pametni parking i pametni nadzor kvaliteta zraka (Smart AirQuality), a u toku je i implementacija pametne rasvjete.

Sistem pametnog parkinga informiše vozače i vlasnike parkinga o trenutnom stanju zauzetosti parking mjesta te nudi potpunu kontrolu i statističke pokazatelje vlasnicima parkinga. Na ovaj način stvoreni su preduslovi za rješavanje saobraćajnih gužvi, što vodi ka smanjenju nivoa zagađenja zraka prouzrokovano kruženjem vozila koja traže parking. Sistem ne samo da ima funkciju prikaza parking mjesta već i prikazuje podatke koji služe za ekonomske proračune i planove razvoja.

Sistem pametnog nadzora kvaliteta zraka omogućava mjerenje koncentracije NO2 i PM čestica, temperature zraka, vlažnosti zraka te toplotni indeks. Kompleksne združene analize navedenih parametara omogućavaju, osim trenutnog pregleda zagađenosti, i mogućnost predikcije zagađenja, što je značajan iskorak u odnosu na postojeća rješenja. Zahvaljujući navedenom, omogućeno je pravovremeno planiranje akcija nadležnih institucija i pojedinaca s ciljem smanjenja zagađenja zraka i negativnih utjecaja na zdravlje.

Projekat Smart Sarajevo predstavlja prve korake u stvaranju pametnijeg okruženja za građane Sarajeva i posjetitelje, te osigurava model koji se može implementirati na nivou cijelog grada i šire. Osim Sarajeva, i Općina Travnik je prepoznala prednosti i inovativnost Smart City rješenja te je odabrala CET Energy da implementira prvi pametni parking s nadzorom kvaliteta zraka.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *