Regija

Pet gradova u BiH kreće sa Smart City projektom

Digitalnu transformaciju lokalnih samouprava u pametne gradove ovog mjeseca počinje pet gradova u Bosni i Hercegovini.

Projekat realizuju kompanije Lanaco i DVC Solutions, Bit Alijansa i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u okviru develoPPP.de programa, koji se implementira u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Republike Njemačke.

“U fokusu je unapređenje spremnosti i kapaciteta jedinica lokalne samouprave za procese modernizacije opštinskih usluga koristeći, u svijetu prihvaćeni, smart city koncept i rješenja”, izjavio je Bojan Vojvodić, projekt menadžer u GIZ-u.

U projektu učestvuje pet jedinica lokalne samouprave: Pale, Prijedor, Tešanj, Zvornik i Zenica, kojima se pruža asistencija u formulisanju vizije pametnog grada i procesu akcionog planiranja transformacije, koordinirano s postojećim strategijama i planskim procesima.

U svakoj će simultano biti realizirani demonstracijski projekti kako bi se podigle sposobnosti administracije da upravlja tranzicijom u pametni grad i da se steknu dragocjena iskustva, a istovremeno se testiraju u praksi pametna rješenja i njihov utjecaj na poboljšanje usluga za građane. Izabrana su smart city rješenja pametnog parkinga (Go Parking, koji je razvio) i sistem za prijavu komunalnih problema (Građanska patrola iz DVC Solutionsa).

“S proizvodima iz GoPlatforme Lanaco ostvaruje novu tržišnu poziciju kao regionalni lider iz Smart City oblasti. GoParking sistem nalazi se u sastavu GoPlatforme i kao IoT rješenje ima za cilj da svakodnevni život građana u saobraćaju učini jednostavnijim i funkcionalnijim. Veliko je zadovoljstvo što je naša kompanija dio projekta koji sistemski pristupa digitalnoj transformaciji gradova širom Bosne i Hercegovine”, izjavio je Srđan Zagorac, projekt-menadžer u Odjelu za razvoj pametnih gradova.

DVC Solutions će u dva grada implementirati svoje rješenje “Građanska patrola”, koji će omogućiti građanima da lakše prijave određene probleme u svojoj zajednici.

“DVC Solutions će implementirati sistem za prijavu komunalnih problema Građanska patrola u opštine Pale i Zvornik. Građanska patrola je sistem koji obuhvata dvije mobilne aplikacije (Android i iOS) koje koriste građani da bi putem njih prijavili komunalne i druge probleme nadležnim gradskim institucijama, te web-aplikacije koju koriste institucije da bi prijave zaprimile i procesuirale. Smatramo da ćemo implementacijom ovog projekta uveliko uticati na poboljšanje kvaliteta komunikacije građana i javnih institucija, a i na sveukupno poboljšanje životnog standarda u zajednicama u kojima će sistem biti implementiran”, izjavio je Branko Vasiljević, menadžer za razvoj poslovanja u DVC Solutionsu.

Projekat će podržati osnivanje savjeta za razvoj pametnih gradova (Smart City Savjet) koji će biti organizovati i voditi Bit Alijansa sa članstvom iz zainteresovanih organizacija iz javnog i privatnog sektora. U saradnji s UNDP-om planirano je i razvijanje metodologije za akciono planiranje tranzicije u pametni grad (Smart City Roadmap) za čiju primjenu će biti obučene konsultantske firme i druge organizacije.

Projekat će trajati tri godine, od januara 2021. do kraja decembra 2023. godine.

(akta.ba)

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *