Fizička zaštita Security Services

Samopouzdanje, samokontrola i povjerenje u funkciji zaštite

Ovo su osobine koje čine jednu ličnost stabilnom i korisnom ne samo u okvirima vezanim za naše klijente već i u privatnom i javnom životu. Takva osoba je spremna u svakoj situaciji pomoći svojim sugrađanima, a ne samo onima za koje je ugovorom vezana i plaćena

Arnautović Džemal, Instruktor, IPSTA (International Personal and Security Training Association)
redakcija@asadria.com

U prošlom broju smo pisali o stilu i formi osoba koje se bave poslovima bliske zaštite ličnosti. Nastavit ćemo sa nastupom ili držanjem, a nakon toga, vjerovatno u sljedećem broju, ćemo nešto više govoriti i o psihologiji.

Na naš nastup, odnosno rezultat našeg nastupa utječu, sa jedne strane, naša vanjština (dakle, stil i forma o kojima smo ranije govorili) i, sa druge strane, naša verbalna ili neverbalna komunikacija, a ne treba zaboraviti da je i naša ličnost prožeta ili uvjetovana našim karakternim osobinama.

Nastup – držanje   

Svaka situacija zahtijeva i određen nastup ili ponašanje. Ovisno o situaciji naš nastup i ponašanje treba biti u skladu sa aktuelnom situacijom pa, samim tim, nastup mora biti odmjeren, primjeren i taktičan. Tako smo sa našim klijentom krajnje pristojni u ponašanju i komunikaciji, te našu ličnost diskretno stavljamo u pozadinu, dok u situaciji kada uhvatimo provalnika na posjedu klijenta, imamo slobodu da nastupimo vrlo autoritativno. Upravo u kriznim situacijama može biti vrlo teško da se „prebacimo“ iz onog izvršnog u aktivni modus i pravovremeno preuzmemo inicijativu kako bismo spriječili ono neželjeno. Za ovo nam, prije svega, treba jako samopouzdanje zdrave i stabilne ličnosti. Biti samouvjeren u ovome poslu znači znati potpuno vladati svim svojim pozitivnostima i negativnostima i sa istima lahko izlaziti na kraj. Također, nezaobilazno je i imati pozitivan pogled na život. Naravno, određena doza „potrebnog šarma“ može se vremenom istrenirati, kao što se i druge osobine mogu usvojiti. Svakodnevno se motivirati ne znači dnevne probleme sklanjati „pod tepih“ i pokazati osmijeh, već one dobre stvari u životu predstaviti sebi onakvim kakve one i jesu, kako bi nam mogle biti dovoljna motivacija za svaki novi dan. Za besprijekoran stil i formu koja utiče na naše ponašanje potrebne su i emocije, kao i zdrava i odmjerena doza humora. Mi imamo samo jednu šansu da ostavimo prvi utisak, pa naučimo i upotrijebimo sve ove fine stvari koje nam mogu pomoći. Ukoliko u tome zakažemo, trebat će mnogo vremena kako bi se prvi utisak popravio. Izreka kaže: „Ko hoće da ostavi utisak, mora biti pozitivan“ – što znači da mora posjedovati kvalitete kao što su komunikativnost, pristojnost, uljudnost, otvorenost i njegovan outfit. U mnogo slučajeva pomaže da se čovjek pogleda kroz virtualnu kameru, odnosno da se postavi kao da je u filmu, pa da pokuša vidjeti kako to izgleda i kako njegovi postupci zaista djeluju na njegovo okruženje. Kroz ovakve pristupe čovjek se može popraviti i uočiti svoje slabosti.

Samoopredjeljenje, sigurnost i pouzdanost

Samoopredjeljenje zahtijeva faktore kao što su: prirodnost, originalnost, autonomija, spontanost, otvorenost, tolerancija, jasan cilj i volja. Za samoopredjeljenje potrebno je i samopouzdanje, a to, pored svega gore navedenog, podrazumijeva da imamo povjerenja u sebe i u svoje sposobnosti, te da se u potpunosti možemo osloniti na sebe i vladati svojim postupcima. Samouvjerenje je preduvjet i za samosigurnost, što je za ovaj posao izuzetno bitno. Sve ovo utiče na formiranje ličnosti i gradi kod čovjeka one pozitivne i dobre osobine, a pouzdanost je definitivno jedna od osobina koja je temeljac za saradnju bilo koje vrste. Ona je ta koja daje međusobno povjerenje i ključ je u formiranju mišljenja o nekom. Povjerenje se vidi i na „malim“ stvarima – zato budite tačni i uvijek se držite onoga što obećate! Ne zaboravite da to možda jesu „male“ stvari, ali one ipak čine čovjeka. Zato, kako ne biste zaboravili ono što ste obećali, obavezno napravite i vodite bilješke. Neočekivane situacije kad čovjek zaista nešto ne može ispoštovati su manje-više sasvim normalne. Događaju se svima, pa i samim klijentima.

Ali, u takvim je situacijama veoma bitno prijaviti da se nešto objektivno ne može stići ili ispuniti, kako bi onaj koji nam je dao zadatak ili kome smo nešto obećali znao i vidio da smo se potrudili da obećano, odnosno preuzeto ispunimo. Onaj koji nam je dao zadatak ima kompletnu sliku i na osnovu našeg javljanja donosi odgovarajuću odluku i daje nam dalje instrukcije. U slučaju kada to ne uradite, a ne izvijestite klijenta ili poslodavca o tome na vrijeme, počinjete važiti za onoga koji ne ispunjava obećanje i na koga se ne mogu osloniti, pa na osnovu toga ljudi i formiraju mišljenje o vama.

Važnost samokontrole

Naći dobar ton za novonastalu situaciju je umijeće govora. Komunikacija i govor su naša najvažnija sredstva za iskazivanje našeg mišljenja. U našem poslu mora se mnogo razgovarati, bili to informativni razgovori ili ispitivanja, davanje instrukcija, obično informiranje, ponekada držanje nekog govora te vođenje drugih konverzacija. Razmislite o svojoj retorici, načinu izražavanja. Posjetite i poneki kurs iz ovih oblasti kao što su vođenje pregovora ili ciljno vođenje sastanaka i grupnih razgovora. Pribavite sebi „Know-how“ iz komunikativnosti pod stresom ili kada upotrebljavati jezik komandovanja. Samokontrola je vrlo važan element u ovom poslu. Kako smo već naveli kada smo govorili o treningu, moramo se konstantno pripremati i našu ličnost dovesti na visok stupanj samokontrole. Zašto? Zato što osoba koja je godinama trenirana i dovedena na jedan takav nivo spremnosti, a uz to i izuzetno rukuje vatrenim oružjem, kada izgubi samokontrolu, postaje velika opasnost za okolinu. Ni u ekstremnim situacijama ne biste smjeli izgubiti samokontrolu. Iz ovih razloga je važno da se držimo pod kontrolom i brinemo o toj ravnoteži. Povjerenje je baza našeg djelovanja. Možemo se naći u situaciji kada zaista možemo samo sebi vjerovati i nikome više, kao npr., u Južnoj Americi gdje 30% svih otmica izvrši sama policija! Zbog ovoga je važno da u svaku novu situaciju, odnosno sa novim ljudima sa kojima se susrećemo u poslu a koji nisu iz našeg tima, ulazimo sa jednom dozom sumnje ili nepovjerenja, jer nikad ne znamo koji lik neprijatelj trenutno ima.

Suosjećanje

Od nas se također traži i suosjećanje, jer nam pomaže da u teškim situacijama razumijemo i respektiramo ljude oko nas. Upravo je u ugroženom okruženju, kada je kod onih koji su pogođeni otmicom, udesom ili napadom prisutan veliki strah, potrebna ta doza suosjećanja sa naše strane kako bismo zadržali povjerenje i pronašli lakši pristup do pogođenih. Profesionalizam mora biti suma našeg stila, forme, nastupa i ponašanja. Naš profesionalizam moramo dokazati fleksibilnim i odmjerenim djelovanjem. Sve ovo o čemu smo pisali traži stabilnu ličnost, ali i dozu životnog iskustva. Ovo su osobine koje čine jednu ličnost stabilnom i korisnom ne samo u okvirima vezanim za klijenta već i u privatnom i javnom životu. Takva osoba je spremna u svakoj situaciji pomoći svojim sugrađanima, a ne samo onima za koje je ugovorom vezana i plaćena.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *