Fizička zaštita Security Services

Specifičnosti muških i ženskih pratioca

U nekoliko narednih brojeva ćemo govoriti nešto više o samim tjelohraniteljima kao i pripadnicama nježnijeg spola u ovom poslu. Govorit ćemo zatim o kriterijima koje bi trebali ispunjavati, psihofizičkim sposobnostima, nastupu kao i materijalno-tehničkim sredstvima kojim se koriste tokom svog rada

Džemal Arnautović, instruktor, IPSTA (International Personal and Security Training Association)
redakcija@asadria.com

Kako bi mogli definirati jednog idealnog pratioca ili tjelohranitelja, a ovo se naravno odnosi i na naše kolegice, moramo se upoznati sa nekim parametrima i zahtjevima struke. Radi se o optimalnom upravljanju na poljima logistike, safety, security kao i s njima u vezi  administrativnim, organizacijskim potrebama i poslovima usmjerenim shodno djelovanju neprijatelja, a uzimajući u obzir zahtjeve našeg nalogodavca, i ne izlazeći pri tom iz okvira naših ovlasti.

Iskustvo, obrazovanje, ličnost…

Kada uzmemo u obzir sve ove zahtjeve koji se stavljaju ispred, potpuno je jasno kakav profil mora imati osoba, odnosno pojedinac koji želi biti pratilac, a pogotovo imajući u vidu njegovu buduću poziciju i nivo odgovornosti.

Generalno, pored sposobnosti, iskustva i obrazovanja, ličnost, karakter i komunikacija te nastup prema ljudima igraju veoma važnu ulogu u ovom poslu. Naravno, i ovdje sve ovisi o specifičnosti slučaja ili prilika u kojima se pratioci mogu naći, pa ne možemo biti previše kategorični. Ni u pogledu tjelesnih karakteristika nema nekih izričitih normi. Naravno, svako bi kao direktnog pratioca želio visoku osobu krupne konstrukcije, ali ni ovdje ne postoji pravilo, pa se izbor vrši u zavisnosti od slučaja. Veoma često se događa upravo suprotno, da se angažman nudi osobama sitnije građe koje mogu biti prilično neupadljive.

Kriteriji za odabir

Naravno, najvažnije osobine koje budući tjelohranitelji trebaju posjedovati jesu povjerljivost, psihička i fizička stabilnost i izdržljivost te, naravno, čist izvod iz kaznenog registra. Duga ili kratka kosa, izgled lica i slične karakteristike nisu definirane, odnosno ne postoje neki kriteriji pa izbor ovisi o samom klijentu. Ako, ipak, želimo aplicirati na malo bolje pozicije, preporučuje se prosječan i njegovan izgled koji odgovara nekim opštim kriterijima tržišta. Neke ekstremne forme u jednom ili drugom pravcu mogu nam biti samo smetnja. Mi ćemo ove kriterije podijeliti na visoke i niže.

Visoki kriteriji

 • Starost između 25 i 45 godina (ovisno o zadatku)
 • Visoka fizička kondicija i izdržljivost
 • Kvalitetno obrazovanje na ovom polju
 • Višegodišnje iskustvo
 • Lojalnost
 • Poznavanje stranih jezika

Niži kriteriji

 • Prilagodljivost formom i stilom
 • Prijatnost i izglednost
 • Samopouzdanost
 • Poznavanje protokola
 • Fleksibilnost
 • Timski rad
 • Profesionalan odnos prema zanimanju
 • Otvorenost ka daljem obrazovanju
 • Diskrecija
 • Odgovornost i tačnost

Da ne mislimo da su niži kriteriji manje bitni, ukazuje nam činjenica da pratioci u svakodnevnom životu mnogo češće bivaju ocjenjivani na osnovu njih, jer visoki kriteriji ne dolaze tako često do izražaja. S druge strane, osobe sa tzv. nižim kriterijima do izražaja dolaze svakodnevno, što naravno i sami klijenti zapažaju, pa ih na osnovu toga i upošljavaju. Upravo te osobine su važne za našu ličnu karijeru jer privlače pažnju te, samim tim, vežu neku osobu za sebe. Ipak, u profesionalnim timovima za obezbjeđenje važnih ličnosti, posebno u područjima visokog rizika, prvi, tj. visoki kriteriji, igraju presudnu ulogu. Prijem u takve timove odobrava stručna osoba koja je prošla sve ove faze, a ne sam klijent zadovoljan našim lijepim osmijehom.

Žene tjelohranitelji

Žene su, nažalost, u ovom poslu ješ uvijek rijetkost. No, iz taktičkih razloga žene itekako imaju svoje mjesto u ovom poslu. Kao prvo, postoji mnogo upita gdje isključivo žene mogu konkurisati za ulogu tjelohranitelja, a to su uglavnom poslovi zaštite žena ili djece, gdje klijent isključivo traži tjelohranitelja nježnijeg spola. Praktično, to podrazumijeva provjeru i osiguranje prostorija koje posjećuju samo ženske osobe, ili još važnije – prilikom opservacije i prikupljanja informacija žene se, za razliku od muškaraca, mogu mnogo bolje integrirati u okolinu, mada ne znači da su uvijek neprimjetne. Na osnovu njihovih preduvjeta, iskustava i tjelesnih osobenosti uposlene žene su vrlo važan element u timu. O utjecaju određenih perioda na njihove psihofizičke sposobnosti ne možemo generalno govoriti, već te situacije moramo sa svakim ženskim članom tima ponaosob analizirati. U „mješovitim“ timovima mora se voditi računa o različitim potrebama ženskih članova tima te logističke potrebe usaglasiti sa istim. Na strateškom i taktičkom nivou su inputi kolegica veoma važni jer nam itekako mogu otvoriti nove horizonte i poglede na određene situacije. Iz iskustva, žene problemu pristupaju iz drugog ugla, i često na potpuno drugačiji način, pri čemu težište problema određuju shodno tome što u kombinaciji daje opširniju sliku situacije.

Motivi mogu biti presudni

Ispravno obrazovane i obučene žene su u rješavanju problema istrajne i pozitivno implementiraju svoje osobenosti. U praksi se pokazalo vrlo važnim da se na samom početku obrazloži zašto, iz kojih razloga i motiva se žena želi baviti ovim poslom. Posebno zbog toga što se u ovom poslu svakodnevno susrećemo sa ženama čiji su motivi konstantno natjecanje sa muškim kolegama kako bi dokazale svoju jednakost. Međutim, pri tome se često dovode do samih granica izdržljivosti i, samim time, opasnosti. Ova slabost, sumnja u vlastito samopouzdanje, može se snažno reflektirati unutar ličnosti što u kriznim situacijama, kroz neke „herojske podvige“, može opasno ugroziti svoj te živote kolega ili osobe koje čuvaju. Uz to ide i prekomjerna ambicija što je, najblaže rečeno, recept za katastrofu u ovoj vrsti posla. Ovakve situacije mogu također negativno utjecati i na klimu unutar tima i dovesti do nepotrebnih netrepeljivosti i „zatezanja“. Upravo iz ovih razloga je bitno od samog početka saznati i raščistiti pozadinu i razloge dolaska ženskih osoba u tim te ih, shodno tome, na odgovarajući način pozicionirati i integrirati u tim.

Rješenja su moguća

Ovakve situacije se mogu izbjeći i kroz zajedničke treninge, razgovore i sveobuhvatne smjernice što predstavlja temelj za zajednički timski rad koji je i ključ našeg uspjeha. Zna se da žene, koje djeluju dominantno i nedokučivo kod muškaraca, animiraju i neke animozitete što se u timu ni po koju cijenu ne smije tolerirati. U tome slučaju pažnja se permanentno usmjerava na nešto što nije u vezi sa poslom i dovodi do slabljenja koncentracije i dovođenja sebe i svojih kolega u opasnost. Ako se ovi problemi na vrijeme riješe i situacija se dovede pod kontrolu, da svaki član tima bude koncentriran na svoj dio posla kako bi posao bio profesionalno obavljen, tada su žene neizostavan element svakog tima za zaštitu ličnosti.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *