Sajmovi Svijet

Sicurezza 2021.: Nove vještine kao dodatna vrijednost

Od analize tržišnih trendova, preko tehničkih savjeta do prezentacija novih proizvoda, niz edukacija će obogatiti sva tri dana izložbe s ciljem razvijanja specifičnih vještina i pružanja podrške sigurnosnom osoblju
Priredila: redakcija a&s Adrije
E-mail: redakcija@asadria.com

Integracija i digitalizacija potpuno su revolucionizirali sigurnosnu industriju. Ne samo da se pojedinačni proizvodi više ne uzimaju u obzir već rješenja, sve više prilagođena individualnim potrebama i zahtjevima kupaca, postaju dio složenog ekosistema kojim se treba upravljati kao cjelinom. Takav sigurnosni pejzaž otvara nove mogućnosti za sigurnosne profesionalce, ali ih i suočava s novim izazovima, za čije su rješavanje potrebne nove vještine. Sajam Sicurezza, koji će se održati u Milanu od 22. do 24. novembra, stoga je ove godine obogatio ponudu opsežnim programom obuke za profesionalce.

Cyber Arena
Hakerski napadi su od početka pandemije postali svakodnevica, što je uzburkalo i tržište sigurnosti, gdje su rješenja sve digitalnija i povezanija. Zbog toga se Cyber Arena vraća na Sicurezzu s programom obuke i informacijama potrebnim proizvođačima, menadžerima sigurnosti i instalaterima. Svaki dan će biti održavana dva serijala: Cyber Security Talks, sastanci sa stručnjacima koji će govoriti o ključnim sigurnosnim trendovima, te Cyber Security Tips, kratki treninzi sa savjetima i sugestijama koji se odmah mogu primijeniti u praksi. Cyber sigurnost i OSINT tehnike, Cyber sigurnost i pametno poslovanje, Konvergencija cyber sigurnosne paradigme te Industrijski IoT, ICS i SCADA – samo su neke od tema o kojima će biti riječi.

U organizaciji stručnih udruženja
Niz je aktivnosti koje će na Sicurezzi organizirati industrijske organizacije i udruženja. Tako će ANIE Sicurezza i ASSIV održati konferenciju o tehnološkom razvoju i novim sigurnosnim paradigmama, gdje će se govoriti o važnosti sigurnosnog osoblja pravovremeno i adekvatno obučenog u novim tehnologijama kao važnog ključnog igrača u industriji sigurnosti i zaštite. Udruženje inžinjera Pokrajine Milano fokus svoje konferencije će staviti na nove regulative u vatrodojavi, CEI Alarm Systems će održati trening iz razumijevanja principa projektovanja, izvedbe i održavanja alarmnih sistema, dok će konferencija ANIMA Sicurezze tematizirati važnost obuke i tehničkih standarda u zaštiti dragocjenosti. Uz ovo, Sicurezza poziva i na panel-diskusiju o sigurnosti zdravstvenih ustanova, posebno važnom pitanju u vremenu pandemije.

Šta mediji imaju za ponuditi?
Kako znanje o tehnologijama i zakonskim regulativama nije samo po sebi dovoljno za uspješno poslovanje, a u ovom vremenu se pokazala važnost ljudskih odnosa i empatije, Ethos medijska grupacija organizirat će trening o interpersonalnim vještinama i metodama efektivne komunikacije. Pandemija je također pokazala da sigurnost nije trošak, već vrijednost koja mora dobiti svoje zasluženo mjesto. Stoga će asocijacija essecome-securindex održati dvije diskusije o slanju jedinstvene poruke institucijama kako bi sigurnosni profesionalci dobili zasluženo priznanje te o UNI standardima za certificiranje vještina nenaoružanih pripadnika službi sigurnosti.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *