Svijet

Stabilan globalni rast tržišta pametnih brava

Grand View Research objavio je da značajan rast ugostiteljskog sektora jača potražnju za naprednijom sigurnošću, čija su značajna komponenta i pametne brave. Ovaj segment zbog toga očekuje pojačan rast do 2027. godine.

Očekuje se da će globalna potražnja za pametnim bravama dostići nivo od 34,9 miliona jedinica do 2027. Trend će se širiti uz složenu godišnju stopu od 21,6%. Jačanje svijesti potrošača o naprednim i sigurnim kućnim rješenjima, zajedno s kontinuiranim rastom prihvaćenosti umreženih uređaja, navode se kao pozitivni faktori rasta tržišta.

U izvještaju se navode i očekivanja da će rastući broj stambenih i komercijalnih projekata, zajedno s potrebom za obnovom postojeće infrastrukture, ponuditi unosne mogućnosti za rast ove industrije. Pametne brave mogu se integrisati s više uređaja za automatizaciju domova i na taj način ponuditi sigurnost i praktičnost upotrebe korisnicima prilikom odlazaka ili dolazaka kući. Uz sve izraženiji značaj pametnih brava u stambenom sektoru, očekuje se da će za njima u budućnosti vladati veća potražnja, a da će mehaničke brave otići u historiju.

Pojačana upotreba pametnih telefona na globalnom nivou ponudila je dodatne mogućnosti za industrijske igrače koji
svakodnevno predstavljaju nove aplikacije za kontrolu procedura zaključavanja i otključavanja. Kontinuirane inovacije na tržištu pametnih brava privlače sve više pažnje investitora koji, navode analitičari, obično nude i atraktivne ugovore o finansiranju za ključne igrače. U proteklih nekoliko godina ova industrija je doživjela značajnu transformaciju, uz pojavu novih startupa. To je navelo brojne proizvođače da kreiraju interne timove za umrežavanje hardvera i softvera i razvoj aplikacija. Ovaj trend doveo je do konsolidacije tržišta na višem nivou zbog brojnih akvizicija širom sektora.

Prema ključnim pokazateljima, kompanije kao što su Airbnb, Couchsurfing i drugi igrači u sektoru ugostiteljstva traže od vlasnika prostora da gostima omoguće privremeni pristup objektima. To je rezultiralo širim prihvatanjem pametnih brava zbog pratećih pogodnosti kako za goste tako i za vlasnike objekata. Osim toga, očekuje se da će stambeni segment pokriti najveći udio ostvarenih prihoda od više od 65% do kraja 2027. Širenje tehnologije pametnih domova rezultirat će i rastom broja povezanih uređaja u cijelom sektoru.

U geografskom smislu, očekuje se da će tržište pametnih brava u Azijsko-pacifičkoj regiji rasti najbrže tokom sljedećih godina. Razlog za to je modernizacija stambenog i ugostiteljskog sektora i izgradnja nove infrastrukture u rastućim ekonomijama kakva je, naprimjer, Indija.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *