Svijet Videonadzorni sistemi

Stvaranje sigurnog grada unutar grada

Bosch nudi skalabilno sigurnosno rješenje u Luci Praski u Varšavi

Jedan od najvećih evropskih arhitektonskih projekata Port Praski gradi se na površini od 38 hektara, koja gleda na rijeku Vislu u srcu Varšave, glavnog grada Poljske. Nalik „gradu unutar grada“ ambiciozni višefazni projekat obuhvatit će više od 160.000 m² stambenog i 190.000 m² uredskog prostora. Trgovački centri, hoteli i restorani, velike zelene površine i medijski park također su u ponudi.

Stvaranje sigurnog okruženja za život, rad i opuštanje bio je prioritet razvojnih inžinjera Port Praskija. Da bi se to postiglo, Bosch Building Technologies odabran je za pružanje integrisanog rješenja, koje obuhvata sisteme otkrivanja požara, videonadzor i platformu za upravljanje zgradama na cijelom području.

Zašto su odabrali Bosch? Prije svega, razvojnim inžinjerima bio je potreban pouzdan partner s velikim opsegom rješenja, tehničkom stručnošću, resursima i iskustvom kako bi kroz duži period mogao pružiti podršku u svim fazama tako velikog projekta.

Za sigurnost su zadužene Boscheve bullet, dome i pokretne kamere, koje čuvaju vanjske i podzemne prostore, ulaze zgrade, garaže i dizala. Centralizirana kontrola kamera, sistema za pohrane i snimanje pojednostavljuje intuitivan, jednostavan za korištenje Bosch Video Management System (BVMS), koji se prema potrebi može prilagoditi za video, audio i podatke s hiljada kamera.

Port Praski zahtijevao je videonadzorno rješenje koje će osigurati privatnost i diskreciju za svoje stanovnike višeg ranga, VIP i slavne osobe. Da bi se to postiglo, snimke se prenose putem privatne IP mreže, koja je izolirana od interneta kako bi se spriječile krađe ili presretanje osjetljivih podataka. Dodatni mir stanovnicima osigurava maskirna funkcija platforme za upravljanje videom, koja zatamnjuje prozore stanova i druga “privatna“ područja iz vidokruga vanjskih kamera.

Inžinjeri preduzeća Port Praski također su zahtijevali vrhunski protivpožarni alarmni sistem kako bi održali svakodnevnu sigurnost stanovnika, preduzeća i posjetilaca. Stoga su odabrali Boschevu modularnu protivpožarnu centralu iz serije 5000, koja ispunjava regulatorne zahtjeve. Uz to, preduzećima i stanarima nudi pouzdano rješenje za minimiziranje lažnih alarma. Zaštita rizičnih područja uključuje optičke i optičko-toplotne detektore u garažama i sisteme odimljavanja u dizalima te dodatne detektore u prostorijama.

Sistem je dopunjen platformom za integraciju objekata BIS, koja podržava centralizirano upravljanje i nadzor rasprostanjenih sigurnosnih sistema po cijelom mjestu.

Port Praski stalno raste. Zato su gradski inžinjeri zahtijevali rješenje usklađeno s budućim promjenama u kapacitetu, širini okruga i fleksibilnošću kako bi se lako prilagodili planovima za dalje širenje luke. Kao primjer ovoga, videonadzorni sistemi mogu se nadograditi prema potrebi dodavanjem kamera veće rezolucije, ne zahtijevajući zamjenu trenutne IP mrežne infrastrukture i BVMS. Slično tome, u daljim fazama izgradnje može se predvidjeti da će broj instaliranih sigurnosnih kamera – koji se već broji u stotinama – znatno porasti u sljedećih nekoliko godina.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *