Vatrodojava

Advanced štiti najduži prekomorski most na svijetu

Sistemi kompanije Advanced, proizvođača protivpožarnih sistema, odabrani su za zaštitu mosta Hong Kong – Zhuhai – Macao, koji predstavlja najdužu fiksnu prekomorsku poveznicu na svijetu. Mreža koja se sastoji od 31 ExGo vatrodojavne centrale postavljena je kao dio sistema aktivne zaštite od požara u sklopu jednog od najvećih infrastrukturnih projekata
Piše: Jeremy Mountain, šef Odjela za odnose s javnošću, Advanced
E-mail: jmountain@advancedco.com

Sistem kompanije Advanced štiti ulaz na umjetno ostrvo na području Hong Konga. Ta lokacija služi kao ulaz i izlaz iz novog sistema mostova i tunela dužine 34 kilometra, kroz koje je tokom prvih osam mjeseci prošlo više od 10 miliona putnika. ExGo centrale su odabrane za zaštitu ključnih serverskih prostorija u više od deset zgrada na umjetnom ostrvu, uključujući policijske i vatrogasne stanice te carinske i druge upravne zgrade. Svaka vatrodojavna centrala povezana je s najmanje jednim daljinskim indikatorom statusa, koji se nalazi na ulazu u zaštićeno područje, a svaki sistem za gašenje požara je projektovala, podesila i naručila kompanija Peak Trade International.

Provjeren kvalitet
“Da bismo zaštitili ovu kritičnu infrastrukturu, znali smo da nam treba sistem kontrole gasa i suzbijanja požara koji je vrhunski po svojim mogućnostima i vrlo pouzdan i prilagodljiv za potrebe budućnosti. ExGo centrale su se već dokazale u složenim instalacijama ove vrste i lako smo ih mogli preporučiti”, kaže Alan Wong, direktor prodaje u Peak Trade Internationalu. Most Hong Kong – Zhuhai – Macao izgrađen je od 420.000 tona čelika, što je dovoljno za izgradnju 60 Eiffelovih tornjeva. Zamišljen je da traje 120 godina i treba znatno pomoći ekonomskom razvoju te regije. Thanh Tin, regionalni menadžer prodaje i poslovnog razvoja u kompaniji Advanced, kaže da se naprednim centralama može povjeriti zadatak zaštite transportnih i infrastrukturnih projekata širom svijeta. “Kao najduži prekomorski na svijetu, most Hong Kong – Zhuhai – Macao je fantastičan primjer toga. Oprema koja nudi najviši nivo zaštite i pouzdanosti od ključnog je značaja za kupce koji žele miran san u kombinaciji s fleksibilnošću za jednostavno širenje i nadogradnju sistema u budućnosti”, naglašava on. ExGo sistem je posebno razvijen za osjetljive i strateške resurse poput serverskih soba, centara podataka, kontrolnih soba te historijskih znamenitosti i kulturnih atrakcija. Pogodan je za gotovo sve primjene, koje podrazumijevaju mogućnost pojave poplava, i uključuje spektar kontrolnih opcija i uređaja. Podržava standard EN54, odnosno njegove segmente 2, 4 i 13, kao i EN12094-1 i jedan je od prvih sistema koji kombinira navedene standarde sa EN12094 u jednom rješenju (EN12094-3 se odnosi na integrisano ručno ispuštanje na prednjoj strani centrale). ExGo se može integrisati s Axis EN vatrodojavnim sistemom kompanije Advanced i bilo kojim alarmnim sistemom drugih proizvođača.

Više o proizvođaču
Kompanija Advanced u vlasništvu je grupacije FTSE 100 PLC Halma. Posjeduje bogatu historiju zaštite kritičnih saobraćajnih i infrastrukturnih lokacija širom svijeta, uključujući podzemnu željeznicu u Londonu i Istanbulu, i svjetski je lider u razvoju i proizvodnji inteligentnih protivpožarnih sistema. Advancedovi proizvodi uključuju kompletne vatrodojavne sisteme, centrale s više protokola, sisteme za gašenje i protivpožarno pozivanje te sisteme za sprečavanje pojave lažnih alarma.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *